Je hoeft geen keukenprinses te zijn om lekkere soep te maken

Je hoeft geen keukenprinses te zijn om lekkere soep te maken Verse soep smaakt op ieder moment van het jaar. Uiteraard hebben we er minder zin in tijdens de zomermaanden, maar omdat het in de Benelux ook dan koud kan zijn, maken Belgen en Nederlanders heel het jaar door soep. Je hebt een ruime waaier aan groenten waaruit je kunt kiezen om de warme drank te bereiden en je hoeft helemaal geen keukenprins of -prinses te zijn om een heerlijke pot soep op tafel te toveren. Verse soep maken houdt helemaal niet zo veel in. Je hoeft geen enkele keukentechniek onder de knie te hebben en je hoeft dus ook helemaal geen ervaring te hebben. Iedereen kan aan de slag met deze heel eenvoudige recepten. Het kost je trouwens maximum maar een kwartiertje om ze klaar te maken. (Uiteraard moet de soep dan wel nog wat doorkoken.) Haal gewoon de korte lijst met benodigdheden in huis en je kan onmiddellijk aan de slag.

Vooraf

De ingrediënten komen altijd op hetzelfde neer. We gebruiken telkens twee soorten groenten waarvan één ui is. Daar voegen we dan een andere aan toe. Daarnaast hebben we nog boter, water en kruiden nodig. Dat is alles. Goedkoop en lekker dus!

Preisoep

Ingrediënten

 • Prei (4/5 van het totale gewicht groenten)
 • Ui (1/5 van het totale gewicht groenten)
 • Boter
 • Kruiden
 • Water

Bereiding

Neem dus een hoeveelheid prei en ui. Ik koos voor 200 gram ui en 800 gram prei. Dit kun je gerust aanpassen als je een kleinere of grote pot soep wil maken.
 1. Maak de ui(en) schoon en snijdt ze in (halve) ringen.
 2. Verwijder de wortel van de prei en snijdt de stalen in stukken. Was de prei. Smelt intussen een klompje boter.
 3. Wacht tot de boter is gesmolten (ze mag niet bruin zijn!) en gooi de ui in de kom. Laat de ui even stoven. Wacht tot de uien glazig worden.
 4. Gooi de prei bij de uien en laat even mee sudderen.
 5. Voeg water en kruiden toe. Vermenigvuldig het gewicht aan groenten met 2,5 om de hoeveelheid water te weten. Hier gebruik ik 1kg groenten, dat maakt dus 2,5 liter water. Als kruiden kun je een groentenzakje of kruidentuiltje gebruiken.
 6. Zet je vuur zo hoog mogelijk en laat de soep koken. Als de soep kookt, verminder je het vuur (zorg dat ze wel verder kookt) en laat je ze nog een klein halfuur op het vuur staan.
 7. Je kunt de soep nog mixen als je dat wenst.

Courgettesoep

Ingrediënten

 • Eén kleine courgette
 • Eén gewone ui
 • Boter
 • Kruiden
 • Water

Bereiding

Wil je meer soep in één keer maken, neem dan per extra courgette een extra ui. Dus als je twee courgettes gebruikt, neem dan twee uien, drie courgettes drie uien,...
 1. Maak de ui(en) schoon en snijdt ze in (halve) ringen.
 2. Was de courgette en verwijder de boven- en onderkant. Snijdt ze twee keer overlangs door zodat je vier stukken bekomt. Verwijder de meeste zaden en snijdt de groente in kleine stukken. Smelt intussen een klompje boter.
 3. Wacht tot de boter is gesmolten (ze mag niet bruin zijn!) en gooi de ui in de kom. Laat de ui even stoven. Wacht tot de uien glazig worden.
 4. Gooi de courgette bij de uien en laat even mee sudderen.
 5. Voeg water en kruiden toe. Per courgette voeg je 1 liter water toe. Als kruiden kun je een groentenzakje of kruidentuiltje gebruiken.
 6. Zet je vuur zo hoog mogelijk en laat de soep koken. Als de soep kookt, verminder je het vuur (zorg dat ze wel verder kookt) en laat je ze nog een klein halfuur op het vuur staan.
 7. Mix de soep.

Smakelijk!
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept: Soepen van vroegerRecept: Soepen van vroegerSoepen van oma blijven de lekkerste. Zij maakt haar soepen namelijk zelf! Heeft u zin in een lekker nostalgisch soepje,…
Oosterse bonensoep met visballenOosterse bonensoep met visballenBonensoep is snel klaar en kan eenvoudig worden omgetoverd in een maaltijdsoep. Voor een vleugje oosters maakt dit recep…
Recept Arubaanse soepDit originele Arubaanse recept voor soep, gemaakt met lamsvlees heb ik van de Arubaanse oma van mijn man geleerd. Heerli…
Goede zondagse soep uit Oma's keukenHoe vaak hoor je het mensen niet zeggen, "die soep die mijn oma maakt kan niemand namaken, die is zo lekker". Iedereen i…

Natuurlijk gezoete cupcakesCupcakes zijn lekker, gezellig en populair. Maar de hoeveelheid suiker die erin gaat is groot en daarmee zijn de traditi…
Lemon Meringue Pie, recept voor citroenschuimtaartLemon Meringue Pie is net als de Banoffee Taart en de Sticky Toffee Pudding een zeer geliefde klassieker in de Engelse t…
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.