Zelf perenmoes maken: eenvoudig maar lekker!
Het fruit valt weer van de bomen en wat is er nu lekkerder dan een zelfgemaakte moes uit eigen tuin. We kennen allemaal de appelmoes, maar een perenmoes kan ook erg lekker zijn. Perenmoes is eenvoudig te maken en is een smakelijke toevoeging bij vele andere recepten. Maak het als bijgerecht of als nagerecht en laat je verrassen door de frisse en zoete smaak van perenmoes. Ga snel de keuken in met dit smakelijk recept!
Recept voor perenmoes
De benodigdheden
- grote pan + deksel
- stamper
- houten lepel (om te roeren)
- twee kilo peren (stoofperen)
- 5 eetlepels suiker
- 2 kaneelstokjes of 2 eetlepels kaneelpoeder
- 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker
- sap van een citroen en/of sinaasappel
De bereiding van een perenmoes
Om te beginnen schil de peren en verwijderen het klokhuis. De peren in kleinere stukjes snijden. Doe hierna de stukjes peer in de pan en breng het samen met 2 deciliter water aan de kook met de deksel op de pan. Voeg tijdens het koken de kaneel, vanille, sap van citroen en/of sinaasappel en suiker toe. Laat het geheel ongeveer 18 minuten sudderen. Roer om de 5 minuten. Als de moes klaar is en je tevreden bent over de structuur en smaak, draai dan het vuur uit. Stamp het geheel met de stamper tot een moes. Vind je het lekker dat er nog stukjes in de moes aanwezig blijven, stamp het dan niet te lang. Gaat je voorkeur uit naar een zeer fijne moes, haal het gehaal dan door een zeef. Laat de moes na afloop eerst afkoelen alvorens je het in de koelkast zet.
Appels over?
Heb je ook appels? Dan kunnen deze prima worden meegekookt met de peren. Voeg dan tijdens het koken iets meer ingrediënten toe. Een appel/perenmoes is ook erg lekker om te gebruiken als vulling voor een flap. Bladerdeeg is hier ideaal voor om te gebruiken.
Hoelang is mijn appel- of perenmoes houdbaar?
Het beste kun je de moes invriezen. De smaak blijft hierdoor goed bewaard. In de koelkast is de moes enkele dagen houdbaar. Natuurlijk is het ook mogelijk de moes in te wecken. De houbaarheid gaat hiermee stukken vooruit en blijft jaren houdbaar ook heeft het heeft als voordeel dat het altijd direct eetbaar is.
Wat kan ik nog meer aan een perenmoes toevoegen?
Om een bijzondere smaak aan de perenmoes te geven zijn de volgende ingrediënten mogelijk:
- rode of witte wijn
- kruidnagels
- gehakte gember
- honing
Voeg deze ingrediënten naar eigen smaak toe, het is leuk te experimenteren met wat lekker is. Voeg nooit in een keer teveel toe, maar doe het stap voor stap. Iets terug halen uit de pan is vaak niet mogelijk.
Waar is perenmoes lekker bij?
Behalve als bijgerecht is perenmoes ook erg lekker als toetje! Maak de moes warm in de magnetron of in een steelpannetje op laag vuur en serveer het op een flensje met een bolletje vanille-ijs. Maak het flensje niet te zoet, het ijs en de moes zijn al erg zoet. Bestrooi het geheel hierna met wat poedersuiker. Eenvoudig, maar meestal een groot succes! Wil je het toetje nog leuker maken smelt dan wat chocolade au bain-marie in een pannetje. Laat de chocolade goed smelten en leg een bakpapiertje klaar op het aanrecht. Haal nu een lepel door de chocolade en laat het op het bakpapier stromen. Je kunt nu elk gewenst patroon maken. Laat de chocolade afkoelen en plaats het als finishing toch op het toetje. Peer en chocolade gaan perfect samen, evenals peer en advocaat. Eet smakelijk!