Kerstrecepten, van stol tot kransjes
De decembermaand is een maand van feesten. Bij feesten horen vaak lekkere hapjes en drankjes, die je vaak ook makkelijk zelf kunt maken.
Kerstrecepten
Kerststol
Een Kerststol is een lekker brood met rozijnen, vruchtjes en amandelen. Als je hem zelf kunt maken is hij minstens zo lekker als één uit de winkel, waarschijnlijk nog lekkerder…
Benodigdheden
- 500 gram bloem,
- 50 gram gist,
- 75 gram suiker,
- ¼ liter lauwwarme melk,
- 100 gram boter,
- 50 gram reuzel,
- zout,
- 2 cl. rum,
- 5 druppels bittere amandelolie,
- Geraspte schil van 1 citroen,
- 150 gram rozijnen,
- 100 gram bigaro’s (franse vruchtjes),
- 75 gram oranjesnippers,
- 75 gram sukade,
- 75 gram geconfijte ananas,
- 150 gram gebakken amandelen,
- Boter om in te vetten,
- Bloem om te bestuiven,
- 50 gram boter om te bestrijken,
- 50 gram gezeefde poedersuiker.
Recept
- Doe de bloem in een grote kom en maak in het midden een kuiltje, waar je de gist in brokkelt,
- Strooi hierover een theelepel suiker en een scheutje van de warme melk,
- Roer dit, met wat bloem van de rand, uit tot een glad deegje. Strooi hier de rest van de bloem over en laat dit 15 minuten op een warme plek rijzen (het volume moet zich verdubbelen),
- Laat de boter met het varkensvet in een pannetje smelten en weer afkoelen,
- Voeg de suiker, de rest van de melk, zout, rum, bittere amandelolie en citroensap bij het deeg en kneed dit er door,
- Blijf kneden en slaat tot er blazen ontstaan en het deeg gemakkelijk van handen en kom loslaat,
- Dek de kom af met een schone theedoek en laat deze nog eens 30 minuten op een warme plaats rijzen,
- Doe de rozijnen in een kom en overgiet ze met kokend water,
- Laat ze in deze kom 5 minuten wellen en laat ze daarna uitlekken,
- Droog ze goed in een theedoek en meng er wat bloem door,
- Snijd de Franse vruchtjes in vieren en hak de oranjesnippers, sukade en stukken ananas fijn,
- Kneed alle soorten vruchtjes en de amandelen door het deeg,
- Bekleed een bakblik met aluminiumfolie en smeer dit in bet boter,
- Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg hierop uit tot een langwerpige lap van 2 cm,
- Rol de beide lange kanten naar het midden en vorm zo een stol van het deeg,
- Leg het op het bakblik en bak het in 50 minuten op 200 graden Celcius af,
- Bestrijk de warme stol met het gesmolten boter en strooi er poedersuiker over.
Kersttulband
Een kersttulband is een lekkernij dat je je visite tijdens de kerstdagen voor kunt zetten.
Benodigdheden voor een vorm van 2 liter inhoud
- 4 eieren,
- 200 gram kristalsuiker,
- 2 zakjes vanillesuiker,
- 200 gram bloem,
- zout,
- 200 gram boter of margarine,
- 100 gram Franse vruchtjes, gesneden,
- 50 gram ontvelde amandelen,
- Poedersuiker,
- Rood lint.
Recept
- Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker schuimig op,
- Roer hier afwisselend de gezeefde bloem met wat zout, de gesmolten boter en het vulsel door,
- Doe de massa in een beboterde tulbandvorm en in een klein taartvormpje,
- De beide vormen moeten op een bakblik in 1 uur en 1 kwartier gebakken worden,
- Haal het kleinste vormpje er na ½ uur uit,
- Keer de tulband, na het uit de oven gehaald te hebben, op een taartrooster om en laat het afkoelen,
- Zet het kleine cakeje er op en bestrooi het geheel dik met poedersuiker,
- Strik er een rood lint omheen en steek er een hulsttakje in.
Kerstpudding
Benodigdheden
- 20 gram oranjesnippers,
- 20 gram gesnipperde gember,
- 25 gram bitterkoekjes,
- 25 gram lange vingers,
- 1 appel,
- 1 peer,
- 1 klontje boter,
- Citroensap,
- 3 dl. melk,
- 3 eieren,
- 30 gram suiker,
- Boter om in te vetten,
- Rum.
Recept
- Maak de oranjesnippers en de gembersnippers nog fijner,
- Verkruimel de koekjes of snijd ze in stukjes,
- Schil de appel en de peer en snijd deze ook in stukjes,
- Bak de appel en de peer in de boter goudbruin en laat het merendeel van het vocht verdampen,
- Besprenkel de vruchten met citroensap en meng de snippers, koekjes en vruchtenstukjes door elkaar,
- Klop melk, eieren en suiker door elkaar,
- Beboter een hoge schaal van ca. 1 liter inhoud en leg het mengsel hier in,
- Giet het eimengsel er op en sluit de schaal met het deksel,
- Zet de schaal in een pan met zacht kokend water en laat de pudding in ca. 1 tot 1,5 uur stollen,
- Stort de pudding op een schaal,
- Verwarm wat rum en steek deze aan,
- Giet de brandende rum over de hete pudding en serveer deze meteen.
