Recepten uit Portugal

De Portugese keuken! De keuken van Portugal is eenvoudig en eerlijk. Kenmerk is vooral de eenvoud, de pure smaak en de versheid. Er wordt gebruik gemaakt van allerlei verrassende ingrediënten zoals kaneel, kruidnagel, koriander en pepertjes. Dit is het resultaat van de vele ontdekkingsreizen en invloeden uit de vroegere koloniën van Portugal.

Elke streek haar eigen gerecht!

Uit het noorden komen veel gerechten die door heel Portugal zijn overgenomen. In de rivieren wordt veel vis gevangen. Het noorden kent stevige gerechten met varkensvlees, noten en gedroogde bonen. Ook gerechten met gezouten en gerookt vlees speelt in het hele noorden een belangrijke rol.

Het midden van Portugal heeft een zeer gevarieerde keuken. Een specialiteit uit Aveiro is stoofpotten met paling. In de omgeving van Coimbra wordt veel speenvarken gegeten en landinwaarts staat veel geit- en lamsvlees op het menu. Langs de kust vooral veel schelpdieren. En in de hele streek worden veel kazen gemaakt van schapen- en geitenmelk.

In het zuiden wordt veel vis gegeten, vooral tonijn en sardines. In het binnenland vind je de stoofpotten van geiten-, lams- of varkensvlees bereid in lokale wijn. In de Algarve wordt de ‘cataplana' veel gebruikt, een gesloten halfronde pan waarin gerechten in eigen vocht gestoomd worden.

Recepten

Sardinhas assadas com sal do mar - Gegrilde sardientjes met zeezout

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 24 sardientjes
  • 5 eetlepels grof zeezout
  • olijfolie om te besprenkelen

Bereiding:

Spoel de sardientjes goed af onder stromend water. Schraap zoveel mogelijk van het vel eraf. Leg de sardientjes naast elkaar in een schaal en bestrooi ze met het zeezout. Laat de sardientjes 1 uur staan. Verwijder met een doek zoveel mogelijk van het zout. Besprenkel de sardientjes met olijfolie. Gril de sardientjes aan beide zijden gedurende 5 minuten op de barbecue of onder de grill. Serveer op een bedje van sla en tomaten met een in de schil gekookte aardappel!

Porco à alentejana com amêijoas – Varkensvlees met venusschelpen

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 2 gepelde tenen knoflook
  • 1 laurierblad
  • 1 tak tijm
  • 1 klein bosje korianderblaadjes
  • 1 th. lepel paprikapoeder
  • peper en zout
  • 2 dl witte wijn
  • 800 gram in stukjes gesneden varkenslende
  • 2 fijngesneden uien
  • 1 wortel in stukken
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 rode peper in stukjes
  • 5 tomaten in stukken
  • 500 gram gewassen venusschelpen
  • Korianderblaadjes en citroenschijfjes
  • 4 eetlepels olijfolie

Bereiding:

Maak een marinade van knoflook, laurier, tijm, koriander, paprikapoeder, peper, zout en wijn. Laat het vlees hierin 6 uur marineren. Haal het vlees uit de marinade, dep het droog en zeef het marinadevocht. Verhit 2 eetlepels olijfolie en fruit hierin de uien goudgeel. Voeg wortel, paprika en rode peper toe. Roerbak gedurende 2 minuten. Voeg vlees en marinade toe. Breng het geheel aan de kook. Draai de warmtebron lager en laat het vlees, afgedekt, 30 minuten garen. Breng op smaak met peper en zout. Verhit in een grote pan 2 eetlepels olijfolie en roerbak de tomaten 3 minuten. Voeg venusschelpen, peper en zout toe. Dek de mosselen af en kook ze tot ze opengaan. Haal het varkensvlees uit de pand en leg het op een schaal. Schenk wat van de saus eromheen. Verdeel het mosselmengsel ertussen en garneer met koriander en citroen.

Fruta fresca com licor Amarguinha – Vers fruit met amandellikeur

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 6 gehalveerde verse vijgen
  • 1 geschilde en in stukjes gesneden mango
  • 1 geschilde en in stukjes gesneden ananas
  • 6 geschilde en in stukjes gesneden perziken
  • 1 dl amandellikeur
  • 1 eetlepel vanillesuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • Rasp van halve citroenschil

Bereiding:

Leg het fruit in een brede schaal. Meng de likeur met de vanillesuiker, kaneelpoeder en citroenrasp. Schenk dit mengsel over de vruchten en laat minimaal 3 uur marineren.
© 2012 - 2024 Nina50, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gastronomische specialiteiten van LissabonNergens komt de gastvrijheid van Portugal zo hartverwarmend tot uiting als in de gastronomie. Niet alleen is de verschei…
Portugese recepten: NagerechtenPortugese recepten: NagerechtenHet dessert is een belangrijk gerecht in Portugal. De Portugezen houden van zoet. In dit artikel ga ik in op de typische…
Geld verdienen met je receptenVeel mensen plaatsen heerlijke recepten op internet. Er zijn vele websites waar deze kunnen worden geplaatst. Het is ook…
Portugal, een prachtig land!Bem-vindo ao Portugal! Kom meer te weten over dit prachtige land en neem een kijkje in de wereld van Fado-muziek, de Alg…

Normale groentes, anders bereidWortel, maïs, bonen. We kennen ze allemaal wel. Groentes die we veel eten en niet meer te missen zijn uit ons dagelijkse…
Suikervrije cupcake decoratieDe veelal prachtig gekleurde decoratie van cupcakes heeft deze gebakjes zeer populair gemaakt. Ze zijn mooi en lekker, m…
Bronnen en referenties
  • Een kookboek waaruit ik de recepten haal en maak.
Nina50 (7 artikelen)
Gepubliceerd: 27-04-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.