Zelf recepten bedenken
De lekkerste gerechten kun je maken zonder gebruik te maken van een kookboek of website. Zelf recepten bedenken is namelijk ook een optie. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is inspiratie en creativiteit. Voor je het weet zet je het heerlijkste gerecht op tafel zonder dat je daar een kookboek bij hebt gebruikt.
Een proces
Het koken moet je eigenlijk zien als een proces. Hoe vaker je het doet, hoe beter je wordt. Je leert het namelijk steeds beter. Hierdoor groeien je recepten ook met je mee. Als je het leuk vindt om te koken, dan krijg je vanzelf ideeën voor recepten. Tijdens het koken wordt je smaak ook steeds beter ontwikkeld. Je kunt dan ook andere ingrediënten gaan gebruiken, zoals meer andere kruiden. Er zijn heel veel mensen die geen zin hebben in het bedenken van een recept, ze kijken in een kookboek en volgen klakkeloos de aanwijzingen op. Als koken echter je hobby is, dan is het erg leuk om je creativiteit de vrije loop te laten gaan. Hierdoor kook je een gerecht dat helemaal bij je past en waar je anderen mee verrast.
De basis
Bij koken draait het vooral om de basis. Als je weet hoe je bepaalde voeding moet bereiden, dan kan je je gerechten weer verder uitbreiden. Het is dan ook een aanrader om een basiskookboek te kopen. Dus geen kookboek dat is gespecialiseerd op een bepaalde keuken of bepaalde gerechten. Heel veel mensen hebben goed leren koken met een basiskookboek. Hierdoor leer je bijvoorbeeld om aardappels op diverse manieren te bereiden, botersaus te maken, stoofpotjes te maken, vis te fileren enzovoorts. Ook staat er vaak in beschreven hoe je producten moet bewaren.
Oefening baart kunst
Oefening baart kunst, ook bij koken. Doe dit daarom ook veel en niet een keer in de zoveel tijd. Hierdoor onthoudt je beter hoe je een product moet bereiden. Een andere tip is, om tijdens het koken, zoveel mogelijk te proeven. Zo herken je sneller het verschil tussen een rauw, halfgaar en gaar product. Hierdoor kom je ook te weten hoe bepaalde gerechten horen te smaken. Zo ontwikkel je je smaak dus nog beter. Dit hebben topkoks ook geleerd. Bij het bereiden van een gerecht nemen zij altijd de smaak als uitgangspunt. Zo moet het gerecht er lekker en mooi uitzien, daarnaast moet het ook lekker ruiken.
Geen pakjes
Heb je je wel eens afgevraagd waarom ‘grootmoeders’ recepten altijd zo goed zijn? Het antwoord hierop is heel simpel. Vroeger werden alle gerechten helemaal zelf gemaakt. Er kwamen geen pakjes aan te pas. Als je zo lekker en origineel mogelijk wilt koken, dan is het dus een aanrader om geen gebruik te maken van pakjes. Door alles zelf te bereiden heeft je gerecht een veel bijzondere smaak.
Opschrijven
Als je een gerecht hebt gekookt of bij andere mensen iets lekkers hebt gegeten dan is het een tip om het recept op te schrijven. Zo spaar je de meest lekkere gerechten en kan je deze weer bereiden volgens je eigen creativiteit.
De beste producten
Wanneer je een zelfbedacht recept maakt, bereidt dit dan met de beste producten. Als je goedkope voedingsmiddelen van mindere kwaliteit gebruikt, dan gaat dit ook ten koste van de smaak. Koop dus altijd verse groente, goed vlees en vis.
Neem de tijd
Trek een aantal uren uit voor het bereiden van je gerecht. Wanneer je dit hebt gemaakt met geduld, zorg en passie, dan zal het vele malen lekkerder smaken, dan een gerecht dat snel in elkaar is geflanst.