Hartige Oosterse/Aziatische Hapjes
Heerlijke, hartige Oosterse recepten voor bij de borrel of als tussendoortje. Deze zijn ook goed te serveren als snacks, op verjaardagen en speciale gelegenheden. Tevens een lekkere traktatie voor kinderen omdat het niet al te pittig is van smaak. Presenteer deze hapjes op een schaal met een bedje van sla. Eet smakelijk, slamat makan (maleis)!
Mini Loempia’s
Ingrediënten en benodigdheden:
- diepvries loempiavellen
- 500 gram half om half gehakt
- ± 200 gram kabeljauwfilet
- 1 prei
- 1 ei
- 50 gram taugé
- ½ blikje reboeng (bamboescheuten)
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1½ theelepel zout
- ½ eetlepel zout
- wat peper
Bereiding:
- De visfilet van graten ontdoen, in stukken snijden en fijnhakken. De bamboescheuten heel fijn snijden, taugé schoonmaken, wassen en eveneens in stukjes hakken. Ook de prei heel fijn snijden. Meng het geheel met het gehakt en de kruiden in een kom heel goed door elkaar.
- De loempiavellen ontdooien, van elkaar halen en in vieren snijden. Elk velletje vullen met het vleesmengsel (thee-lepelsgewijs), vouw het als een enveloppe, dichtplakken met wat water en in ruime, hete olie lichtbruin bakken.
- Hierbij serveert men chilisaus vermengd met tomatenketchup en piccalilly.
Loempia’s
Ingredienten en benodigdheden:
- 1 pak diepvries loempiavellen
- 500 gram varkensvlees
- 750 gram taugé
- 1 kilogram witte kool
- 2 stuks prei
- 50 gram selderij
- 300 gram reboeng (bamboescheuten)
- 3 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1½ bouillonblokje
- 2 eetlepels Chinese vissaus
- 2 eetlepels Sherry
- 4 eetlepels donkere soyasaus
- wat peper
Bereiding:
- Loempiavulling: Het varkensvlees in kleine stukken snijden, de kool, prei en selderij heel fijn snijden. Reboeng in dunne reepjes snijden. De taugé schoonmaken.
- In een grote wadjan of wok het vlees even uitbakken met de gemberpoeder, knoflook en peper, voeg dan de prei erbij en meteen de Sherry. Vervolgens de Chinese vissaus, bouillonblokje en de soyasaus. Roer zodat alle kruiden goed verdeeld zijn.
- Doe de groenten in volgorde bij het mengsel: eerst de bamboescheuten, dan de kool, de taugé en de selderij. Spatel alles eerst goed om, de groenten mogen niet zacht zijn (halfgaar dus). Gekookte ham, in stukjes gesneden kan men er ook bijvoegen.
- Laat alles in een vergiet uitlekken en afkoelen.
- De diepvries loempiavellen vooraf ontdooien, elk velletje vullen, rollen en in ruime olie lichtbruin bakken.
- Gembersaus is hierbij goed te eten.
Pangsiet Goreng
ingrediënten en benodigdheden:
- diepvries loempiavellen
- 500 gram half om half gehakt
- 1 prei
- 1 ei
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel zout
- ½ eetlepel Chinese vissaus
- wat peper
Bereiding:
Prei heel fijn snijden en maak van het geheel een mengsel in een kom door alles goed te vermengen. De diepvries loempiavellen ontdooien, van elkaar halen en in vieren snijden. Elk velletje vullen met een balletje van de vulling (thee-lepelsgewijs) vullen en in ruime hete olie lichtbruin bakken.
Het vouwen van de pangsiet:
Neem een velletje en leg een balletje in één van de hoeken. Rol nu het balletje in tot het midden van het velletje (men krijgt nu een driehoek). Neem het geheel op, vouw de punten achterwaarts naar elkaar toe, bevochtig de punten met wat water en druk dit dan dicht. pangsiet wordt gereserveerd als de loempia’s.
