InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Oma's recepten: ouderwetse recepten voor pap

Oma's recepten: ouderwetse recepten voor pap

Oma's recepten: ouderwetse recepten voor pap Pap is een typisch geval van een ouderwets gerecht. Al generaties lang wordt pap gegeten als ontbijt, dessert of tussendoortje. Door allerlei moderne ontbijtproducten (zoals Cruesli) die op de markt zijn worden de ouderwetse pappen nogal eens vergeten. Zonde, want pap is lekker, een stuk gezonder dan andere ontbijtsoorten en tussendoortjes, en bovendien eenvoudig zelf te bereiden. Je weet dus precies wat erin zit! Zoals hierboven al beschreven is pap een relatief gezond tussendoortje, doordat er geen kunstmatige stoffen in worden verwerkt (je bereid de pap immers zelf) en doordat jij zelf bepaald hoeveel suiker je aan je pap toevoegt. Pap is dus een goed tussendoortje voor mensen die op dieet zijn of gewoon gezond willen eten.

Pap kent als basisingrediënt vrijwel altijd melk (met uitzondering van gortepap), die gebonden wordt door een graansoort. Doordat er zeer veel verschillende graansoorten bestaat er ook een grote variatie aan papsoorten. In het artikel worden de volgende (ouderwetse) recepten besproken:

Bloempap / lammetjespap / maïzenapap

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 80 gram bloem/maïzena
  • 100 gram suiker
  • Een snufje zout

Bereidingswijze

  1. Meng de bloem in een kommetje met ongeveer 100 milliliter melk.
  2. Breng de rest van de melk aan de kook. Roer daarbij af en toe om aanbranden te voorkomen.
  3. Voeg de suiker al roerend toe aan de kokende melk.
  4. Giet er vervolgens al roerend het bloempapje bij.
  5. Laat goed doorkoken tot de pap de gewenste dikte heeft.
  6. Giet de pap dan in de gewenste vorm.

Gortepap

Ingrediënten

  • 1 liter karnemelk
  • 100 gram parelgerst

Bereidingswijze

  1. Week de gerst gedurende vier uur in water.
  2. Laat de gerst uitlekken.
  3. Breng de karnemelk aan de kook. Roer daarbij regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  4. Giet de gerst in de kokende karnemelk. Roer goed door.
  5. Laat de pap nog anderhalf uur zachtjes doorkoken.
  6. Serveer met kandijsuiker.

Griesmeelpap

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 100 gram griesmeel
  • 100 gram suiker
  • 1citroenschil

Bereidingswijze

  1. Was de citroen grondig en rasp vervolgens de schil.
  2. Breng de melk met de geraspte citroenschil en de citroen aan de kook. Roer daarbij af en toe om aanbranden te voorkomen.
  3. Voeg de griesmeel onder voortdurend roeren toe aan de kokende melk.
  4. Laat de griesmeel in drie a vier minuten gaarkoken.
  5. Serveer warm of koud met bruine suiker, bessensap of kersen.

Havermoutpap

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 80 tot 100 gram havermout
  • Een snufje zout
  • Suiker naar smaak

Bereidingswijze
  1. Breng de melk aan de kook. Roer daarbij af en toe om aanbranden te voorkomen.
  2. Strooi er al roerend de havermout bij.
  3. Voeg een snufje zout toe.
  4. Laat de melk nog tien minuten zachtjes doorkoken, tot de pap de juiste dikte heeft gekregen.
  5. Serveer warm of koud met bruine suiker.
Meer recepten met havermoutpap als basis vindt u in het artikel 7 dagen in de week een gezond havermoutontbijt.

