Appelflappen maken: recept
Appelflap: een gebak dat van bladerdeeg en appels wordt gemaakt, met daarnaast nog andere ingrediënten. Appelflappen zijn heerlijk als traktatie, maar ook tijdens de nieuwjaarsviering een geliefd gebak. Dit gebak is zowel warm als koud te eten.
Wat zijn appelflappen?
Appelflappen zijn flappen, gevuld met appel. Deze flappen worden van bladerdeeg gemaakt. Vierkant bladerdeeg is in bijna iedere supermarkt verkrijgbaar, in het vriesvak. Bewaar het bladerdeeg na aankoop ook in het vriesvak. Ontdooi de plakken pas vlak voor gebruik. Eenmaal ontdooide bladerdeegplakken kunnen niet meer terug de vriezer in. Let op met bladerdeeg: deze bevatten aan één zijde een beschermfolie. Haal dit folie eraf voordat de appelflappen de oven in gaan.
Appels doe veel gebruikt worden voor appelflappen zijn de Golden delicious, een groengele appel. Deze appel is vrij goedkoop en het gehele jaar te verkrijgen. Beter echter is om te kiezen voor een zuurdere appel, zoals de goudreinet. Het ideale van deze appel is dat hij tijdens het bakproces zij smaak en stevigheid behoudt.
Andere ingrediënten in de appelflap zijn kaneel dat in poedervorm verkrijgbaar is in de supermarkt, en krenten en rozijnen. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is: er is echter een groot verschil. Krenten zijn gedroogde vruchten van de wijnstok, van een heel klein blauw druivenras. Een krent is droger en zuurder dan een rozijn. Rozijnen zijn gedroogde druiven en veel zoeter dan de krent.
Recept appelflappen
Dit recept is goed voor 20 appelflappen. Halveer het recept indien u er tien wilt maken, of verdubbel het indien u er meer wilt maken.
Ingrediënten:
- 20 plakjes bladerdeeg: dit zijn twee verpakkingen. Kies uit gewoon bladerdeeg of roomboterbladerdeeg (aanrader).
- 1 kilo appels: kies bij voorkeur de Goudreinet.
- Handje krenten
- Handje rozijnen
- 3 eetlepels kaneelpoeder
- 2 eetlepels suiker (eventueel grove suiker)
- Citroensap naar smaak
- Eventueel aanvullen met amandelspijs
Bereiding:
- Ontdooi de plakjes bladerdeeg ruim op tijd. Leg ze naast elkaar en verwijder het folie.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijdt de appels in kleine blokjes.
- Meng de kaneel, de suiker, de krenten en de rozijnen (eventueel amandelspijs) in een kom tezamen met de appelstukjes door elkaar.
- Voeg naar smaak wat citroensap toe.
- Leg wat van het mengsel op een plakje bladerdeeg en maak twee randen van het bladerdeeg vochtig met wat water. Dit kan met behulp van een kwastje of met de vinger.
- Vouw nu het bladerdeeg dicht in een driehoekvorm: vouw dus twee punten naar elkaar toe en druk dit dicht met een vork of met de vingers.
- Strooi eventueel wat suiker over de appelflappen, gebruik hiervoor grove suiker.
- De oven dient voorverwarmt te zijn op 225 graden Celsius. Een heteluchtoven of elektrische over heeft vaak voldoende aan 180 tot 200 graden Celsius.
- Zet de appelflappen in het midden van de oven en bak ze geelbruin in ongeveer 20 tot 25 minuten.
Per oven kan de bereidingstijd verschillen. Kijk daarom regelmatig in de oven wanneer u ze voor de eerste maal bakt. Laat de appelflappen het eerste kwartier met rust en open de ovendeur niet. Het voortijdig openen van de ovendeur kan als gevolg hebben dat de appelflappen inzakken en plat worden. Appelflappen die bruin van kleur zijn, zijn al te ver doorgebakken: haal ze eruit.
Een oven verspreid niet altijd alle warme lucht even goed: meestal is het aan de achterzijde warmer dan aan de voorzijde. Houdt hier rekening mee tijdens het bakken en haal de achterste er dan eerder uit. De kleur van de appelflappen moeten goudgeel van kleur zijn en het bladerdeeg moet er knapperig uitzien.
Laat de appelflappen afkoelen op een rooster of dien ze warm op. Afgekoeld zijn ze in de koelkast te bewaren.
Over de appelflap
Een appelflap wordt veel verward met een appelbeignet: een schijfje appel gehuld in deeg, dat gefrituurt wordt. Een appelflap wordt altijd in de oven gemaakt met bladerdeeg, een appelbeignet in de friteuse met deeg.
Rond de 18e eeuw begin met creatief te worden met het maken van baksel: oliebollen, appelflappen en appelbeignets. Rond deze periode moet de eerste appelflap ontstaan zijn. De appelflap is al vele malen beschreven in kookboeken. Het is een makkelijk klaar te maken recept waarbij niet veel mis kan gaan. De grootste kunst zit hem in het goed balken van de appelflap, vooral met de huidige ovens die onderling sterk verschillen.
Voedingswaarde
Een appelflap bevat ongeveer onderstaande voedingswaarde:
- 150 Kcal (zonder amandelspijs)
- 628 Kjoule
- 2 gram eiwit
- 12 gram koolhydraten
- 9.9 gram vet
Eén appelflap bevat 7.5 % van de aanbevolen dagelijkse caloriebehoefte voor vrouwen (2.000 Kcal per dag) en 6% van de aanbevolen dagelijkse caloriebehoeft voor mannen (2.500 Kcal per dag).