Oma's recepten: ouderwetse recepten voor pap

Zoals hierboven al beschreven is pap een relatief gezond tussendoortje, doordat er geen kunstmatige stoffen in worden verwerkt (je bereid de pap immers zelf) en doordat jij zelf bepaald hoeveel suiker je aan je pap toevoegt. Pap is dus een goed tussendoortje voor mensen die op dieet zijn of gewoon gezond willen eten.
Pap kent als basisingrediënt vrijwel altijd melk (met uitzondering van gortepap), die gebonden wordt door een graansoort. Doordat er zeer veel verschillende graansoorten bestaat er ook een grote variatie aan papsoorten. In het artikel worden de volgende (ouderwetse) recepten besproken:
Bloempap / lammetjespap / maïzenapap
Ingrediënten- 1 liter melk
- 80 gram bloem/maïzena
- 100 gram suiker
- Een snufje zout
Bereidingswijze
[OLIST]Meng de bloem in een kommetje met ongeveer 100 milliliter melk.
Breng de rest van de melk aan de kook. Roer daarbij af en toe om aanbranden te voorkomen.
Voeg de suiker al roerend toe aan de kokende melk.
Giet er vervolgens al roerend het bloempapje bij.
Laat goed doorkoken tot de pap de gewenste dikte heeft.
Giet de pap dan in de gewenste vorm. [/OLIST]
Gortepap
Ingrediënten- 1 liter karnemelk
- 100 gram parelgerst
Bereidingswijze
[OLIST]Week de gerst gedurende vier uur in water.
Laat de gerst uitlekken.
Breng de karnemelk aan de kook. Roer daarbij regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Giet de gerst in de kokende karnemelk. Roer goed door.
Laat de pap nog anderhalf uur zachtjes doorkoken.
Serveer met kandijsuiker.[/OLIST]
Griesmeelpap
Ingrediënten- 1 liter melk
- 100 gram griesmeel
- 100 gram suiker
- 1citroenschil
Bereidingswijze
[OLIST]Was de citroen grondig en rasp vervolgens de schil.
Breng de melk met de geraspte citroenschil en de citroen aan de kook. Roer daarbij af en toe om aanbranden te voorkomen.
Voeg de griesmeel onder voortdurend roeren toe aan de kokende melk.
Laat de griesmeel in drie a vier minuten gaarkoken.
Serveer warm of koud met bruine suiker, bessensap of kersen. [/OLIST]
Havermoutpap
Ingrediënten- 1 liter melk
- 80 tot 100 gram havermout
- Een snufje zout
- Suiker naar smaak
Bereidingswijze [OLIST]Breng de melk aan de kook. Roer daarbij af en toe om aanbranden te voorkomen.
Strooi er al roerend de havermout bij.
Voeg een snufje zout toe.
Laat de melk nog tien minuten zachtjes doorkoken, tot de pap de juiste dikte heeft gekregen.
Serveer warm of koud met bruine suiker.[/OLIST]
Meer recepten met havermoutpap als basis vindt u in het artikel 7 dagen in de week een gezond havermoutontbijt.
Rijstpap
Ingrediënten- 1 liter melk
- 100 tot 125 gram (dessert)rijst
- 1 stokje vanille
- Een snufje zout
- Saffraan/ een kaneelstokje
- 50 gram suiker
Bereidingswijze
[OLIST]Breng de melk aan de kook, roer hierbij regelmatig om aanbranden te voorkomen.
Giet de rijst bij de kokende melk.
Voeg het vanillestokje en de saffraan toe.
Laat de rijst op een zacht vuurtje en met een deksel op de pan, gaar koken in de melk (volgens mijn oma's recept is de kooktijd één uur, maar als u dessertrijst gebruikt is de kooktijd korter. Zie hiervoor de verpakking).
Voeg de suiker toe.
Laat de pap nog vijf minuten, zonder deksel op de pan, zachtjes doorkoken.
Serveer warm of koud met bruine suiker.[/OLIST]