Appelflap, recepten

Dit is de benaming voor twee verschillende soorten gebak: Van bladerdeeg, gevuld met een mengsel van appel, kaneel en evt. amandelspijs, krenten en/of rozijnen. Deze zijn driehoekig van vorm. Van beslag, schijfjes appel worden door beslag gehaald en gefrituurd. Dit wordt ook wel de appelbeignet genoemd. Een gebaksoort dat veelal wordt gegeten rond de jaarwisseling.

Recept 1, appelflap

Ingrediënten voor 20 stuks

  • 1 kg goudrenetten
  • 1 zakje krenten
  • 1 zakje rozijnen
  • 3 eetlepels kaneelpoeder
  • 2 eetlepels suiker
  • citroensap
  • 20 plakjes bladerdeeg

Bereiding

  • Oven voorverwarmen op 225 graden
  • Appels schillen, klokhuis verwijderen en in kleine stukjes snijden
  • In een kom doen en de krenten, rozijnen, citroensap, kaneelpoeder en suiker door roeren
  • Bladerdeeg laten ontdooien en wat appelmengsel opleggen
  • Plak bladerdeeg diagonaal dichtvouwen zodat een driehoek ontstaat
  • Met een vork de kanten van het pakketje dichtplakken
  • Iets suiker over de flap strooien
  • Bak de appelflap gedurende 25 minuten op 225 C° tot ze een mooi bruin kleurtje hebben

Recept 2, appelflap

Ingrediënten voor ca 12 stuks

  • 12 plakjes bladerdeeg
  • 2 goudrenetten
  • 4 eetlepels krenten
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 theelepels kaneel
  • 4 eetlepels suiker
  • kopje water

Bereiding

  • Bladerdeeg laten ontdooien
  • Oven voorverwarmen op 200 C°
  • Appels schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden
  • Appelstukjes vermengen met de krenten, rozijnen, kaneel en helft van de suiker
  • Op ieder plakje bladerdeeg een mengsel van het appel leggen en het pakketje diagonaal dichtplakken
  • Randen met de vinger nat maken en goed aandrukken met een vork
  • Bovenkant van de flappen natmaken en op de bakplaat leggen
  • Nog wat suiker over strooien
  • Appelflappen in 15 tot 20 minuten gaar bakken

Recept 1, appelbeignet

Ingrediënten voor min. 64 beignets

  • 20 goudrenetten
  • 1 pak basterdsuiker
  • 1 potje kaneel
  • 700 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 7 deciliter melk
  • 12 gram zout
  • 3 liter zonnebloemolie
  • goede kwaliteit keukenpapier
  • poedersuiker

Bereiding

  • Schil de appels
  • Snijd de appels in mooie schijven ongeveer 3 á 4 plakken van iets minder dan 1 cm per appel
  • Haal nu pas het klokhuis weg met een appelboor
  • In een diep bord net zoveel kaneel in basterdsuiker doen totdat het lichtbruin is
  • Haal de appelschijven helemaal door het basterdsuiker/kaneel mengsel
  • Leg de schijven enkele uren in een bak zodat het kaneel en de suiker er goed in kan trekken. (Onderin de bak zal een soort siroop komen dat je later af kunt gieten)
  • Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en maak er een kuiltje in en doe er 4 eieren in, dan de melk en alles door elkaar mengen
  • Voeg de vanillesuiker en het zout toe
  • Verwarm het met zonnebloemolie
  • Haal een schijf door het beslag en leg het in de olie
  • Draai de schijf na een tijdje om zodat de andere zijde bovenaan zit
  • Als beide zijden lekker bruin zijn dan kan de schijf eruit
  • Als het beslag toch iets te dik blijkt, doe er dan wat melk bij. Bij te dun wat zelfrijzend bakmeel
  • Op keukenpapier laten uitlekken

Recept 2, appelbeignets

Ingrediënten

  • 1 kilo appels
  • 200 gram bloem
  • beetje bakpoeder of maïzena
  • 1/4 liter melk
  • 2 eieren
  • kaneel
  • poedersuiker
  • citroenrasp (eventueel)

Bereiding

  • Appels schillen en klokhuis verwijderen met appelboor
  • Snijd de appels in schijven en strooi daar wat kaneel en poedersuiker over.(Tip: en een eetlepel citroenrasp!)
  • Meng bloem, bakpoeder en eieren (eventueel opnieuw een weinig kaneel/poedersuiker) en voeg er al roerend melk bij
  • Let op: niet alle melk, maar zoveel dat het beslag niet te dun en niet te dik is om de appelschijven in te dopen
  • Haal de appelschijven door het beslag
  • Bak de schijven in hete olie
© 2006 - 2021 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Appelflappen maken: receptAppelflappen maken: receptAppelflap: een gebak dat van bladerdeeg en appels wordt gemaakt, met daarnaast nog andere ingrediënten. Appelflappen zij…
Oud en Nieuw: recepten voor oliebollen & appelbeignetsOud en Nieuw: recepten voor oliebollen & appelbeignetsBen jij al klaar voor de jaarwisseling? Traditiegetrouw het moment om iets lekkers op tafel te zetten. Het recept voor l…
Hoe maak je suikervrije oliebollen en appelflappen?Hoe maak je suikervrije oliebollen en appelflappen?Oud en nieuw is het grote feest waarmee we het jaar afsluiten. We kijken terug op de gebeurtenissen van het jaar ervoor…
Oudejaarstradities: vette oliebollen en kniepertjesOudejaarstradities: vette oliebollen en kniepertjesOudejaarstradities, er zijn er nogal wat in Nederland. We kijken naar de oudejaarsconference, we steken vuurwerk af en w…

Witte chocolademousse en citroensouffléWitte chocolademousse en citroensouffléTwee verukkelijke, feestelijke nagerechten die niet moeilijk te maken zijn. Laat iedereen versteld staan van jouw kookku…
Taartrecepten: Witte chocoladetaart en bananenrolTaartrecepten: Witte chocoladetaart en bananenrolHieronder twee recepten voor twee heerlijke taarten. De witte chocoladetaart is een echte caloriebom, echter de bananenr…
Reacties

Lysette, 22-05-2013
Hmmmm. Lekker hoor! Ze zitten in de oven, ze ruiken al heerlijk! Alleen ik had een beetje veel kaneel, kan ook zijn dat ik gewoon een grotere eetlepel heb gebruikt ;). Heb er veel aan gehad! Reactie infoteur, 05-06-2013
Graag gedaan! en volgende keer gewoon weer maken, succes

Lyzanne, 31-12-2010
Ik ga nu beginnen met apelflappen bakken:-) en ik ga dit recept gebruiken dankjewel:-p Reactie infoteur, 03-01-2011
Graag gedaan!

Jilliane, 11-08-2009
Dankje voor het recept! Ik maak elk jaar appelflappen en appeltaart met appels uit onze eigen tuin. Ik had al verschillende recepten voor appelflappen geprobeerd maar deze vind ik echt het lekkerst! Reactie infoteur, 11-08-2009
Graag gedaan!

Storm (568 artikelen)
Laatste update: 11-02-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!