Kerstrecepten voor amuses
De amuse wordt nu veelal alleen gepresenteerd tussen de gerechten door of voor de grote kerstmaaltijd. Maar je kunt er ook voor kiezen de kerstmaaltijd te laten voor wat het is en alleen met een aantal amuses te werken. De hoeveelheden zijn goed te doseren en je staat niet vele uren in de keuken. Met veel van de amuses kom je een heel eind voor de kerst. Enkele voorbeelden waar je bovendien zelf op kunt variëren.
Kip met tonijn hapje
Ingrediënten
- 1 blikje tonijn op waterbasis
- 1 grote kipfilet
- 2 eetlepels yogonaise
- 2 stuks prei
- 1 citroen
- cherrytomaatjes
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding
Preistengels in enkele stukken snijden en enkele minuten (5 tot 6) koken met een beetje zout. Intussen kan de kipfilet gekookt worden in een pannetje met heet water en kan de tonijn uit het blikje uitlekken. Als deze is uitgelekt mengen met de yogonaise, een beetje citroensap en peper en zout naar smaak. Als de prei en de kip klaar zijn, goed uit laten lekken en de stukken prei op middelgrote prikkers steken. De kip in kleine stukken snijden en ook aan de prikkers steken. Doe er nu ook een cherrytomaatje bij en laat deze prikkers enkele minuten in wat olijfolie bakken. Als deze klaar zijn kan de schaal met prikkers en een bakje met tonijnsaus klaar gezet worden om te dippen.
De dip is tevens geschikt als je er wat stukjes grof volkeren brood bijlegt.
Franse kaas met artisjokken
Ingrediënten
- 150 gram boursin traditioneel
- 1 kleine komkommer
- 4 grote tomaten
- 10 stuks artisjok
- 2 eetlepels pijnboompitten
- verse peper
Bereiding
Rooster in een hapjespan de pijnboompitten en laat e hierna afkoelen. Om de artisjokken te laten staan, moet je van de onderkant een klein stukje afsnijden. De lege artisjokken nu vullen met een mengsel van klein gemaakte tomaat, komkommer blokjes (niet te groot), en wat peper en zout naar smaak. Drapeer er als het ware een dop boursin overheen en strooi er wat pijnboompitjes over.
Krabsalade+ (op de lepel)
Ingrediënten
- 150 gram krab op waterbasis
- 1 rode ui
- 1 eetlepel crême fraiche
- 1/2 citroen
Bereiding
Snij de ui in kleine stukjes en meng het met de krab (eerst goed uit laten lekken), doe dan de crème fraiche erbij en knijp een halve citroen uit. Maar er een goed mengsel van en vul er de amuselepels mee.
Geitenkaas en rookvlees
Ingrediënten
- 170 gram zachte geitenkaas
- 16 plakken paarden rookvlees
- handje vol amandelen
- 2 eetlepel kappertjes
- 1 eetlepel honing
- verse bieslook
- verse zwarte peper
Bereiding
Maar de amandelen klein en rooster ze even in een hapjespan. Meng vervolgens de amandelen met de geitenkaas, wat verse peper, en de kappertjes. Dit mengsel moet zometeen op het rookvlees gelegd worden. Het rookvlees in de lengte achter elkaar leggen met een klein stukje over elkaar. Als alle rookvlees nu klaar ligt (omdat het veel is kan je ook enkele “strengen” van rookvlees maken) kan het mengsel er voorzichtig opgelegd worden en rol het vervolgens op. Deze rolletjes 30 tot 40 minuten in de vriezer leggen en daarna in stukken snijden. Strooi er wat verse bieslook overheen en presenteer het.
Gevuld ei
Ingrediënten
- 10 eieren
- 4 eetlepels filet american
- 4 eetlepels yogonaise
- 1 eetlepel groene pesto
- cherry tomaatjes
- verse zwarte peper
Bereiding
Kook de eieren hard en snij de hard gekookte eieren in de lengte door. Het eigeel nu mengen met de filet american, de yogonaise, groene pesto en wat verse zwarte peper. Het mengsel kan nu terug in de lege gehalveerde eieren. Zet het ca. 30 minuten in de koeling en voor het serveren een gehalveerd sherrytomaatje er bovenop zetten.