Taartrecepten: Witte chocoladetaart en bananenrol
Hieronder twee recepten voor twee heerlijke taarten. De witte chocoladetaart is een echte caloriebom, echter de bananenrol bevat per punt 174 calorieën, wat niet veel is voor een taart.
Witte chocoladetaart
- Bereidingstijd: 30 minuten + 3 a 4 uur koelen
- Moeilijkheidsgraad: 3
- Voor 8 - 10 personen
Ingrediënten
- 120 gr bloem
- 1 eetlepel poedersuiker
- 60 gr koude boter, in blokjes
- 1 eidooier
- 1-2 eetlepels ijskoud water
- 200ml crème fraîche
- 250ml slagroom
- 180 gr witte chocolade
- 200 gr verse frambozen of ander (rood) fruit
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C en vet een taartvorm van 22 cm in.
- Zeef de bloem en de poedersuiker boven een kom zodat er geen klontjes inzitten, en voeg daarna de boter toe. Meng dit tot een romig mengsel en voeg daarna de eidooier en 1-2 eetlepels ijskoud water toe. Meng dit tot een samenhangend deeg.
- Wikkel het deeg in folie en leg het minstens een half uur in de koelkast zodat het deeg wat op kan stijven. Na het halve uur bekleed je de taartvorm met het deeg, de bodem en de randen.
- Bak het deeg 20 minuten in de oven tot het deeg bruin begint te worden. Laat het deeg daarna afkoelen.
- Verwarm de crème fraîche samen met 100 ml van de slagroom in een pannetje.
- Breek de chocolade in stukjes en voeg dit toe aan bovenstaand mengsel. Let op: zet dit op een heel laag vuur!
- Doe dit mengsel in een kom die je afdekt met folie en zet deze 2-3 uur in de ijskast. Prik wat gaatjes in de folie.
- Verspreid de vruchten over de bodem van de taart, houdt wel wat achter voor de garnering. De bodem moet helemaal bedekt zijn met fruit.
- Klop de rest van de slagroom lobbig en schep dit door het chocolademengsel.
- Verspreid het chocolademengsel over het fruit en zet de taart minimaal nog 1 uur in de koelkast.
Garnering
Voor deze taart zijn verschillende decoraties mogelijk, denk eens aan het volgende:
- Vruchten die ook in de taart zijn gebruikt (frambozen of aardbeien)
- Muntblaadjes
- Gesmolten chocolade of chocoladedecoraties
Bananenrol
Voor ca. 6 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten
- 2 grote bananen
- 1 citroen
- 3 eieren
- 100 gram suiker
- 70 gram bloem
- 30 gram maïzena
- 5 eetlepels suiker
- 2 dl slagroom
- 0.5 zakje slagroomversteviger
- 4 eetl. abrikozenjam
- Eventueel: 1 glas Grand Marnier of Amaretto
Extra nodig: stuk bakpapier
Bereiding
- Maak van het bakpapier een vorm met een rand van ca. 2cm hoog. De hoeken kun je vastzetten met paperclips.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Rasp het gele deel van de citroenschil en pers hem vervolgens uit.
- Scheid de eieren. Klop dan de eiwitten stijf en voeg er beetje bij beetje 1,5 el suiker door.
- De dooiers meng je met de rest van de suiker en het citroenrasp tot een dik mengsel. Schep dit door de eiwitten en voeg de bloem en de maizena toe.
- Schep daarna het beslag in de vorm en zet deze ca. 12 minuten in de oven.
- Stort hierna de koek op een schone theedoek en snijd de randen eraf. Hierna rol je de koek op met behulp van de theedoek.
- Laat de koek hierna afkoelen.
- Eenmaal afgekoeld rol de je koek terug om hem te besprenkelen met de drank.
- Klop vervolgens de slagroom stijf met de suiker en de versteviger.
- Snijd de bananen in vieren (in de lengte) en besprenkel ze met het citroensap.
- Besmeer de koek met de jam en vervolgens met de slagroom. Laat wel een reep van zo'n 10cm vrij, anders kom je niet goed uit met oprollen.
- Beleg de koek dan met de banaan en rol hem weer op. Bestrooi hem vervolgens met poedersuiker.