Makkelijke hapjes voor sinterklaasavond
Sinterklaasavond, welke avond je het ook viert, is een avond van gezellig samen zijn en daar hoort zeker een lekker hapje en drankje bij. De vraag is alleen of je hier uren voor de keuken in moet, of dat je deze gezellige en lekkere hapjes relatief eenvoudig kunt maken en voldoende tijd hebt voor andere zaken. Een aantal voorbeelden met ingrediënten die je ook gewoon verder in de (dagelijkse) keuken kunt blijven gebruiken.
Wat heb je nodig?
- Volkorentoast
- Hüttenkäse
- Komkommer
- Kaas (plakjes pittige oude kaas + strooikaas)
- Paprikapoeder
- Cayennepeper
- Yogonaise
- Hardgekookte eieren
- Filet American
- Kleine pittige tomaatjes
- Rundergehakt
- Krab en tonijn op waterbasis
- Rode pepertjes
- Garnaaltjes
- Gerookte makreel
- Lente uitjes
- Groene paprika
- Prei
- Verse zwarte peper
- Olijfolie
Basismaterialen
Als basismaterialen gebruik je volkorentoast en/of -pistoletjes, waarbij de pistoletjes als voordeel hebben dat als je teveel hebt ingekocht, je het altijd op een later tijdstip op kunt eten. Zo verspil je geen eten. Daarnaast dient de komkommer als basis evenals enkele hard gekookte eieren en wat blokjes kaas en zorg voor een aantal prikkers (formaat: middelgroot).
Hapjes maken
- Meng de Hüttenkäse met een beetje cayennepeper en beleg er wat verschillende soorten volkerentoastjes mee of beleg voorzichtig wat plakken komkommer. Maak de tomaat schoon en snij het vluchtvlees in stukjes, leg op de toast/komkommer met Hüttenkäse stukjes tomaat.
- Maak een mengsel van krab, een scheutje olijfolie en een wat yogonaise. Doe er wat verse zwarte peper doorheen. Ditzelfde mengsel maak je door alleen de krab te vervangen door de tonijn. Leg met een eetlepel dotjes van het mengsel op plakken verse komkommer en/of vul er leeg gemaakte gehalveerde hard gekookte eieren mee.
- Neem naturel filet american en doe er wat verse kleingemaakt prei doorheen (voor de liefhebber kan er ook nog wat peper doorheen gemengd wordn). Serveer het op toast of vul er een gehalveerd hard gekookt ei (waar het eigeel uitgehaald is) mee.
- Het eigeel kan je gebruiken om te mengen met wat stukje gerookte makreel, wat yogonaise en verse zwarte peper. Wil je het wat pittiger, doe er dat wat fijngemaakte rode peper doorheen en vul het hard gekookte gehalveerde ei ermee, beleg een plak komkommer of een volkerentoastje. Doe er als laatste een plakje van het kleine tomaatje op. Alle combinaties zijn mogelijk.
- Maak wat grotere blokjes kaas en beleg ze met een stukje makreel en snipper er wat prei overheen. Liever geen prei, een lente uitje er overheen snipperen kan ook.
- Vul wat toastjes met een dot filet american en snipper er wat pittige strooikaas overheen.
- Maak een mengsel van garnaaltjes, wat yogonaise, wat fijn gemaakte prei, wat zwarte peper en wat paprikapoeder. Beleg er vervolgens de volkerentoastjes mee of een plak komkommer of vul de gehalveerde leeggehaalde hardgekookte eieren.
Spiesen
Bak het rundergehakt in kleine balletjes, snijd de prei en lente uitjes in schijfjes en maak de paprika schoon. Snijd deze in stukken, maak van een stukje oude kaas kleine platte schijfjes.
Maak nu een mengsel van genoemde spullen en “rijg” ze aan de spies. Een klein beetje olijfolie er overheen en serveer met een bakje yogonaise (eventueel aangemaakt met wat paprikapoeder). Zet ook een bakje met strooikaas en een lepeltje. Voor de liefhebber kan er ook nog wat strooikaas overheen gestrooid worden.
Tot slot
Met deze ingrediënten kan er nog veel meer gevarieerd worden. Al naar gelang de smaak die pittig of minder pittig is. Liever vlees of vis of gewoon vegetarisch. Zorg voor veel verschillende spulletjes (hoeft niet zo veel van ieder te zijn) en mix allerlei ingrediënten. Presenteer het leuk en serveer er een drankje bij. Eenvoudig te maken en de restjes kan je gewoon in de keuken blijven gebruiken.