Kerstkalkoen
Kalkoen kun je natuurlijk op vele verschillende manieren klaarmaken. Voor de meeste recepten kun je de kalkoen ook vervangen door kip.
Benodigdheden
- 300 gram tutti-frutti (gemengde gedroogde zuidvruchten),
- ½ liter thee,
- 1 ui,
- 2 sneetjes oudbakken witbrood,
- 1 el. boter,
- 250 gram gehakt half om half,
- zout,
- peper,
- paprikapoeder,
- 2 el. gehakte peterselie,
- 1 ei,
- 1 kalkoen van ca. 1,5 kilo,
- 80 gram vetspek, in dunne plakjes,
- 80 gram boter.
Recept
- Zet de gedroogde zuidvruchten gedurende 8 uur in de week in de thee,
- Schil en snipper de ui en snijd de korstjes van het brood,
- Laat de sneetjes brood weken in wat water,
- Fruit de ui in de boter glazig, voeg het gehakt toe en bak het geheel enkele minuten,
- Doe het gehakt-ui-mengsel in een kom en voeg zout, peper, paprikapoeder en gehakte peterselie toe,
- Klop het ei los en giet dit er ook bij. Meng alles nu goed door elkaar,
- Vul de kalkoen met het mengsel,
- Steek de buikopening dicht met prikkers of naar deze dicht met keukengaren,
- Bestrooi de kalkoen aan de buitenkant met wat zout en peper en leg de plakjes spek op de borst,
- Smelt de boter en giet deze in een braadslee. Leg de kalkoen met de borst naar boven in de braadslee en schuif hem onderin de oven,
- Bak de kalkoen in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius in 1,5 uur bruin,
- Haal het laatste half uur de spek weg,
- Kook de zuidvruchten in de thee in ongeveer 20 tot 30 minuten gaar,
- Leg de kalkoen op een schaal en leg de gare zuidvruchten er omheen,
- Schuif eventueel papieren manchetten aan de poten.
Kalkoen combineren met…
Deze kerstkalkoen smaakt het beste in combinatie met rozetten van aardappelpuree en spruitjes met amandelen.
Gemberpunch
Gemberpunch is een alcoholisch drankje dat koud gedronken wordt.
Benodigdheden
- 2 grote flessen ginger ale,
- 2 el. suiker,
- ¼ tl. gemalen kruidnagel,
- 2 stokjes pijpkaneel,
- 2 laurierblaadjes,
- 1 citroen.
Recept
- Doe een kopje ginger ale met de suiker, kruiden en het sap van ½ citroen in een steelpan en laat dit 5 minuten zachtjes koken,
- Laat het afkoelen en zeef het boven een glazen bowlkom,
- Doe de rest van de ginger ale er bij en ook een stuk of 12 ijsblokjes,
- Snijd de resterende halve citroen in dunne plakjes en laat deze in de punch drijven.
Warme gemberpunch
De punch is ook prima warm te drinken, houdt er dan wel rekening mee dat hij wat zuurder smaakt. Het is een idee om bij de warme punch een deel van het citroensap weg te laten en een schepje extra suiker toe te voegen.
Driekoningenbrood
Aansluitend aan de feestelijke decembermaand wordt op 6 januari Driekoningen gevierd. Dit is een feest dat met kerst te maken heeft en hier ‘hoort’ driekoningenbrood bij.
Benodigdheden
- 500 gram bloem,
- 2 dl. melk,
- 25 gram gist,
- 10 gram zout,
- 125 gram boter,
- 1 eierdooier,
- 50 gram amandelspijs,
- 1 gepelde amandel,
- Poedersuiker.
Recept
- Maak van bloem, melk, zout, gist, gesmolten boter en eierdooier een gistbeslag,
- Laat het in een lauwwarme omgeving ongeveer drie kwartier rijzen,
- Meng de amandelspijs door het deeg en vorm er een bol van,
- Stop de amandel ergens binnenin het deeg,
- Let het op een beboterd bakblik en laat het nog een half uur narijzen,
- Knip de bol aan de zijkanten in, zodat er een kroon ontstaat,
- Knip er aan de bovenkant de vorm van een ster in,
- Bak het brood in 30 minuten op 200 graden Celsius gaar en bruin,
- Bestrijk het afgekoelde brood met gesmolten boter en strooi er poedersuiker op.
Kerstkransjes
Benodigdheden
- 1 ei,
- 125 gram suiker,
- 250 gram bloem,
- 2,5 tl. bakpoeder,
- 100 gram ontvelde amandelen,
- 125 gram honing,
- Melk,
- Zout,
- Mespuntje gemalen kruidnagel,
- Mespuntje kaneel,
- Mespuntje koriander.
Recept
- Roer het ei met de suiker schuimig,
- Roer de bloem, bakpoeder, zout en even verwarmde honing met de specerijen er door,
- Kneed het deeg en zet het een half uurtje koud weg,
- Rol het deeg uit tot een niet te dunne lap en steek hier kransjes uit,
- Versier deze kransjes met elk 5 amandeltjes,
- Bestrijk ze met melk,
- Leg de kransjes op een beboterd bakblik en bak ze in 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden Celsius gaar en goudbruin.
Kerstkransjes versieren
In dit recept staat beschreven hoe je de kransjes versierd met amandeltjes, maar natuurlijk kun je dit ook met suiker of andere versierseltjes doen! Fantaseer er maar lekker op los.