Tagliatelle Carbonara, Italiaans recept voor smulpapen!
Tagliatelle Carbonara is een klassiek traditioneel recept uit de Italiaanse plattelandskeuken. Veel te vaak wordt deze klassieker met room bereid, maar dat is een doodzonde in de ogen van een echte Italiaan. Dit is pure culinaire eenvoud en het is ook nog eens bliksemsnel klaar. U kunt er wat variatie in aanbrengen door er wèl een scheut room aan toe te voegen en gesnipperde uien en champignons mee te fruiten met het spek. We serveren er een frisse tomaten avocado salade met olijven bij, lekker!
Tagliatelle Carbonara, recept voor 4 personen:
La bella Italia, wie eenmaal in Italië op vakantie is geweest komt er zeker terug om te genieten van het landschap, de plaatsjes aan de kust of op het platteland en om te genieten van de rijke historie, de fabelachtige klassieke tuinen en de vriendelijke bevolking. En wie denkt dat de Fransen goed kunnen koken raakt verbijsterd door de finesse van de Italiaanse keuken, ongelooflijk wat kunnen die Italianen lekker in de weer zijn met de enorme hoeveelheid verse geneugten van het platteland!
Ingrediënten
- 3 of 4 ons spekblokjes
- scheutje melk
- 4 eieren
- 4 ons jonge geraspte kaas
- snufje Italiaanse kruiden, (basilicum, thijm en oregano)
- peper en zout naar smaak
- 500 gram tagliatelle
- scheutje olijfolie
- Parmezaanse kaas
- verse gehakte peterselie
Bereiding
- bak de spekblokjes 5 minuten op matig vuur, zet het vuur dan laag zodat ze warm blijven,
- breng tegelijkertijd de tagliatelle aan de kook,
- roer ondertussen de eieren met het scheutje melk, de geraspte kaas en de kruiden door elkaar tot een dikke massa,
- giet de tagliatelle af, roer het scheutje olijfolie erdoor, doe de gebakken spekjes en de kaas/ei massa erbij,
- op middelhoog vuur 2 à 3 minuten goed doorroeren tot het ei gestold is en de kaas gesmolten.
Klaar! dien het meteen op, het liefst op voorverwarmde borden want het koelt snel af.
Er kan wat Parmezaanse kaas overheen gestrooid worden en garneer eventueel met wat verse gehakte peterselie.
Variatie
- snipper 2 uien, 2 ons champignons en een teentje knoflook,
- bak deze mee met de spekjes tot de uien glazig zijn,
- voeg een flinke scheut room toe aan het kaas/ei mengsel.
We serveren er een frisse tomaten avocado salade bij:
Deze salade garneren we met ui-ringen en zwarte olijven.
Ingredienten
- 2 grote avocado's, rijp maar stevig
- 5 trostomaten
- 2 ons fèta kaas
- ui-ringen
- handjevol zwarte olijven
- handjevol pijnboompitten
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels azijn
- 2 theelepels vloeibare honing
- zout en peper naar smaak
Bereiding
- rooster de pijnboompitten kort in een koekepan zonder olie of boter,
- schil de avocado's, verwijder de pit en snijd de vruchten in kleine blokjes,
- snij de tomaten in vieren, haal de zaden eruit en snijd ze in stukjes,
- snij flinterdunne ui-ringen,
- meng de azijn, olie en honing, voeg zout en peper naar smaak toe,
- giet deze dressing over de salade en meng alles door elkaar in een schaal,
- garneer met de ui-ringen en de olijven,
- strooi er de geroosterde pijnboompitten overheen,
- snij de fèta kaas aan blokjes en voeg deze ook toe, klaar!
Eet smakelijk!
Machtig maal voor wielrenners en schaatsers
Tagliatelle Carbonara is een calorierijk en "machtig" maal, heel geschikt voor wielrenners en schaatsers! Het is bekend dat deelnemers aan wielerwedstrijden als de Tour de France en de Giro D'Italië enorme hoeveelheden calorieën verbruiken tijdens deze voor de wielersport zo belangrijke evenementen. In de drie weken die de Tour de France in beslag nemen leggen de renners ruim 3.500 kilometer af en verbruiken ze ongeveer 9000 calorieën per dag. Een groot gedeelte van hun zorgvuldig uitgebalanceerde dieet bestaat dan ook uit en koolhydraten en daarbij wordt menig bordje pasta verorberd! Maar ook als u niet aan wielrennen of marathonschaatsen doet zult u Tagliatelle Carbonara kunnen waarderen, het is gewoon erg lekker!