Klassiekers: Salade Folle

De "Salade Folle" is letterlijk vertaald "gekke salade", vanwege het mixen van zowel vlees als vis in één salade. Deze salade maakt de laatste jaren fel zijn opmars in de betere horecazaak. Vaak wordt deze salade met tal van gastronomische ingrediënten bereid en met een aantal exclusievere delicatessen verrijkt, al hoeft een originele, lekkere "Salade Folle" niet per se veel pijn te doen in de geldbeugel. Een eenvoudige maar feestelijke aanrader.

Historiek

De "Salade Folle" heeft niet echt een uitgesproken historiek. Wel lag de basis van deze salade in Frankrijk, meer bepaald bij Michel Guérard, een Franse kok, die als één van de grondleggers van de Nouvelle Cuisine wordt beschouwd. Zijn oorspronkelijke "Salade Folle" bevatte de delicatesse foie gras (ganzenlever). Deze variatie van de salade Folle met foie gras is trouwens een nog steeds vaak gebruikte en goed gesmaakte versie in veel eetgelegenheden.

Michel Guérard werd geboren in 1933 in het plaatsje Vétheuil te Frankrijk uit een slagersgezin. In 1965 stond hij achter het fornuis in de Parijse zaak "Pot-au-Feu", dat een culinaire reputatie genoot. Hier stond hij aan de basis van de Nouvelle cuisine en dus ook aan zijn versie van de Salade Folle.

Een Salade Folle (zoals hieronder beschreven) is bedoeld als maaltijdsalade, al kan er door een wijziging in combinatie en portionering ook perfect geopteerd worden om de salade als lichte maaltijd of als voorgerecht te serveren.

Recept

Ingrediënten (voor 2 personen)
  • 1/4 ijsbergsla
  • 1/4 krulandijvie of lolo rosso of Romeinse sla
  • 3 lente-uitjes
  • 2 tomaten
  • 1/2 komkommer
  • 4 wortelen
  • pijnboompitten
  • 200 gram gerookte zalm
  • 1 kipfilet
  • 8 scampi's
  • 1 rijpe mango
  • 1 doosje luzerne (preikiemen)
  • enkele staafjes bieslook
  • extra virgin olijfolie
  • frambozenazijn
  • balsamico crème (verkrijgbaar in de winkel)*
  • 1 teentje look

Bereidingswijze
  1. Was de sla en zwier droog, ciseleer de salade en doe in een ruime kom.
  2. Schil en rasp de wortelen en doe bij in de saladekom
  3. Snijd de lente-uitjes fijn en meng ook bij de salade.
  4. Was de komkommer en snij overlangs en dan in halve maantjes.
  5. Doe de komkommerschijfjes eveneens bij in de kom.
  6. Snijd de tomaten in partjes en hou even apart.
  7. Schil de mango en snij eerst in dunne plakken.
  8. Snij vervolgens lucifers (julienne) van de plakken mango en hou ook even opzij.
  9. Besprenkel de salade met een geut frambozenazijn en een geut olijfolie, breng op smaak met peper en zout van de molen.
  10. Kleur in een pan een handvol pijnboompitten aan, laat afkoelen en meng ook onder de salade.
  11. Meng de salade goed en verdeel over twee diepe borden.
  12. Bekleed ongeveer de helft van de salade met plakjes gerookte zalm.
  13. Snijd de kipfilet in een 6-tal lange repen.
  14. Kruid de kipfilet met peper, zout en cajunkruiden of paprikapoeder.
  15. Bak vervolgens de kippenrepen mooi bruin in een beetje olijfolie.
  16. Zet een pan op het vuur en laat goed heet worden, voeg een beetje olijfolie toe en leg het teentje look een minuutje bij in de pan.
  17. Verwijder het lookteentje alvorens het te sterk begint te kleuren (dan wordt het astrant en bitter van smaak) en bak vervolgens de afgedepte scampi's kort, maar krachtig gaar.
  18. Schik nu de kippenrepen naast de zalm zodat de overige helft van de salade ook bedekt is.
  19. Verdeel de scampi's en tomatenpartjes over de borden.
  20. Trek enkele strepen met de balsamico crème* over de salade.
  21. Leg bovenop de beklede salade een handvol van de gesneden mango.
  22. Werk af met een bosje preikiemen en enkele sprietjes bieslook.

*= de balsamico crème kan ook zelf gemaakt worden door een deel donkere balsamico azijn tot ongeveer 1/3de te laten inkoken, zodat de massa een beetje stroperig wordt, let wel op ... dit verbrand snel!

Variaties

Een "Salade Folle" bereiden is geen exacte wetenschap. De groenten die in de salade verwerkt worden kunnen zo sterk uitgebreid of beperkt worden als men wil. Ingrediënten die vaak ook gebruikt worden:

Groenten en fruit:

Paprika, appelsien, appel, peer, rozijnen, radijsjes, asperges, sperziebonen, zongedroogde tomaten, gedroogd fruit, mais, ui ...

Vis en vlees:

ganzenlever, gerookte tonijn of heilbot, gerookte ham, chorizo, verse zalm, kreeft, krab, gebakken reepjes rundvlees, coquilles, inktvis ...

Andere:

Blauwe kaas, noten, broodcroutons, olijven, pepers, ...

De mogelijkheden zijn onbeperkt, al is het wel aan te raden van na te denken over de combinaties die men creëert. Zo kan de salade ook makkelijk een Italiaans, Spaans of zelfs Belgisch en Nederlands tintje meegegeven worden, door een aantal zaken die typisch zijn voor een bepaald land of streek, samen te brengen op een bord, tot een harmonisch geheel.
© 2011 - 2024 Siegfried, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezond en slank: 4 heerlijke zomerse saladesHeeft u ook zo een zin in de zomer? Heeft u genoeg stamppot gegeten en is het tijd voor een wat luchtigere maaltijd? Maa…
Salades; combinaties en receptenSalades; combinaties en receptenSla is een heerlijk (bij)gerecht. Vooral in de zomer is het verfrissend en natuurlijk erg gezond. Het kan bijna overal b…
Geitenkaassalade, maar dan andersGeitenkaassalade, maar dan andersVerse geitenkaas is gezond en lekker en wordt steeds populairder. Dat geldt voor de geitenkaas op het verse broodje, de…
Frisse salades met vullingFrisse salades met vullingHet warmere weer geeft ruim aanleiding om over te schakelen naar de salades die in de zomer veel gegeten worden. Maar he…

Kerstrecepten voor amusesKerstrecepten voor amusesDe amuse wordt nu veelal alleen gepresenteerd tussen de gerechten door of voor de grote kerstmaaltijd. Maar je kunt er o…
De betere snackDe betere snackHet woord snack heeft een negatieve lading, want we associëren het al snel met de vette hap, slechte voeding, dikmakers…
Bronnen en referenties
  • Image: FreeDigitalPhotos.net
Siegfried (20 artikelen)
Laatste update: 11-12-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.