De Oostenrijkse keuken: Zoete gerechten
Zoete gerechten uit Oostenrijk. Heerlijke Kaiserschmarrren, kaneelkoek uit Karinthië, of chocoladecake met slagroom, gebakken eiwitschuim, gemarmerde tulband en een noten ringcake. Deze recepten vindt u hier. De recepten zijn voor 4 personen.
Oostenrijkse zoete gerechten
Kaiserschmarren
Ingrediënten
- 3/16 l melk
- 120 gr meel
- schil van citroen
- vanillesuiker
- 4 eieren
- 50 gr kristalsuiker
- 50 gr boter
- poedersuiker
- zout
- Zwetschkenröster (pruimen compote)
- handvol rozijnen
Melk met meel, zout, geraspte schil van citroen, vanillesuiker en eidooiers tot een glad deeg kneden en het met kristalsuiker opgeklopte eiwit erdoor scheppen. Verhit de boter en giet het deeg ongeveer 3 centimeter hoog in de pan. Strooi de rozijnen erover en bak langzaam op klein vuur. Zodra de onderkant lichtbruin gebakken is, halveren, omdraaien en in een oven op 180˚C ongeveer 15 minuten afbakken. Scheur het daarna in onregelmatige stukken, voeg gesmolten boter toe en zet het nogmaals in de oven. Leg het op een bord, strooi er poedersuiker over en serveer met Zwetschkenröster.
Tip: Dit gerecht is ook heerlijk met appelmoes. Serveer in plaats van Zwetschkenröster appelmoes.
Kärntner Reindling – Kaneelkoek uit Karinthië
Ingrediënten voor deeg
- 500 gr meel
- 20 gr gist
- 100 gr zachte boter
- ¼ l lauwwarme melk
- 1 ei
- 1 eierdooier
- 50 gr suiker
- zout
- anijs
- taai taai kruiden
Ingrediënten voor vulling
- 80 gr zachte boter
- 100 gr suiker
- 2 eetlepels kaneel
- 100 gr rozijnen
Vermeng 100 gram meel met gist, suiker en handwarme melk en laat 10 minuten afgedekt rijzen. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en kneed goed. Afhankelijk van de dikte melk of meel toevoegen. Laat het op een warme plaats afgedekt goed rijzen. Kneed nogmaals de deeg goed en rol het in de lengte uit op een met meel bestoven werkplek, ongeveer 1 centimeter dik. Bestrijk met vloeibare boter en strooi er suiker, kaneel en rozijnen over. Rol het stijf op en leg het in een spiraalvormige, ingevette bakvorm. Bak het 60 minuten lang op 180˚C in de oven en haal het daarna uit de vorm.
Tip: Als variatie kunt u appelen als vulling gebruiken.
Mohr im Hemd – Chocoladecake met slagroom
Ingrediënten
- 3 plakken witbrood
- 1/8 l melk
- 80 gr zachte boter
- 30 gr poedersuiker
- 60 gr pure chocolade
- 4 eierdooiers
- 4 eiwit
- 60 gr kristalsuiker
- 50 gr geraspte walnoten
- 30 gr paneermeel
- boter voor bakvorm
- poedersuiker
- chocoladesaus
- ¼ l slagroom
Laat het brood in de melk weken. Roer de boter met gezeefde poedersuiker tot een romige massa en voeg de eierdooiers toe. Knijp het brood uit, zeef het en voeg toe. Smelt de chocolade en voeg dit ook toe. Klop het eiwit met kristalsuiker op en schep het erdoor. Voeg voorzichtig het paneermeel en de walnoten toe. Giet de massa in kleine, ingevette met poedersuiker bestoven bakvormpjes en zet het in een ovenvaste schaal. Giet ongeveer 2 centimeter kokend water in de schaal en laat het 40 minuten garen in een 170˚C oven. Haal het uit de vorm, giet er chocoladesaus over en garneer het met slagroom.
Salzburger Nockerln – Gebakken eiwitschuim
Ingrediënten
- 5 eiwitten
- 40 gr kristalsuiker
- 10 gr poedersuiker
- 3 eierdooiers
- 20 gr meel
- geraspte schil van citroen
- vanillesuiker
- 1/16 l melk
- 40 gr zachte boter
- poedersuiker en vanillesuiker voor bestrooien
Verhit de boter, poedersuiker, melk en vanillesuiker in een ovenvaste schaal. Klop de eiwitten met kristalsuiker op. Schep de eierdooiers, meel en schil van citroen snel door, maar voorzichtig. Er moeten nog geen gele strepen te zien zijn. Vorm de Nockerln met een grote lepel, leg ze in de ovenvaste schaal en bak ze voor 7 minuten in de oven op 180˚C, tot de bovenkant goudbruin ziet. Bestrooi met het poedersuiker-vanillesuiker mengsel en serveer meteen.
Marmorgugelhupf – Germarmerde tulband
Ingrediënten
- 80 gr zachte boter
- 70 gr olie
- 100 gr poedersuiker
- schil van citroen
- vanillesuiker
- 4 eieren
- 60 gr meel
- 10 gr bakpoeder
- 1/8 l melk
- 100 gr kristalsuiker
- 200 gr meel
- 60 gr pure chocolade
- boter en meel voor de bakvorm
- poedersuiker
Roer de boter, olie, gezeefde poedersuiker, geraspte schil van citroen, vanillesuiker en eierdooier tot een romige massa. Meng het meel met de bakpoeder en roer om en om met de melk door de massa. Smelt de chocolade au bain Marie en meng met de helft van de massa. Klop het eiwit op met de kristalsuiker en verdeel over de twee massa’s en schep steeds de helft van het meel om. Vet de tulband vorm met boter in en bestuif met meel. Giet de massa’s om en om in de bakvorm en bak 60 minuten in de oven op 170˚C. Haal het uit de vorm en leg het op een rooster om te laten afkoelen. Strooi er poedersuiker over en klaar.
Nusskranzkuchen – Noten ringcake
Ingrediënten
- 200 gr zachte boter
- 200 gr poedersuiker
- 200 gr meel
- 4 eieren
- 100 gr hazelnoten
- 100 gr chocolade
- kaneel
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 zakje bakpoeder
- 2 grote appels
- boter en meel voor de bakvorm
- poedersuiker om te bestuiven
Roer de boter met de helft van de suiker en vanillesuiker tot een romige massa en voeg de eierdooier er langzaam aan toe. Klop het eiwit met de rest van de suiker op. Schil de appels, rasp ze en knijp ze uit. Hak de noten grof en rasp de chocolade. Vermeng de bloem met het bakpoeder en kaneel en appels, noten, chocolade om en om met het eiwit door de boter. Vet een ronde cakevorm in en bestuif met meel en giet daarna de massa erin. Bak het 1 uur in de oven op 170˚C. Laat het afkoelen, haal de cake uit de vorm en bestrooi met poedersuiker.