Herfst: recepten met goudgele, honingzoete kweeperen

Herfst: recepten met goudgele, honingzoete kweeperen Herfst in het land. Een goudgele vrucht, honingzoet ruikend wanneer je hem open snijdt. De kweepeer, een weinig gekende fruitsoort die bij ons tamelijk moeilijk te krijgen is. Rauw niet te eten, vanwege zijn bittere en wrange smaak. En toch o zo lekker in heel wat gerechten eens ze gekookt of gestoofd zijn. Denken we maar aan gelei, moes, espuma, taart, cake, pannenkoeken en vruchtenpasta. Maar ook likeur kan je er van maken! Snel aan de slag dus!

De kweepeer

De kweepeer is een goudgele vrucht met een dun laagje pluis op, die heel sterk op een peer lijkt. Maar dan een beetje een mislukte peer, met rare vormen. Er is ook een kweeappel. Deze lijkt qua textuur op een kweepeer en qua vorm op een appel, zoals zijn naam het zelf zegt. De vrucht is heel hard en kan niet rauw gegeten worden, vanwege een bittere en wrange smaak. Trouwens, de kweepeer maakt, net als gewone peren en appelen, deel uit van de rozenfamilie. De kweepeer is een gezonde lekkernij die heel wat te bieden heeft qua vitamines.

bron: Mapabron: Mapa

Kweeperen kopen en bewerken

Koop de vruchten wanneer ze mooi geel zijn. Ze moeten hard en stevig aanvoelen en zoet ruiken. Een bruin plekje kan geen kwaad. Neem een vaatdoek en wrijf zachtjes het dons van het vel. Kweeperen kunnen best nog een paar weken blijven liggen, op een donkere en droge bewaarplaats. De schil en de pitten bevatten heel wat pectine. Tracht ze dus altijd mee te koken, eventueel in een linnen zakje. Dat scheelt een hoop suiker! Kweeperen kunnen behoorlijk hard zijn, het kost dus wel wat moeite om ze te schillen en in stukken te snijden. Gebruik zeker een goed scherp mes.

Gelei

Benodigdheden

  • kweeperen
  • suiker
  • citroen- of sinaasappelschil
  • water

Bereiding

Wrijf het dons van de kweeperen. Schil de kweeperen en snij ze in vier. Zet onder water. Doe in een gaasje de klokhuizen en de schillen. Voeg dit gaasje toe aan de kweeperen. Laat koken. Wanneer ze gaar zijn, laat je de kweeperen uitlekken door een vergiet in een kookpot. Weeg de hoeveelheid sap en voeg dezelfde hoeveelheid suiker toe. Voeg de citroen- of sinaasappelschillen toe. De gelei is snel klaar en zal snel opstijven door de pectine in de pitten. Blijf dus aandachtig! Is de gelei klaar, haal dan het gaasje er uit en doe de gelei in potjes. Deksel er op en omdraaien. Zo laten afkoelen. Het overgebleven moes kan ook dienen om vruchtenpasta mee te maken (zie hieronder). Blijft de gelei toch lopend, dan kan men alles terug opkoken met agar-agar (gelatine op basis van zeewier). Het verandert de smaak van de gelei niet.

Moes

Schil de kweeperen, snij ze in stukjes en weeg ze. Zet de kweeperen onder water in een kookpot. Voeg eenzelfde hoeveelheid suiker toe en breng aan de kook, gedurende ongeveer 30 minuten. Lekker op een boterham of met yoghourt of opgewarmd met vanille-ijs.

Vruchtenpasta van kweeperen

Benodigdheden

  • 2,5 kg kweeperen
  • 2 kg suiker
  • 1 vanillestokje
  • water

Bereiding

Breng twee liter water aan de kook. Schil de kweeperen en snij ze in kleine stukjes, die je onmiddellijk in het kokende water doet. Zo blijft het vruchtvlees mooi wit. Het duurt ongeveer 30 minuten alvorens de kweeperen mals zijn. Mix de gekookte kweeperen. Doe de kweeperenmoes, het vanillestokje en de suiker in een kookpan en laat koken. Haal van het vuur en neem het vanillestokje er uit. Leg in een glazen ovenschaal of op een diepe bakplaat ovenpapier en giet het mengsel hierin, ongeveer 2 centimeter dik. Laat enkele dagen drogen. Neem een vel bakpapier, leg dit op de laag kweeperen en draai alles om op een andere bakplaat of in een andere schaal. Zo kan de andere kant goed drogen. Snij daarna de pasta in kleine vierkantjes of in ruitjes en bestrooi met poedersuiker. Laat de blokjes nogmaals goed drogen met bakpapier over.

