Kerstdiner met een tikkeltje humor van amuses tot dessert

Kerstdiner met een tikkeltje humor van amuses tot dessert Ossestaartsoep, aspergesoep, kalkoen met kroketjes, fondue... Een beetje uitgekeken op al deze klassieke recepten? Waarom niet wat humor in je kerstdiner steken? Amuses in een kerstjasje, soep met een knipoog naar kerst, een voorgerechtje met een kerstboom- of ander kerstthema, hoofdgerecht in stijl en als dessert een assortiment kerst cupcakes of ijs op een mooi versierd bord. Kinderen zullen het helemaal geweldig vinden en volwassenen zullen er de humor wel van inzien. En bovendien kan heel de familie meehelpen met de voorbereiding. Geef toe, het kerstdiner is ieder jaar toch wel een beetje saai, niet? Ieder jaar datzelfde soepje, dezelfde hapjes en hetzelfde hoofdgerecht. Steek er dit jaar eens een knipoog naar kerst in. Het verandert niets aan de smaak, maar je gasten zullen er wel om kunnen glimlachen. Bovendien kunnen de kinderen je helpen met de voorbereiding en zijn ze dus de hele middag zoet!

De hapjes

Aan de slag met uitsteekvormpjes

De hapjes gaan we maken met behulp van uitsteekvormpjes in het thema kerstmis. Kerstbomen, engeltjes, kerstballen, sterren. Met deze vormpjes steek je brood uit, vleeswaren, kaas, tomaat, augurk, komkommer, rode biet, wortelen, appelschijfjes, etc. Nadat je alles hebt uitgestoken, kan je de laagjes op elkaar gaan leggen en zo een mimi-kerstsandwich vormen. Om nog meer te variëren in kleur kan je verschillende soorten brood kopen. Wit brood, bruin brood maar ook pumpernikkel voor bijna zwarte creaties.

Zachte ingrediënten

Je moet er natuurlijk wel op toezien dat wat je uitsteekt tamelijk hard is, anders valt het zo uit elkaar. Een ei bijvoorbeeld zal brokkelen wanneer je er een figuurtje tracht uit te halen. Met dingen die te zacht zijn, kan je natuurlijk altijd een slaatje maken.
Eiersla bijvoorbeeld, of peer met zachte kaas. Deze mengsels kan je dan gewoon gaan smeren tussen twee lagen brood. Wel zien dat het er niet uitloopt! Eventueel het uitsteekvormpje nog eens over je creatie halen om uitsteeksels weg te halen!

Lief voor de lijn

Liever iets lichter? Kan ook. Laat het brood gewoon weg en serveer de uitgestoken groenten met lekkere dipsausjes.

De soep

Tekenen met Maggi of room

Maak een rode of groene soep. Tomaat, paprika, kreeftensoep, kervel, gemengde groenten, courgette, broccoli,... . Keuze te over. De truc ligt hem immers niet bij de soep zelf, maar bij de finishing touch. Eens de soep in de borden is geschonken, gaan we met room of eventueel Maggi een tekening maken. In de groene soepen kan dit een kerstboom zijn, in de rode soepen een kerstbal. Je kan ook variëren en witte of gele soep maken. Asperge, pastinaak, wortel of paprika bijvoorbeeld. Hierin kan je dan sterretjes maken als vorm met Maggi. Wil je de kinderen (en sommige volwassene) blij maken? Zet een paar het potjes room of flesjes Maggi gewoon op tafel en laat iedereen creatief aan de slag gaan in zijn eigen bord! Het breekt meteen ook het ijs, want iedereen kijkt in het bord van zijn buurman of vrouw en geeft commentaar. Afwerken kan verder met bolletjes mozzarella, fijngehakte peterselie, etc. Iemand die geen Maggi lust? Hetzelfde effect kan bekomen worden met room.

Sterretjes van brood of pasta

In de winkel kan je kleine sterretjes van pasta kopen. Op het einde even meekoken en je hebt bijvoorbeeld een kervelsoepje met gele sterretjes. Vind je geen sterretjes? Geen nood. Steek kleine sterren uit brood en bak ze even in de pan met flink wat kruiden op. Lekker! Bovendien geeft het een extra smaakje aan sommige soepen met courgette of wortel.

Het voorgerecht

Pompelmoes-krab

Versier een bord met blaadjes sla. Schil pompelmoezen en snijd er schijven uit van ongeveer één centimeter dik. Leg deze op het bord. Maak in een kom een mengsel van piepkleine stukjes krab, piepkleine stukjes pompelmoes, piepkleine stukjes komkommer en fijngehakte peterselie. Voeg een beetje room toe en kruid met peper en zout. Neem nu een uitsteekvorm met een kerstfiguur (kerstboom, ster, rendier, etc). Leg de vorm op het schijfje pompelmoes en vul op met het mengsel. Haal de uitsteekvorm voorzichtig weg. Klaar!