Rijstpap

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 100 tot 125 gram (dessert)rijst
  • 1 stokje vanille
  • Een snufje zout
  • Saffraan/ een kaneelstokje
  • 50 gram suiker

Bereidingswijze

  1. Breng de melk aan de kook, roer hierbij regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  2. Giet de rijst bij de kokende melk.
  3. Voeg het vanillestokje en de saffraan toe.
  4. Laat de rijst op een zacht vuurtje en met een deksel op de pan, gaar koken in de melk (volgens mijn oma's recept is de kooktijd één uur, maar als u dessertrijst gebruikt is de kooktijd korter. Zie hiervoor de verpakking).
  5. Voeg de suiker toe.
  6. Laat de pap nog vijf minuten, zonder deksel op de pan, zachtjes doorkoken.
  7. Serveer warm of koud met bruine suiker.
© 2012 - 2017 M_ichje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Salades als bijgerechtSalades die als bijgerecht bij het diner gegeten kunnen worden, maar ook als tussendoortje zeer geschikt zijn. Salades a…
Zelf koekjes maken, snel en simpelZelf koekjes maken, snel en simpelMet dit recept kunt u snel met standaard ingrediënten, die iedereen in huis heeft, heel simpel de lekkerste koekjes make…
Gezonde volkorenpasta met SugocasasausGezonde volkorenpasta met SugocasasausEen recept voor een gezonde pasta. Makkelijk en snel te bereiden. Het is niet heel koolhydraatarm maar als je dit recept…
Gerechten bereiden in een braadzakDe braadzak wordt steeds populairder in gebruik. Met de braadzak kun je veel verschillende gerechten bereiden in de oven…
Beroemde saladesBeroemde saladesSalades die op de kaart van veel restaurants staan, maar waaraan u zich thuis misschien nog nooit hebt gewaagd: de perfe…
Bronnen en referenties
  • Kookboek

Reageer op het artikel "Oma's recepten: ouderwetse recepten voor pap"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Eveline, 05-05-2016 17:14 #4
Maak het dan met volkorenbloem, en minder suiker. Ik maakte dat vroeger ook elke ochtend een halve liter. Ik kan het recept nergens meer vinden, maar nu hou ik die 40 gram per halve liter maar aan. Ik weet nog dat mijn moeder de bloem bij de boer haalde.

Alain, 16-04-2013 03:15 #3
Ik heb bloempap gemaakt en heb er een banaan bij gedaan. Het is fantastisch LEKKER en heel goed gelukt! Als je nog zo'n recept hebt: Stuur maar door hoor! Ik ben van casteel Suca te destelbergen en heb er mogen maken voor 16 man. bedankt voor het fantastische recept.

A., 25-06-2012 19:45 #2
Niet gezond? wat een Onzin, bij voedingscentrum staat het bij aanbevolen!

D., 18-04-2012 16:01 #1
Ik kan deze pap-recepten niet echt gezond noemen. Pap kán inderdaad gezond zijn, maar als je het maakt van bloem, of granen in een andere "witte" vorm, zitten er erg weinig voedingsstoffen in, wel veel calorieën. De suiker erbij maakt het geheel nóg minder gezond. Nóg meer "leeg" voedsel, dat dus weinig tot geen voedingsstoffen bevat, maar wel energie levert. Snelle energie, waardoor je bloedsuiker spiegel omhoog schiet, daarna weer flink daalt en voila, je hebt binnen no time weer honger. Daarbij kost het verteren van suiker en witte graanproducten mineralen en vitaminen, die niet geleverd worden door deze maaltijd, waardoor je lichaam er uiteindelijk bekaaid afkomt. Het "kost" dus eigenlijk. Gun jezelf en je lichaam meer en maak de pap van de volle graankorrels of de vlokken, en gooi er geen suiker door. Als je het zoeter wil maken gebruik dan een beetje honing, of diksap, of wat fruit. Reactie infoteur, 22-04-2012
Beste,

U heeft volstrekt gelijk over de voedingswaarde van de producten, Volwaardige grondstoffen zijn zeker gezonder dan de lege, witte variant.
Dit artikel heeft echter niet tot (hoofd)doel om de állergezondste ingrediënten te promoten, maar om ouderwetse recepten niet in vergetelheid te doen geraken. Ik sluit me verder echter volledig aan bij uw argument en kan het gebruiken van de meest natuurlijke (dus minst bewerkte) grondstoffen alleen maar bemoedigen.

Met vriendelijke groet,
M. V.

Infoteur: M_ichje
Gepubliceerd: 01-01-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Schrijf mee!