Pannenkoeken met kweeperen

Benodigdheden

  • Pannenkoekenbeslag
  • 2 appels
  • 2 kweeperen
  • 10 cl Armagnac + 3 cl Armagnac
  • 20 cl vloeibare room
  • 100 g suiker
  • sinaasappelschil

Bereiding

Maak pannenkoekenbeslag en laat twee uur rusten. Maak ondertussen de vulling. Schil de kweeperen, snij ze in blokjes en stoof ze met wat boter. Schil de appels en snij ze in blokjes. Voeg toe aan de stovende kweeperen. Voeg 50 g suiker toe en giet er Armagnac over. Zet het vuur af. Bak de pannenkoeken. Leg kweeperen- en appelmengsel op de pannenkoek, maak een buideltje en bind dicht met sinaasappelschil. Aan het sap dat in de pan is achtergebleven voeg je 50 g suiker toe. Laat karameliseren. Voeg de room en de 3 cl Armagnac toe en verwarm nog één minuut. Giet de bekomen saus naast en rond het buideltje.

Espuma van kweeperen

Benodigdheden voor een liter espuma

  • 7 kweeperen
  • 4 glazen water
  • 200 g suiker
  • 400 ml room
  • 400 ml natuur yoghourt

Bereiding

Veeg het dons van de schil met een vaatdoek. Snij de kweeperen in grote stukken. Doe de kweeperen in een pot met de 4 glazen water en de suiker. Laat 30 minuten zachtjes koken tot er ongeveer 200 ml sap overblijft. Zeef het sap. Voeg bij het sap de room en de yoghurt. Zet in de koelkast. Na 2 uur klop je de espuma stevig op tot het schuimig wordt. Lekker natuur of met Spaanse kazen als manchego.

Kweeperencake

Benodigdheden

  • 2 kweeperen
  • 250 g boter
  • 250 g bloem
  • 4 eieren
  • vanillesuiker
  • 250 g suiker

Bereiding

Schil de kweeperen en snijd ze in stukjes. Meng de bloem, de suiker, de zacht geworden boter , de vanillesuiker en de eieren. Beboter een ovenschaal of cakevorm. Doe een laagje in stukjes gesneden kweeperen in de schaal of in de vorm. Giet het beslag erover. Leg een tweede laag kweeperen in stukjes op het beslag. In een oven voorverwarmd op 180°C. De cake is klaar wanneer de bovenkant goudbruin ziet en de vork er droog terug uitkomt. Variant: eventueel ook rozijnen toevoegen bij de kweeperen.

Kweeperentaart

Benodigdheden voor de taart

  • 150 g bloem
  • 70 g boter in blokjes
  • een mespuntje zout
  • 4 soeplepels water

Benodigdheden voor de garnituur

  • 5 kweeperen
  • 70 g suiker
  • 60 g boter

Bereiding

Voeg de ingrediënten voor de zanddeeg bij elkaar. Goed kneden. Een bol maken en een half uur in de koelkast leggen. De kweeperen schillen en in 4 snijden. Koken in water gedurende 20 minuten. In schijfjes snijden. Doe de 60 g boter in blokjes in de taartvorm. Bestrooi met de suiker en schik de kweepeerschijfjes hierop. Het deeg uitrollen met een deegrol en over de taartvorm leggen. Met een deegrol overgaan, zodanig dat het overtollige deeg wordt afgesneden. 35 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180°C. De oven openzetten en nog 15 minuten laten rusten.

