Oma's recepten: ouderwetse recepten voor pap

Oma's recepten: ouderwetse recepten voor pap Pap is een typisch geval van een ouderwets gerecht. Al generaties lang wordt pap gegeten als ontbijt, dessert of tussendoortje. Door allerlei moderne ontbijtproducten (zoals Cruesli) die op de markt zijn worden de ouderwetse pappen nogal eens vergeten. Zonde, want pap is lekker, een stuk gezonder dan andere ontbijtsoorten en tussendoortjes, en bovendien eenvoudig zelf te bereiden. Je weet dus precies wat erin zit! Zoals hierboven al beschreven is pap een relatief gezond tussendoortje, doordat er geen kunstmatige stoffen in worden verwerkt (je bereid de pap immers zelf) en doordat jij zelf bepaald hoeveel suiker je aan je pap toevoegt. Pap is dus een goed tussendoortje voor mensen die op dieet zijn of gewoon gezond willen eten.

Pap kent als basisingrediënt vrijwel altijd melk (met uitzondering van gortepap), die gebonden wordt door een graansoort. Doordat er zeer veel verschillende graansoorten bestaat er ook een grote variatie aan papsoorten. In het artikel worden de volgende (ouderwetse) recepten besproken:

Bloempap / lammetjespap / maïzenapap

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 80 gram bloem/maïzena
  • 100 gram suiker
  • Een snufje zout

Bereidingswijze

  1. Meng de bloem in een kommetje met ongeveer 100 milliliter melk.
  2. Breng de rest van de melk aan de kook. Roer daarbij af en toe om aanbranden te voorkomen.
  3. Voeg de suiker al roerend toe aan de kokende melk.
  4. Giet er vervolgens al roerend het bloempapje bij.
  5. Laat goed doorkoken tot de pap de gewenste dikte heeft.
  6. Giet de pap dan in de gewenste vorm.

Gortepap

Ingrediënten

  • 1 liter karnemelk
  • 100 gram parelgerst

Bereidingswijze

  1. Week de gerst gedurende vier uur in water.
  2. Laat de gerst uitlekken.
  3. Breng de karnemelk aan de kook. Roer daarbij regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  4. Giet de gerst in de kokende karnemelk. Roer goed door.
  5. Laat de pap nog anderhalf uur zachtjes doorkoken.
  6. Serveer met kandijsuiker.

Griesmeelpap

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 100 gram griesmeel
  • 100 gram suiker
  • 1citroenschil

Bereidingswijze

  1. Was de citroen grondig en rasp vervolgens de schil.
  2. Breng de melk met de geraspte citroenschil en de citroen aan de kook. Roer daarbij af en toe om aanbranden te voorkomen.
  3. Voeg de griesmeel onder voortdurend roeren toe aan de kokende melk.
  4. Laat de griesmeel in drie a vier minuten gaarkoken.
  5. Serveer warm of koud met bruine suiker, bessensap of kersen.

Havermoutpap

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 80 tot 100 gram havermout
  • Een snufje zout
  • Suiker naar smaak

Bereidingswijze
  1. Breng de melk aan de kook. Roer daarbij af en toe om aanbranden te voorkomen.
  2. Strooi er al roerend de havermout bij.
  3. Voeg een snufje zout toe.
  4. Laat de melk nog tien minuten zachtjes doorkoken, tot de pap de juiste dikte heeft gekregen.
  5. Serveer warm of koud met bruine suiker.
Meer recepten met havermoutpap als basis vindt u in het artikel 7 dagen in de week een gezond havermoutontbijt.

Rijstpap

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 100 tot 125 gram (dessert)rijst
  • 1 stokje vanille
  • Een snufje zout
  • Saffraan/ een kaneelstokje
  • 50 gram suiker

Bereidingswijze

  1. Breng de melk aan de kook, roer hierbij regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  2. Giet de rijst bij de kokende melk.
  3. Voeg het vanillestokje en de saffraan toe.
  4. Laat de rijst op een zacht vuurtje en met een deksel op de pan, gaar koken in de melk (volgens mijn oma's recept is de kooktijd één uur, maar als u dessertrijst gebruikt is de kooktijd korter. Zie hiervoor de verpakking).
  5. Voeg de suiker toe.
  6. Laat de pap nog vijf minuten, zonder deksel op de pan, zachtjes doorkoken.
  7. Serveer warm of koud met bruine suiker.
© 2012 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salades als bijgerechtSalades die als bijgerecht bij het diner gegeten kunnen worden, maar ook als tussendoortje zeer geschikt zijn. Salades a…
Zelf koekjes maken, snel en simpelZelf koekjes maken, snel en simpelMet dit recept kunt u snel met standaard ingrediënten, die iedereen in huis heeft, heel simpel de lekkerste koekjes make…
Gezonde volkorenpasta met SugocasasausGezonde volkorenpasta met SugocasasausEen recept voor een gezonde pasta. Makkelijk en snel te bereiden. Het is niet heel koolhydraatarm maar als je dit recept…
Gerechten bereiden in een braadzakDe braadzak wordt steeds populairder in gebruik. Met de braadzak kun je veel verschillende gerechten bereiden in de oven…

Het lekkerste recept voor een oliebol zonder melkHet lekkerste recept voor een oliebol zonder melkVeel oliebollen worden gebakken met deeg dat bereid is met melk. Helaas is het zo dat een groot gedeelte van de Nederlan…
Warme, snelle wintergerechtenWarme, snelle wintergerechtenIn de winter zijn de dagen al kort genoeg. Het eten mag dus snel klaar zijn! Koude gerechten zijn leuk in de lente en zo…
Bronnen en referenties
  • Kookboek
Reactie

D., 18-04-2012
Ik kan deze pap-recepten niet echt gezond noemen. Pap kán inderdaad gezond zijn, maar als je het maakt van bloem, of granen in een andere "witte" vorm, zitten er erg weinig voedingsstoffen in, wel veel calorieën. De suiker erbij maakt het geheel nóg minder gezond. Nóg meer "leeg" voedsel, dat dus weinig tot geen voedingsstoffen bevat, maar wel energie levert. Snelle energie, waardoor je bloedsuiker spiegel omhoog schiet, daarna weer flink daalt en voila, je hebt binnen no time weer honger. Daarbij kost het verteren van suiker en witte graanproducten mineralen en vitaminen, die niet geleverd worden door deze maaltijd, waardoor je lichaam er uiteindelijk bekaaid afkomt. Het "kost" dus eigenlijk. Gun jezelf en je lichaam meer en maak de pap van de volle graankorrels of de vlokken, en gooi er geen suiker door. Als je het zoeter wil maken gebruik dan een beetje honing, of diksap, of wat fruit. Reactie infoteur, 22-04-2012
Beste,

U heeft volstrekt gelijk over de voedingswaarde van de producten, Volwaardige grondstoffen zijn zeker gezonder dan de lege, witte variant.
Dit artikel heeft echter niet tot (hoofd)doel om de állergezondste ingrediënten te promoten, maar om ouderwetse recepten niet in vergetelheid te doen geraken. Ik sluit me verder echter volledig aan bij uw argument en kan het gebruiken van de meest natuurlijke (dus minst bewerkte) grondstoffen alleen maar bemoedigen.

Met vriendelijke groet,
M. V.

M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 01-01-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.