Gevulde aardappelvlees-kroketten
Ingrediënten en benodigdheden:
Voor de vulling:
- 500 gram rundergehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel margarine
- ½ theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel gemalen foelie
- 1 bouillonblokje of zout
- 1 eetlepel fijngesneden prei
- 1 eetlepel fijngesneden selderij
- 1 dessertlepel suiker
- 1 eetlepel tapiocameel
- 2 eetlepels water
- wat peper
Benodigdheden voor de puree:
- 2 kilogram aardappelen
- 1 eetlepels maïzena
- 2 eiwitten
- 4 theelepels zout
- 2 eieren
- paneermeel en olie om te frituren
Bereiding:
- Fruit in de margarine de ui en knoflook glazig, voeg dan het vlees erbij en de kruiden goed roeren zodat de kruiden goed verdeeld zijn en het vlees rul en gaar is. Voeg dan de gesneden prei en selderij erbij. Als dit klaar is, aandikken met het tapiocameel en water. Zodra dit is aangedikt laat men het afkoelen.
- Schil de aardappelen en kook of stoom ze gaar. Maak dan een puree met toevoeging van de maïzena en zout plus het eiwit. Goed kneden. Kneedt daarna in de hand een platte schijf van ± ½ cm dikte en vul dit met het vlees. Maak het dicht en rol dit in de hand tot een langwerpige kroket.
- Rol de kroketten voor het bakken in de losgeklopte eieren en paneermeel en bak ze in ruime, hete olie lichtbruin.
- Serveer met mosterd of piccalilly, desgewenst met wat chilisaus.
Lemper (kleefrijst rolletjes met kipvulling)
Ingrediënten en benodigdheden:
- 1 kilogram witte ketan (kleefrijst)
- 2 theelepels zout
- ½ blok santen (geconcentreerde cocosmelk)
- 1 soepkip
- 2 fijngesneden uien
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram fijngesneden selderij
- 2 eetlepels ketoembarpoeder
- 2 theelepels djintenpoeder
- 3 theelepels koenjitpoeder
- 1½ bouillonblokje of zout
- 1 eetlepel suiker
- 1 kopje kippenbouillon
- 2 eetlepels margarine
Bereiding:
- De ketan met zout en santen koken als rijst doch ongeveer ½ cm meer water. 10 Minuten langer laten stomen en tussentijds omspatelen zodat de ketan in het midden van de stomer goed gaar wordt.
- Bouillon trekken van de soepkip en het vlees zacht koken. Als het vlees zacht is, af laten koelen, van de botjes ontdoen en in kleine stukjes snijden.
- Fruit in de margarine de uien en knoflook totdat ze glazig zijn, doe dan het gesneden kippenvlees erbij en de kruiden, op de selderij na. De kippenbouillon toevoegen, goed roeren, de kruiden moeten goed verdeeld zijn. Dit geheel laten inkoken en op het laatst de gesneden selderij erbij doen. Het geheel laten afkoelen.
Het vullen:
Neem een flink stuk huishoudplastic. Leg het uitgevouwen op het aanrecht, neem dan een flinke schep van de nog warme kleefrijst, kneedt de rijst en maak er een platte lange koek van. Vul het midden met de kipvulling, rol dit geheel tot een lange staaf, goed inrollen. Wanneer dit een beetje afgekoeld is, haalt u het huishoudplastic eraf en snijdt het in stukken van ± 10 cm. Even goed aandrukken en wikkel elk stukje dan in aluminiumfolie. Elk stukje folie vooraf insmeren met wat margarine.
Lemper kan zowel warm als koud gegeten worden.
