Hongaarse keuken
De Italiaanse keuken, Franse keuken en Mediterrane keuken zijn voorbeelden van lekkernijen die kenmerken zijn voor een bepaald land. Elke keuken heeft zijn eigen delicatessen en als je in het desbetreffende land op vakantie gaat dan moet je zeker de lokale gerechten uitproberen. Een nationale keuken die niet zo bekend is die echter heel veel te bieden heeft is de Hongaarse keuken. De Hongaarse keuken heeft veel te bieden zoals een Goulash, Lángos en Kürtőskalács.
De Hongaarse keuken in zijn algemeen
Een belangrijk kenmerk van de Hongaarse keuken is dat het erg gekruid is. De Hongaren gebruiken namelijk veel kruiden in hun eten zoals paprikapoeder. Typische Hongaarse gerechten zijn van oorsprong niet afkomstig uit Hongarije. Veel gerechten zijn namelijk geïnspireerd of vrijwel geheel overgenomen uit omringende landen. Zo heeft de Hongaarse keuken veel overeenkomsten met de Turkse keuken, Oostenrijkse keuken, Tsjechische keuken en de Balkanese keuken. Zo is Hongarije lange tijd overheerst door Turkije, in totaal zo’n 150 jaar, en toen heeft het land kennis gemaakt met de paprika. Sindsdien worden gerechten dus op smaak gebracht met paprika poeder.
Vlees speelt een belangrijke rol in de Hongaarse keuken. Vlees wordt veel gebruikt in stoofpotten en in Hongaarse worsten. Gevogelte zoals gans en eend wordt ook vaak gebruikt in typisch Hongaarse gerechten. Ook kaas is erg belangrijk, vooral geitenkaas wordt vaak vermeld op menukaarten. Daarnaast komt vissoep ook veel voor, er zijn diverse varianten van deze vissoep. Diverse plaatselijke steden hebben namelijk een eigen vissoep, het is dus streekgebonden. Andere typische Hongaarse gerechten zijn seizoengerechten zoals koolsoorten, pastinaak, aardappels en asperges. Ook sommige fruitsoorten, brood en honing zijn erg belangrijk. En een gerecht dat natuurlijk niet in dit rijtje mag ontbreken is goulash soep. Goulashsoep en andere bekende Hongaarse specialiteiten worden hieronder kort toegelicht.
Goulashsoep
Hongarije staat natuurlijk bekend om de Goulash soep. Op Hongaarse menukaarten wordt Goulash aangeduid met de term “Gulyás”. Dit gerecht is vernoemd naar de herders van de Grote Laagvlakte, zij bereidden dit gerecht oorspronkelijk. Goulashsoep wordt gemaakt van rundvlees. In een echte goulashsoep horen naast de rundvlees ook uien, paprika en aardappels te zitten.
Papriksás
De paprika is erg belangrijk voor de Hongaarse keuken. Het wordt in heel veel gerechten verwerkt zoals in vis, kip-en kalfsvleesgerechten. Gerechten waarin paprika verwerkt zit, wordt in het Hongaars aangeduid met “ Paprikás”. Een bekend Hongaars gerecht is “ Csirkepaprikás”, dit is gevogelte afkomstig van de Grote Laagvlakte met waarin paprika verwerkt.
Palascinta
Palascinta is de Hongaarse term voor zijn pannenkoeken. Er zijn heel veel combinaties mogelijk voor op deze pannenkoeken. Zoals een pannenkoek met hazelnoten, roomkwark, abrikozenjam of juist met hazelnootpasta. Het komt vaak voor dat de pannenkoeken vernoemd worden naar een bekend restaurateur, genaamd Gundel. Een Palascinta Gundel is een pannenkoek die in vieren is gevouwen, is overgoten met chocoladesaus, gevuld is met noten crème en tenslotte is geflambeerd.
Kürtőskalács
Dit is de Hongaarse term voor een traditionele zoete lekkernij die oorspronkelijk afkomstig is uit Transsylvanië. Het is een deeg dat aan een stok wordt geregen en vervolgens wordt gebakken boven het vuur. Als het deeg gebakken is, wordt er tenslotte een zoet strooisel over heen gegoten. Het meest gebruikelijke strooisel is kaneel, echter kan er ook vanillesuiker, kokos, cacao, walnoten of amandelen overheen gestrooid worden. Het wordt veel verkocht in Hongarije en het is onder andere verkrijgbaar bij bakkers en bij straatverkopers.
Lángos
Lángos is deeg dat vervolgens wordt gebakken in olie. Het wordt meestal bestrooid met zure room en geraspte kaas. Er kunnen dan nog allerlei kleine gerechten worden toegevoegd zoals komkommer, ham, salami en champignons. Vroeger werd Lángos voor een stenen oven, gebakken, dichtbij de vlammen. Daar komt ook de naam van dit gerecht vandaan, want Lángos betekent in het Hongaars “ vlammen”. Het is een erg populair gerecht en het kan thuis zelf gemaakt worden en het kan ook gekocht worden bij straatverkopers.
Drinken
Van al dat lekkere eten krijgt men dorst en ook aan lekkere drankjes hebben de Hongaren geen gebrek. Het bekendste Hongaarse drankje is Pálinka. Dit is een vruchtenbrandewijn dat wordt gestookt van diverse fruitsoorten. De meest traditionele en meeste populaire fruitsoort is Pálinka dat gestookt is van pruimen. Andere fruitsoorten zijn bijvoorbeeld druiven, peren of appels.
Daarnaast heeft Hongarije wijnen van zeer goede kwaliteit. Er zijn veel wijnvelden in Hongarije en er is een groot aanbod aan wijnen. Als je niet van alcoholische dranken houdt, kun je ook zelfgemaakte limonades drinken. Deze zijn erg goedkoop en is een echte dorstlesser voor in de zomer.