Hoofdgerecht

Groenten in kerstsfeer

Om een hoofdgerecht in kerststijl te presenteren, ga je vooral je groenten bewerken. Ook hier komen de uitsteekvormen weer prima van pas. Stevige groentesoorten kan je na het bereiden weer in mooie vormen snijden met behulp van de uitsteekvormen. Rode bieten in kerstbalvorm, wortelen in stervorm, ramenas als engeltjes, komkommer als kerstbomen, courgette in rendiervorm, etc. Prinsessenbonen kan je in de vorm van een grotere kerstboom serveren door ze gewoon in deze vorm te schikken. Broccoli en bloemkool kan je verwerken tot puree en hiermee weer steekvormpjes opvullen. Op die manier kan je ook weer kerstbomen en sterren maken.

Aardappelen met een plusje

Uit de schijfjes aardappel kan je ook in vormpjes uitsteken alvorens ze te bakken in de pan. Mooi zo'n lekker afgekruide zelfgemaakte ster- of kerstboomaardappelen. Hiervoor moet je wel grote aardappelen gebruiken natuurlijk, zodanig dat je mooi grote schijven hebt.

Fondue of gourmet

Al deze ideeën kan je ook toepassen wanneer je een fondue of een gourmet serveert. Je legt al de uitgestoken groenten op aparte borden of schaaltjes per kleur en je krijgt een mooi geheel.

Nagerecht

Cupcakes

Cupcakes. Een eenvoudig nagerechtje, lekker bij een tas thee of koffie. En het leuke hieraan is, dat je je kinderen een namiddagje rustig kan bezighouden. Zeg nu zelf, wat is er leuker dan het versieren van een cupcake met rolfondant of marsepein, je creativiteit de vrije loop laten en klodderen met tientallen potjes eetbare glitters, sterretjes, kerstbomen en pareltjes?

Kersttaart

Geen kinderen in huis of geen zin om twintig kleine cupcakes te versieren? Bak of koop dan gewoon een grote cake en overdek hem met witte rolfondant of marsepein. Hierop kan je dan een winters tafereel maken met pinguïns, ijsbeertjes, vijvertjes, kerstbomen, etc. Plat of in 3D, naar keuze. Of een winters dorpje à la Dickens met huizen vol sneeuw, straatlantaarns, zingende mensen, etc. Niet zo handig? Je taart eenvoudig decoreren met uitgestoken sterren is ook al mooi en klaar in een wip.

Bord ijs met chocolade-sterrenrand

Geen zin in taart of gebak na al dat eten? Ook een bolletje ijs kan je mooi opdienen door je bord te versieren. Neem hiervoor een blad wit papier en snijd hieruit sterretjes, die de grootte hebben van de rand van het bord. Leg de sterretjes mooi op de rand van het bord en bestrooi nu met cacaopoeder voor een wit bord of met bloemsuiker voor een zwart bord. Haal voorzichtig de sterretjes weg en je hebt een mooie rand. Hetzelfde maar omgekeerd is ook mogelijk maar iets moeilijker. Snijd je sterretje uit het papier. Leg je mal nu op de rand van je bord en bestrooi met cacaopoeder of met bloemsuiker. Haal voorzichtig het malletje weg en je hebt een ster. Leg je mal nu een beetje verder en herbegin. Veel geduld en zeker niet blazen!

De kleine hapjes en de versierde kerstcupcakes zijn ook leuk op kinderfeestjes, schoolfeestjes en op kerstmarkten. Er komt wel wat prutswerk aan te pas, maar het resultaat oogt mooi!
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De lekkerste kerstdessertrecepten!De lekkerste kerstdessertrecepten!Wanneer de kerstdagen weer in zicht komen gaat het vaak al snel over het kerstdiner. En als je het hebt over het kerstdi…
Tips voor het kerstdiner: hoe creëer ik een geslaagde avond?Tips voor het kerstdiner: hoe creëer ik een geslaagde avond?Elk jaar in december is het weer zover: het kerstdiner. Hoe ga je dit jaar weer indruk maken op je gasten? Of, hoe overl…
Hoe is het kerstmenu in Italië, Frankrijk en Engeland?Hoe is het kerstmenu in Italië, Frankrijk en Engeland?Met kerst zien we er allemaal op ons best uit en we zijn er klaar voor om samen met familie en vrienden aan tafel te gaa…
Lamsbout op zijn ItaliaansDe opbouw van de klassieke Italiaanse maaltijd is anders dan bij ons. Italianen beginnen doorgaans met antipasto, een kl…

Feesten: Ragout van Hinde, gevulde appel en witloofOf het nu rond de feestdagen, vlak na de zomer of voorbij het nieuwe jaar is, het wildseizoen loopt eigenlijk over deze…
Recept spaghetti met vongoleRecept spaghetti met vongoleVongolen zijn schelpdieren die in de Zuid-Europese landen erg populair zijn om in een gerecht te verwerken. De schelpen…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.