Gevulde pasteitjes
Ingrediënten en benodigdheden:
Voor de vulling:
- 500 gram rundergehakt of kipfilet
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 300 gram gesneden sperzieboontjes
- 300 gram gesneden wortelen
- 1 fijngesneden prei
- 50 gram fijngesneden selderij
- 3 eetlepels doperwten
- 2 eetlepels margarine
- 2 kopjes water
- ½ theelepel peper
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1½ theelepel gemalen foelie
- 2 bouillonblokjes of zout
- ½ pakje soe’oen (Indische vermicelli)
- 2 eetlepels tapioca of maïzena
- ½ kopje melk om aan te dikken
Voor het pasteideeg:
- 600 gram witte tarwebloem
- 100 gram margarine
- 1 ei
- 2 theelepels zout
- ± 3¾ kopje lauwwarm water
Bereiding van de vulling:
- Fruit in 2 eetlepels margarine de uien en knoflook glazig, doe hierbij het rundergehakt, goed roeren totdat het vlees verkleurt. Voeg hierbij de gesneden boontjes en 1 kopje water en laat dit even koken totdat het halfgaar is. Voeg de gesneden wortelen en prei erbij plus de kruiden, op de selderij en de soe’oen na. Voeg hierbij nog 1 kopje water en laat dit geheel gaar worden. De groenten mogen niet zacht worden.
- De soe’oen vooraf in heet water leggen, met koud water afspoelen en in stukjes knippen. De selderij en de soe’oen erbij voegen en het vuur op z’n kleinst zetten.
- Meng de tapioca of maïzena met de melk in een kopje en roer dit door de vulling gelijkmatig totdat het goed verdeeld is. Het geheel goed af laten koelen.
- De bloem zeven en met de margarine, zout, ei en water kneden tot een soepele deegbal. Daarna uitrollen met behulp van de deegrol tot een dikte van ± 3 mm en snijden we er rondjes uit (gebruik b.v. een schotel met een middellijn van ± 14 cm). Elk rondje vullen we met een eetlepel vulling, vouwen de randen op elkaar, flink aandrukken en knijpen met duim en wijsvinger een randje.
- De pasteitjes in ruime, hete olie gaar en bruin bakken.
Bapao (gevulde Chinese broodjes)
Ingrediënten en benodigdheden:
Voor de vulling:
- 750 gram magere speklapjes zonder zwoerd
- 1 middelgrote prei
- 2 teentjes knoflook of 1 volle theelepel knoflookpoeder
- 1 volle theelepel gemberpoeder
- wat peper
- ½ bouillonblokje of 2 theelepels zout
- ½ dessertlepel suiker
- 1 eetlepel Chinese vissaus
- 3 eetlepels zoete ketjap
Voor het deeg:
- 1 kilogram witte tarwebloem
- ½ ons gist (liefst bakkersgist)
- 25 gram vet
- 100 gram margarine
- 4 deciliter water
- 1 ei
- 2 theelepels zout
- 6 eetlepels suiker
Bereiding van de vulling:
- De speklapjes in kleine stukken snijden en de prei fijn snijden. In een wadjan of wok de spekstukjes met de knoflook, gember en peper ± 5 min. uitbakken. Voeg hierbij onder voortdurend roeren de rest van de kruiden erbij. Laat dit geheel goed gaar worden en even in laten koken totdat al het vocht is verkookt. Doe de vulling in een vergiet en laat het overige vet eruit druipen. Laat het geheel afkoelen.
- Zeef de bloem in een grote beslagkom, maak in het midden een kuiltje. Op een klein vuur het vet in het water smelten. Dit moet handwarm zijn! Doe in het kuiltje van de bloem de suiker, het ei, gist hierin verkruimelen, het gesmolten vet en water en even met een lepel roeren. Het zout op de rand van de bloem strooien, dus niet in het kuiltje (zout houdt het rijzen van het beslag tegen).
- Neem nu een vochtige theedoek, leg dit over de beslagkom en laat dit ± een half uur rijzen op een warme plaats.
