Oliebollen en appelflappen
Één ding dat je niet mag vergeten met kerst en oud en nieuw is oliebollen en appelflappen. Lees in dit artikel hoe je ze bakt, de top 5 beste oliebollen van Nederland, en nog meer.
Oliebollen en appelflappen maken
Hoe maak je oliebollen
Benodigdheden
- 1 pak oliebollen meel
- 500 ml water
- 250 gram rozijnen/krenten (kan ook zonder als je dat niet lust)
- Bakolie
Wat heb je nog meer nodig?
- Beslagkom
- Mixer
- Plastic (voor het rijzen)
- Frituurpan (of diepe pan)
- Schuimspaan
- Vergiet
- Schaal
- Poedersuiker!
Bereidingswijze
- Als je rozijnen/krenten door de oliebollen wil, maak je ze eerst schoon en droog.
- Doe dan de oliebollen mix in de beslagkom en doe de 500 ml water erbij. Dan mix je het beslag tot er geen brokjes meer te zien zijn.
- Gooi de rozijnen/krenten door het beslag.
- Dan laat je het beslag 45 minuten rijzen, afgedekt door plastic (in kamertemperatuur). Wel moet je 1x roeren tijdens het rijzen van het oliebollenbeslag.
- Zet dan de frituurpan aan met de olie erin en zet hem op 190 °C.
- Als de frituurpan klaar is en er een beetje damp vanaf komt, mogen de oliebollen erin.
- Maak van het beslag bolletjes en leg de bolletjes met 2 lepels in de olie. Laat ze ook even onderdompelen.
- Bak de oliebollen ongeveer 3 tot 4 minuten totdat ze een goudbruine kleur krijgen.
- Haal de oliebollen dan met een schuimspaan eruit en leg ze dan in een vergiet om ze te laten uitlekken.
- Dan leg je de oliebollen in een schaal met een servetje.
- Je kan de oliebollen dan serveren met een heerlijke laag poedersuiker!
De bereidingstijd is ongeveer 2 uur.
Hoe maak je appelflappen
Benodigdheden
- 1 pak bladerdeeg voor appelflappen
- 4 appels (van Elstar of Jonagold)
- Kaneel
- Suiker
- 1 ei
Wat heb je nog meer nodig?
Bereidingswijze
- Haal je bladerdeegplakken uit elkaar en als ze bevroren zijn moet je ze even laten ontdooien.
- Als je een heteluchtoven hebt, laat de deze tot 210 °C voorverwarmen, bij een gasoven is dit stand 5 of 6, en bij een elektrische oven moet je hem voorverwarmen tot 225 °C.
- Haal de schil en het klokhuis van de appels af en snij de appels in kleine stukjes.
- Doe de stukjes appel in een schaal en strooi er suiker en kaneel op.
- Leg op elk bladerdeegplakje wat stukjes appel en vouw het bladerdeeg dicht van punt naar punt.
- Dan ga je met een klein vorkje langs de rand van het opgevouwde bladerdeegplakje.
- Pak een ei, doe de inhoud in een beker, en klop het ei los tot een geel mengsel.
- Bestrijk het mengsel met je vinger over de bovenkant van de appelflap en strooi er dan een beetje suiker overheen.
- Als de oven helemaal is voorverwarmd, leg je de appelflappen 15 minuten erin tot ze goudbruin kleuren.
- Als de appelflappen klaar zijn, leg je ze in een schaal en laat je iedereen genieten van je heerlijke appelflappen!
De bereidingstijd is ongeveer 45 minuten.
Top 5 beste oliebollen van 2008
- Richard Visser's gebakskraam in Utrecht
- Kampioen Paul Berntsen in Didam
- IJs van Columbus in Amstelveen
- Hollandse gebakskraam op het parkeerterrein in Utrecht
- Hollandse gebakskraam vlot in Spijkernisse
Calorieën
Ze zeggen dat een goede oliebol niet vet is. Een oliebol van 50 gram bevat ongeveer 120 calorieën. Voor een appelflap van 100 gram is dit 400 calorieën. Voor de meeste mensen in Nederland is het eten en bakken van oliebollen alleen in de tijd van kerstmis en oud en nieuw. Je mag dus best wel een oliebol of een appelflap als je aan het afvallen bent.