Taartrecepten: Witte chocoladetaart en bananenrol

Taartrecepten: Witte chocoladetaart en bananenrol Hieronder twee recepten voor twee heerlijke taarten. De witte chocoladetaart is een echte caloriebom, echter de bananenrol bevat per punt 174 calorieën, wat niet veel is voor een taart.

Witte chocoladetaart

  • Bereidingstijd: 30 minuten + 3 a 4 uur koelen
  • Moeilijkheidsgraad: 3
  • Voor 8 - 10 personen

Ingrediënten

  • 120 gr bloem
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 60 gr koude boter, in blokjes
  • 1 eidooier
  • 1-2 eetlepels ijskoud water
  • 200ml crème fraîche
  • 250ml slagroom
  • 180 gr witte chocolade
  • 200 gr verse frambozen of ander (rood) fruit

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C en vet een taartvorm van 22 cm in.
  • Zeef de bloem en de poedersuiker boven een kom zodat er geen klontjes inzitten, en voeg daarna de boter toe. Meng dit tot een romig mengsel en voeg daarna de eidooier en 1-2 eetlepels ijskoud water toe. Meng dit tot een samenhangend deeg.
  • Wikkel het deeg in folie en leg het minstens een half uur in de koelkast zodat het deeg wat op kan stijven. Na het halve uur bekleed je de taartvorm met het deeg, de bodem en de randen.
  • Bak het deeg 20 minuten in de oven tot het deeg bruin begint te worden. Laat het deeg daarna afkoelen.
  • Verwarm de crème fraîche samen met 100 ml van de slagroom in een pannetje.
  • Breek de chocolade in stukjes en voeg dit toe aan bovenstaand mengsel. Let op: zet dit op een heel laag vuur!
  • Doe dit mengsel in een kom die je afdekt met folie en zet deze 2-3 uur in de ijskast. Prik wat gaatjes in de folie.
  • Verspreid de vruchten over de bodem van de taart, houdt wel wat achter voor de garnering. De bodem moet helemaal bedekt zijn met fruit.
  • Klop de rest van de slagroom lobbig en schep dit door het chocolademengsel.
  • Verspreid het chocolademengsel over het fruit en zet de taart minimaal nog 1 uur in de koelkast.

Garnering

Voor deze taart zijn verschillende decoraties mogelijk, denk eens aan het volgende:
  • Vruchten die ook in de taart zijn gebruikt (frambozen of aardbeien)
  • Muntblaadjes
  • Gesmolten chocolade of chocoladedecoraties

Bananenrol

Voor ca. 6 personen

Bereidingstijd: 40 minuten

Ingrediënten

  • 2 grote bananen
  • 1 citroen
  • 3 eieren
  • 100 gram suiker
  • 70 gram bloem
  • 30 gram maïzena
  • 5 eetlepels suiker
  • 2 dl slagroom
  • 0.5 zakje slagroomversteviger
  • 4 eetl. abrikozenjam
  • Eventueel: 1 glas Grand Marnier of Amaretto

Extra nodig: stuk bakpapier

Bereiding

  • Maak van het bakpapier een vorm met een rand van ca. 2cm hoog. De hoeken kun je vastzetten met paperclips.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rasp het gele deel van de citroenschil en pers hem vervolgens uit.
  • Scheid de eieren. Klop dan de eiwitten stijf en voeg er beetje bij beetje 1,5 el suiker door.
  • De dooiers meng je met de rest van de suiker en het citroenrasp tot een dik mengsel. Schep dit door de eiwitten en voeg de bloem en de maizena toe.
  • Schep daarna het beslag in de vorm en zet deze ca. 12 minuten in de oven.
  • Stort hierna de koek op een schone theedoek en snijd de randen eraf. Hierna rol je de koek op met behulp van de theedoek.
  • Laat de koek hierna afkoelen.
  • Eenmaal afgekoeld rol de je koek terug om hem te besprenkelen met de drank.
  • Klop vervolgens de slagroom stijf met de suiker en de versteviger.
  • Snijd de bananen in vieren (in de lengte) en besprenkel ze met het citroensap.
  • Besmeer de koek met de jam en vervolgens met de slagroom. Laat wel een reep van zo'n 10cm vrij, anders kom je niet goed uit met oprollen.
  • Beleg de koek dan met de banaan en rol hem weer op. Bestrooi hem vervolgens met poedersuiker.
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chocoladetaart maken voor dummiesChocoladetaart maken voor dummiesBen je een dummy in het maken van taarten, dan is deze taart misschien wel de oplossing voor jou. Er komt geen oven aan…
Zelf chocolade(taart of -scones) maken zonder gluten/granenZelf chocolade(taart of -scones) maken zonder gluten/granenZelf een overheerlijke chocoladetaart bakken zonder granen erin? Of misschien toch liever lekkere chocolade-scones? Alle…
Glutenvrije chocoladetaart met aardbeien zelf bakken, receptVoor mensen met coeliakie (glutenallergie of glutenintolerantie) is het vaak lastig om aan een feestelijke en smakelijke…
Taarten bakken met boekweitmeel: twee receptenTaarten bakken met boekweitmeel: twee receptenTaarten bakken met boekweitmeel? Waarom niet. Gebak en cakejes krijgen namelijk een fijne structuur met boekweit. Bovend…

Appelflap, receptenDit is de benaming voor twee verschillende soorten gebak: Van bladerdeeg, gevuld met een mengsel van appel, kaneel en ev…
Kaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue is een typisch Zwitsers product, dat minder bekend is dan fondue met vlees. Het wordt vaak gegeten met stokbr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Caja, Pixabay
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 27-12-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.