Je hoeft geen keukenprinses te zijn om lekkere soep te maken
Verse soep smaakt op ieder moment van het jaar. Uiteraard hebben we er minder zin in tijdens de zomermaanden, maar omdat het in de Benelux ook dan koud kan zijn, maken Belgen en Nederlanders heel het jaar door soep. Je hebt een ruime waaier aan groenten waaruit je kunt kiezen om de warme drank te bereiden en je hoeft helemaal geen keukenprins of -prinses te zijn om een heerlijke pot soep op tafel te toveren.
Verse soep maken houdt helemaal niet zo veel in. Je hoeft geen enkele keukentechniek onder de knie te hebben en je hoeft dus ook helemaal geen ervaring te hebben. Iedereen kan aan de slag met deze heel eenvoudige recepten. Het kost je trouwens maximum maar een kwartiertje om ze klaar te maken. (Uiteraard moet de soep dan wel nog wat doorkoken.) Haal gewoon de korte lijst met benodigdheden in huis en je kan onmiddellijk aan de slag.
Vooraf
De ingrediënten komen altijd op hetzelfde neer. We gebruiken telkens twee soorten groenten waarvan één ui is. Daar voegen we dan een andere aan toe. Daarnaast hebben we nog boter, water en kruiden nodig. Dat is alles. Goedkoop en lekker dus!
Preisoep
Ingrediënten
- Prei (4/5 van het totale gewicht groenten)
- Ui (1/5 van het totale gewicht groenten)
- Boter
- Kruiden
- Water
Bereiding
Neem dus een hoeveelheid prei en ui. Ik koos voor 200 gram ui en 800 gram prei. Dit kun je gerust aanpassen als je een kleinere of grote pot soep wil maken.
- Maak de ui(en) schoon en snijdt ze in (halve) ringen.
- Verwijder de wortel van de prei en snijdt de stalen in stukken. Was de prei. Smelt intussen een klompje boter.
- Wacht tot de boter is gesmolten (ze mag niet bruin zijn!) en gooi de ui in de kom. Laat de ui even stoven. Wacht tot de uien glazig worden.
- Gooi de prei bij de uien en laat even mee sudderen.
- Voeg water en kruiden toe. Vermenigvuldig het gewicht aan groenten met 2,5 om de hoeveelheid water te weten. Hier gebruik ik 1kg groenten, dat maakt dus 2,5 liter water. Als kruiden kun je een groentenzakje of kruidentuiltje gebruiken.
- Zet je vuur zo hoog mogelijk en laat de soep koken. Als de soep kookt, verminder je het vuur (zorg dat ze wel verder kookt) en laat je ze nog een klein halfuur op het vuur staan.
- Je kunt de soep nog mixen als je dat wenst.
Courgettesoep
Ingrediënten
- Eén kleine courgette
- Eén gewone ui
- Boter
- Kruiden
- Water
Bereiding
Wil je meer soep in één keer maken, neem dan per extra courgette een extra ui. Dus als je twee courgettes gebruikt, neem dan twee uien, drie courgettes drie uien,...
- Maak de ui(en) schoon en snijdt ze in (halve) ringen.
- Was de courgette en verwijder de boven- en onderkant. Snijdt ze twee keer overlangs door zodat je vier stukken bekomt. Verwijder de meeste zaden en snijdt de groente in kleine stukken. Smelt intussen een klompje boter.
- Wacht tot de boter is gesmolten (ze mag niet bruin zijn!) en gooi de ui in de kom. Laat de ui even stoven. Wacht tot de uien glazig worden.
- Gooi de courgette bij de uien en laat even mee sudderen.
- Voeg water en kruiden toe. Per courgette voeg je 1 liter water toe. Als kruiden kun je een groentenzakje of kruidentuiltje gebruiken.
- Zet je vuur zo hoog mogelijk en laat de soep koken. Als de soep kookt, verminder je het vuur (zorg dat ze wel verder kookt) en laat je ze nog een klein halfuur op het vuur staan.
- Mix de soep.
Smakelijk!