Oreo cupcakes en oreo mikshake
Oreos zijn chocoladekoekjes met daartussen een zoete witte vulling. Leer hier hoe je zelf een lekker oreo milkshake kunt maken en oreo cupcakes kunt bakken.
Wat zijn oreo koekjes precies?
Oreo is het merk van de bekende Amerikaanse chocoladekoekjes, die werden geïntroduceerd in 1952. Het koekje bestaat uit twee ronde chocoladekoekjes met daartussen een zachte, zoete, witte vulling. Naast de klassieke variant zijn er inmiddels ook andere variaties te verkrijgen. Zo zijn er nu ook oreo koekjes met dubbele vulling, mini-oreos, witte chocolade oreos,… Er bestaan ondertussen ook honderden gerechten waar de koekjes in voorkomen. Zo heeft McDonalds sinds 2009 ook een oreo-McFlurry op de markt gebracht.
De naam 'oreo' zou afkomstig zijn van het franse woord 'goud' (or) of van het Griekse woord 'oreo', dat 'mooi' of 'goed' betekent. Dit zijn echter gewoon theorieën die door de jaren heen zijn ontstaan. Vandaag de dag is de oreo wereldbekend. In 2006 was het zelfs het meest verkochte koekje in China.
Recept oreo milkshake
Benodigdheden (voor één persoon)
- 1 glas melk
- 1 bol vanille ijs
- Enkele druppels vanille extract
- 3 verkruimelde oreos
Bereiding
Giet het glas melk, het bolletje vanille ijs, het vanille extract en de verkruimelde oreo koekjes in een blender. Blend tot een glad geheel en giet het mengsel dan in een glas. Serveer met een rietje en werk het geheel eventueel af met slagroom.
Recept oreo cupcakes
Benodigdheden (voor ongeveer 12 cakejes)
- 125g boter
- 125g suiker
- 125g zelfrijzende bloem
- 2 el melk
- 2 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 6 oreo koekjes
Bereiding
- Doe de bloem, de suiker, de vanillesuiker, de melk en de boter in een kom en meng het geheel met een mixer.
- Voeg vervolgens de eieren één voor één toe en blijf mixen.
- Plet de oreo koekjes en voeg ze toe aan het mengsel. Meng dit geheel met een spatel.
- Vul nu je cupcake vormpjes tot ze ongeveer 2/3de vol zijn. Neem hiervoor een eetlepel en schraap het beslag met een tweede lepel in de vormpjes.
- Bak de cakejes ongeveer 25 minuten op 150 graden in een voorverwarmde oven. Tip: prik na 25 minuutjes met een houten prikker in een cupcake om te controleren of ze gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de prikker blijft kleven mogen de cakejes uit de oven gehaald worden.
- Laat de cupcakes vervolgens afkoelen op een koelrooster tot ze volledig koud zijn.
Topping oreo cupcakes
Benodigdheden
- 250g poedersuiker
- 250g zachte boter
- 2 el heet water
- 1 theelepel vanille extract
- 6 oreo koekjes
Bereiding
- Doe de zachte boter in een kom en mix het geheel tot een luchtige massa.
- Zeef de poedersuiker en voeg die dan beetje bij beetje aan de boter toe. Blijf mixen.
- Voeg uiteindelijk ook het water en het vanille extract toe. Mix het geheel goed door.
- Verkruimel de oreo koekjes en spatel die door het mengsel.
- Breng de topping aan met een mes of met een spuitzak met een grote punt.
- Om het geheel af te maken kan je een hele of halve oreo op elk cakeje leggen.
Variaties
- Maak chocoladecupcakes in plaats van oreocupcakes en doe daar de oreotopping over.
- Onder het chocoladecupcake beslag kan je natuurlijk ook verkruimelde oreo koekjes spatelen.
- Leg op de bodem van je cakevormpje een oreokoekje voordat je het cakebeslag in het vormpje doet.
- Maak de topping zonder de oreokoekjes, spatel/spuit die zo op de cakejes en verkruimel daarop enkele oreokoekjes.
De cupcakes serveren
De oreocupcakes kan je serveren met oreo ijs of een oreo milkshake om er een echt feest van te maken.
Cupcake beslag bewaren
Het cupcake beslag kan je best meteen opgebruiken omdat er ingrediënten die maar beperkt houdbaar zijn inzitten, zoals bijvoorbeeld eieren. Als je het beslag toch besluit te bewaren dan doe je het best in een goed afsluitbare doos en zet je het vervolgens in de koelkast. Het is dan maximum één dag houdbaar. Je kan het beslag ook invriezen. Voor gebruik laat je het beslag gewoon weer op kamertemperatuur komen.