- Als dit gebeurd is, kneed het deeg met de resterende bloem en het zout tot een soepele bal. Het deeg moet goed gekneed zijn. Maak van het deeg balletjes ter grootte van een pingpongbal, in de hand maken, vullen met het vlees, sluiten en op bakpapiertjes leggen en weer laten rijzen. Als men het laatste balletje heeft gevuld, kunnen de eersten gestoomd worden.
- Zet vooraf een rijststomer met water op het vuur en laat dit eerst stomen alvorens de broodjes in de stomer gaan. Zet wel een ketel met water op het vuur zodat men kokend water kan bijgieten in de stomer.
Frikkadel (gehakt goreng)
Ingrediënten en benodigdheden:
- 500 gram gehakt half om half
- 4 gekookte aardappelen (middelgroot)
- 2 sneetjes oud brood (wit)
- 2 eieren
- 2 eetlepels ketjap
- wat zout en peper
- nootmuskaat
- olie
- paneermeel
- 5 eetlepels maïs uit blik
Bereiding:
Maak van de 500 gram gemengd gehakt, de 4 gekookte aardappelen, 2 sneetjes brood, 2 eieren, maïs (deze goed uit laten lekken), zout, peper en nootmuskaat naar smaak en 2 eetlepels ketjap een samenhangende bal. Maak hieruit kleine balletjes en wentel ze door de paneermeel. Laat de olie goed warm worden en braadt hierin de gehaktballetjes mooi bruin en gaar en laat deze goed uitlekken op keukenpapier. De balletjes kunnen geserveerd worden met knoflooksaus.
Garnalenbroodjes
Ingrediënten en benodigdheden:
- diepvries bladerdeeg
- 500 gram verse garnalen
- 100 gram margarine
- 1 ui
- ½ ons verse visfilet (fijnsnijden, hakken)
- 125 gram tarwebloem
- 1½ bouillonblokje opgelost in 1 kopje warm water
- ½ theelepel thijm
- ½ theelepel gemalen foelie
- 1 theelepel suiker
- 2 theelepels citroensap
- 1 eetlepel fijngesneden peterselie
- ± ½ liter melk
Voor het bladerdeeg:
- keukengerei: deegroller, pannenkoek, zeef en beslagkom
- 400 gram patentbloem
- 2 deciliter koud water
- 1 theelepel zout
- 400 gram boter of margarine
- wat bloem
Bereiding van de vulling:
- Fruit in de margarine de fijngesneden ui glazig op een niet al te groot vuur, voeg de bloem erbij en roer dit goed totdat het lichtbruin is. Bij beetjes de melk erbij, goed roeren totdat alles glad en stevig is. Halfweg de melk, de gehakte visfilet toevoegen,daarna het kopje bouillon en de kruiden erbij. De garnalen (vooraf wassen en van draadjes ontdoen), citroensap en peterselie op het laatst erbij doen. Helemaal laten afkoelen en in de koelkast wegzetten zodat het geheel hard wordt.
- Het diepvries bladerdeeg ontdooien en elk blaadje vullen met 1 eetlepel ragout, vouwen en ± 15 min. in een voorverwarmde oven lichtbruin bakken.
- Bloem zeven, voeg hierbij 1 theelepel zout en de boter toe, in de beslagkom. Snijd de boter met 2 messen door de bloem in kleine stukjes (dobbelsteentjes). Meng hierdoor zoveel koud water bij tot er geen droge bloem in de kom te zien is. Bestuif het van tevoren schoongemaakte aanrecht (of ander werkoppervlak) met wat bloem. Leg daarop het deeg en rol het iets plat uit. Het deeg telkens met een pannenkoekmes verplaatsen en uitrollen. Diverse malen herhalen, dan in de lengte en breedte in drieën vouwen en 30 min. in de koelkast bewaren (3x herhalen). Daarna uitrollen in de gewenste dikte, in plakjes snijden, met een eetlepel ragout vullen en ± 15 min. in een voorverwarmde oven goudbruin bakken.