Verschillende taart recepten
De taart in wat voor vorm dan ook hoort erbij. Bij de koffie of thee, als dessert, als feestelijke gelegenheid of zomaar. Voor iedere gelegenheid is er wel een taart te bedenken, met allerlei smaken. Vaak zoet en soms hartig. Hier beperken we ons tot de zoete moelijkheden. Onderstaand een aantal recepten, waarmee je zelf - met enige creatieveteit - aan de slag kunt.
Kiwitaart
Ingrediënten
- 5 kiwi's
- 2 bananen
- 200 gr bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 ei
- 50 gram suiker
- zout
- 100 gr boter
- honing
- 2 eetlepel suiker
Bereiding
Zeef de bloem en bakpoeder op een werkvlak en maak in het midden een kuil. Hier gaat het ei in. Meng het geheel met wat bloem tot een massa. Strooi er suiker en een snufje zout over. Doe de boter erbij en kneed het tot een geheel. Pak het in en laat het ca. een half uur rusten.
Zet de oven aan op 180 graden en vet de springvorm in. Strooi er wat paneelmeel in en maak een mooie laag in de vorm van deeg. De taart kan nu de oven in en bak deze in zo’n 20 minuten gaar. Vervolgens kan de kiwi en banaan in dunne plakjes over de afgekoelde taart gelegd worden. Smeer er tenslotte voorzichtig wat honing overheen (dun laagje).
Citroentaart
Ingrediënten
- 2 citroenen
- 175 gram bloem
- 150 gram basterdsuiker
- 100 gram boter
- 4 eieren
- 100 ml slagroom
- 200 gram poedersuiker
- 200 gram bloem
- zout
Bereiding
Zeef de bloem en bakpoeder op een werkvlak en maak in het midden een kuil. Hier gaat het ei in. Meng het geheel met wat bloem tot een massa. Strooi er suiker en een snufje zout over. Doe de boter erbij en kneed het tot een geheel. Pak het in en laat het ca. een half uur rusten. Zet de oven aan op 180 graden en vet de springvorm in. Strooi er wat paneelmeel in en maak een mooie laag in de vorm van deeg. Bak de taartbodem in ongeveer 25 minuten lichtgekleurd. Rasp van de schoongeboende citroen de schil (neem hiervoor het speciale apparaatje om de schil er netjes af te raspen). Pers vervolgens beide citroenen uit. Klop de eieren in een kom los met 150 gram basterdsuiker. Roer het geraspte van de citroen, het sap en de slagroom erdoor. Schenk het mengsel nu voorzichtig in de taartbodem. Zet de taart weer in de oven laat hem nog eens ca. 30 minuten in de oven garen. Als de taart afgekoeld is kan er een dikke laag poedersuiker overheen.
Basis taart met chocolade laag
Ingrediënten
- 2 eetlepels cacao
- 125 gram roomboter
- 1 ei
- 2 dl volle melk
- 3 eetlepels suiker
- 1 zakje vanille poeder
- 4 eetlepels meel
- pure chocolade (70 procent)
Bereiding
Neem een grote ovenschaal van ca. 30 cm doorsnee en leg er bakpapier in. Meng in een goede kom (waar je goed in kunt roeren) de boter, suiker, ei en vanille en meng het daarna met het meel. Voeg vervolgens voorzichtig de melk toe en daarna de cacao. Giet het mengsel nu in de grote ovenschaal en bak het op 180 graden gedurende ruim een half uur.
Tegelijkertijd de chocolade in een pannetje smelten (let op dat het niet aanbrand) en over de uit de oven gehaalde taart gieten. Doe dit wel heel voorzichtig. De bovenkant van een lekkere laag voorzien en smeer voorzichtig de zijkanten met een mes ook in met wat chocolade.
Garneren met fruit
Maak de taart af met verse aardbeien (zet deze er in als de chocolade nog niet is afgekoeld) en strooi er wat poedersuiker overheen. Maar de aardbeien mogen ook vervangen worden door rodenbesjes in combinatie met plakjes banaan en een toef slagroom.
Heb je liever een appel of peer, zorg er dan voor dat je een goed zoete variant neemt en maak kleine stukjes. Verdeel deze netjes over de taart en giet er dan nog wat overgebleven chocolade overheen, zodat je de stukjes appel e/o peer nog maar een beetje ziet. Desgewenst set je in het midden nog een toefje slagroom (niet te veel).
Garnering voor de kindertaart
De taart kan je ook kleurig afmaken met plakjes banaan en strooi er of Smarties of (als de kinderen iets ouder zijn) in stukken gehakte M & M’s overheen. Draai enkele leuke toefjes slagroom op en maak het af met wat zwart/wit vlokken of de kleine veelkleurige zoete korreltjes voor op de taart (in het schap met de taartgarneringen).
Garnering met noten
De warme chocolade kan ook aangevuld worden met noten, maar omdat de chocolade snel afkoelt, is het goed dit even voor te bereiden.
Neem een handje cashewnoten, een handje witte amandelen en twee handjes pijnboompitjes. Maak de cashewnoten en amandelen wat kleiner en bak ze samen met de pijnboompitjes in een hapjespan even droog aan (blijf er wel bij). En laat wat vijgen een uur of wat weken. Vervolgens de uitgelekte vijgen op de warme chocolade leggen en strooi de noten losjes over de taart. Laat in een pannetje nog wat witte chocolade smelten en giet deze losjes warm over de gegarneerde taart. Het ziet er leuk uit als het ook een klein beetje over de rand gaat en over de pure chocolade loopt.
Tot slot
Mogelijkheden te over om de chocoladetaart op te leuken. Kies er een voor de betreffende sfeer of als je kleine bakvormpjes hebt, maak je meerdere kleine taartjes en neem je meerdere varianten … er zit voor iedereen altijd wel iets bij.