Charlotte met chocolade en kweeperen

Benodigdheden voor 6 personen

  • 200 g zwarte chocolade
  • 6 eieren
  • 24 champagnekoekjes
  • 250 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • zout
  • kweeperen

Bereiding

Meng de suiker met 3/4 liter water. Voeg het in twee gesneden vanillestokje toe. Breng aan de kook. Schil de kweepeer en snij in blokjes. Doe de kweeperen in de suikeroplossing en laat 10 à 15 minuten meekoken. Uithalen en laten uitlekken. Maak chocolademousse met de chocolade en de eieren. Neem een charlottevorm. Bekleed de vorm met de champagnekoekjes gedrenkt in de suikeroplossing. Breng een laag chocolademousse aan. Leg hierop blokjes kweepeer en daarna terug een laag chocolademousse. Werk af met champagnekoekjes. Dek af met een bord en een gewicht. Zet 24 uur in de koelkast. Uit de vorm halen, omdraaien en garneren met de overgebleven stukjes kweepeer.

Kweeperen in de oven

Benodigdheden

  • 1 kweepeer per persoon
  • 0.25 cl room per persoon
  • 50 g suiker per persoon
  • 0,25 cl abrikozengelei

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de kweeperen en haal het klokhuis er uit. Meng suiker en room en vul hiermee het gat van het klokhuis. Breng boter aan in een ovenschaal. Schik hierop de kweeperen. Overgiet met de abrikozengelei. Ongeveer 30 minuten in de oven. Regelmatig terug overgieten met het sap van de abrikozen en de kweeperen. Lekker met een bolletje vanille-ijs.

Likeur van kweeperen

Benodigdheden voor 1,5 liter

  • 1 kg kweeperen
  • 1 liter eau de vie
  • 400 g suiker
  • 1 steranijs
  • 2 sinaasappelen

Bereiding

Haal het dons van de schil. Snij de kweeperen in grote stukken. Laat de schil er aan. Doe het klokhuis in een doekje of gaasje. De gewassen sinaasappelen in stukjes snijden, met de schil er aan. Doe kweeperen en sinaasappelen in een grote pot en voeg de eau de vie toe. Voeg nu de suiker en de steranijs toe. Eén maand laten trekken in de kelder, af en toe eens schudden. Na één maand filteren en op flessen trekken.

Aardappel- kweeperentaart

Benodigdheden

  • bladerdeeg
  • 4 kweeperen
  • 7 grote aardappelen
  • esdoornsiroop
  • takjes rozemarijn

Bereiding

Verwarm de oven op 200 °C. Schil de aardappelen en de kweeperen. Snij ze in schijfjes. Kook beiden in water tot ze zacht zijn. Beboter een taartvorm. Doe er de esdoornsiroop en de takjes rozemarijn in. Schik de schijfjes aardappel en kweepeer om beurten in een stervorm. Wanneer de vorm helemaal vol is, leg je het bladerdeeg over de aardappelen en de kweeperen. Steek in de oven tot het bladerdeeg goudbruin is. Neem een schotel of een groot bord en draai de taart op het bord.

Veel plezier met deze recepten en smakelijk!
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kweeperen: een ongewone, gezonde lekkernij!Kweeperen: een ongewone, gezonde lekkernij!Je ziet ze niet vaak in onze contreien. In het zuiden al iets meer. Enorme knoerten die er uit zien als mislukte peren.…
De Kweepeer: wat kun je doen met de kweepeer?De Kweepeer: wat kun je doen met de kweepeer?De kweepeer ook wel aangeduid met kwee is een vrucht met hele specifieke eigenschappen. De kweepeer groeit gewoon in Ned…
Kweepeer of Cydonia oblongaKweepeer of Cydonia oblongaDe Kweepeer of Cydonia oblonga is een vruchtboom die van oudsher te vinden was bij boerderijen. Het is één van de oudste…
Kweepeer, vergeten vrucht en medicijnKweepeer of Cydonia oblonga, ooit bekend, dan vergeten, opnieuw herkend en nu weer vergeten, mag wat mij betreft opnieuw…

Hoe maak je fondant of glazuur voor op een taart?Wat is nu leuker dan een mooie persoonlijke taart te bakken voor iemand die jarig is, gaat trouwen, een diploma heeft ge…
Zelf perenmoes maken: eenvoudig maar lekker!Zelf perenmoes maken: eenvoudig maar lekker!Het fruit valt weer van de bomen en wat is er nu lekkerder dan een zelfgemaakte moes uit eigen tuin. We kennen allemaal…
Bronnen en referenties
  • www.kweepeer.nl
  • Olharfeliz.typepad.com/cuisine
  • www.recettesdecuisine.tv
  • www.euro-info-tourisme.com/espagne/recettes.avec.des.coings.htlm
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 11-10-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.