Kerstkransen soorten en maten

We kennen ze allemaal wel, de kerstkrans. In de kerstboom, bij de koffie of borrel of misschien wel van onze kerstpakketten. Ze zijn er in vele soorten en maten. Een aantal recepten van kransen, allemaal met een andere basis.

Amandelkrans

Ingrediënten amandelspijs

  • 0,75 kopje ontvelde amandelen
  • 0,25 kopje suiker
  • 1 ei
  • rasp van 1 citroen
  • (diepvries) bladerdeeg
  • Decoratie
  • Abrikozenjam
  • Suikerglazuur (met een beetje citroensap)
  • Gekonfijte rode en groene kersen en sinaasappelschil
  • Hulstblaadjes en lint

Bereiding

  • Maal de amandelen fijn en meng dit goed met de citroenschil, de suiker en het ei Wanneer de spijs te stevig wordt, even wat water toevoegen
  • Maak uw eigen bladerdeeg of gebruik diepvriesvellen
  • Rol het (ontdooide) bladerdeeg in een lange strook van 4mm dik en 10 centimeter breed
  • Maak een rol van de spijs met dezelfde lengte als het bladerdeeg en leg dit op het deeg iets boven het midden
  • Rol het deeg er losjes omheen en maak de randen nat zodat u ze kunt vastplakken
  • Draai de rol, zodat de rand van onder zit. Vorm een cirkel van de rol
  • Strijk er het losgeklopte ei overheen
  • Bak dit 15 minuten in een hete oven 220º C , tot de krans goudbruin is
  • Bestrijk de nog hete ring dun met de jam en het glazuur
  • Laat het gebak afkoelen en versier de ring dan met de decoraties

Kerstkrans van soesjes

Ingrediënten

  • Boter om in te vetten
  • Bakpapier
  • 2,5 dl water
  • beetje zout
  • 100 gram boter
  • 150 gram bloem
  • 4 eieren

Vulling

  • 3 blaadjes witte gelatine
  • 2,5 dl melk
  • 60 gram suiker
  • 1 pakje vanillesuiker
  • beetje zout
  • 2,5 dl slagroom
  • poedersuiker

Bereiding

  • Beboter de bakplaat. Bekleed deze met bakpapier wat ook beboterd is
  • Breng het water met zout en boter al roerende aan de kook
  • Zeef de bloem en roer deze, zodra de massa kookt, in een keer door de massa
  • Roer met een houten lepel tot de massa als een bal in de pan ligt
  • Laat het geheel, gedurende ca. 1 minuut, iets afkoelen
  • Klop met de mixer de eieren er een voor een door. Steeds pas weer een nieuw ei als het vorige geheel is opgenomen
  • Klop het laatste ei eerst even apart los en voeg dit met scheutjes toe
  • Stop met het toevoegen van ei zodra de deegmassa in stukken van de gardes valt
  • Blijf kloppen tot het deeg zacht en glanzend is (ca. 2 minuten)
  • Verwarm de oven voor op 225ºC
  • Schep het soezendeeg in een spuitzak met grof glad mondstuk (middellijn ca 1 ½ cm) en spuit van het deeg op het beboterde bakpapier grote soezen naast elkaar in een kring zodat een krans wordt gevormd
  • Bak de soezenrand in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar
  • Zet de oven na 10 minuten op 175ºC
  • De soezenrand is gaar als de soezen licht aanvoelen
  • Laat de soezenrand afkoelen en knip deze overdwars doormidden met een schaar of snijd deze overdwars door met een scherp mes
  • Bereid tijdens het bakken de vulling. Week de gelatine in ruim water
  • Verwarm 2 deciliter melk met de suiker, vanillesuiker en het zout
  • Roer de maïzena uit met de overgebleven melk en schenk deze al roerende bij de kokende vloeistof
  • Laat de massa al roerende binden. Laat de massa afkoelen
  • Klop de slagroom stijf en schep deze luchtig door de afgekoelde massa
  • Doe de vulling in de spuitzak en spuit een reep op de onderste helft van de soezenrand
  • Leg de bovenste helft erop. Bestrooi royaal met poedersuiker

Koekkransjes

Ingrediënten (ca. 50 stuks):

  • 200 gram bloem
  • 100 gram basterdsuiker
  • 150 gram boter of margarine
  • eigeel van 1 ei
  • 0,5 losgeklopt ei
  • 150 gram amandelen of suiker

Bereiding:

  • Maak een mengsel van de bloem, de boter, basterdsuiker en het eigeel
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven tafel tot een lap van ongeveer 1/3 cm dikte
  • Steek hieruit kransjes (eventueel met behulp van een uitsteekvormpje)
  • Maak in het midden van de kransjes een klein rondje
  • Leg de kransjes op een met boter besmeerde bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei
  • Bestrooi ze tenslotte met de amandelen of de suiker
  • Bak de kransjes 20 minuten op 180º C in een voorverwarmde oven

Schuimkransjes

Ingrediënten

  • 1dl eiwit
  • 300 g basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Bereiding:

  • Doe de eiwitten in een kom en klop ze stijf, maar niet droog
  • Voeg de helft van de suiker toe en klop het schuim weer stijf
  • Schep de rest van de suiker er met een eetlepel voorzichtig door. Spuit met een gekartelde slagroomspuit van 7 mm doorsnede ringen van 6 tot 4 cm
  • Bak de kransjes op bakpapier 2 tot 3 uur (of een half uur bij kleine kransjes) op de laagste stand van de oven
  • Als de schuim loslaat van het papier dan zijn ze klaar
  • Laat ze nog wel even nadrogen

Chocoladekransjes

Ingrediënten:

  • 200 g pure chocolade
  • Decoratiemateriaal

Bereiding:

  • Breng in een grote pan ruim water aan de kook
  • Breek de chocolade boven een kleinere pan in stukjes
  • Hang deze pan in het kokende water en laat de chocolade al roerende smelten (au bain marie)
  • Doe de gesmolten chocolade in een spuitzak, en spuit ringen van chocolade
  • Laat de chocolade iets opstijven en garneer de figuurtjes dan met bijvoorbeeld hagelslag of gekleurde decoratiepilletjes
  • Laat de figuurtjes in de koelkast in circa 1 uur hard worden voor je ze in de kerstboom hangt
© 2006 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een kerstkrans makenZelf een kerstkrans makenMet de kerstdagen hebben veel mensen een kerstkrans in huis hangen. Deze kun je kopen in de meeste tuincentra, maar het…
Recept voor originele Amerikaanse Chocolate Chip CookiesHet Amerikaanse Chocolate Chip Cookie is uitgevonden door een dame Ruth Wakefield. Ze was Butter Drop Do cookies aan het…
PU-schuim correct gebruikenPU-schuim gebruiken is op zich helemaal niet moeilijk, je kan er makkelijk gaten mee vullen, deurkaders monteren en nade…
Het populairste nagerecht: chocolademousseHet populairste nagerecht: chocolademousseHet volgende recept heb ik al meerdere keren gemaakt en het is nog nooit mislukt geweest. Chocolademousse maak je best m…

Kaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue is een typisch Zwitsers product, dat minder bekend is dan fondue met vlees. Het wordt vaak gegeten met stokbr…
Driekoningen: Driekoningenbrood, wafels en pannenkoekenDriekoningen: Driekoningenbrood, wafels en pannenkoekenOp de avond voor Driekoningen was het vroeger gewoon dat het driekoningenbrood werd gegeten. In dit brood bakte men één…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2006
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.