Normandië: zoete recepten met cider en de Teurgoule
Wie Normandië zegt, ziet onmiddellijk appels, appelbomen, pannenkoeken en cider voor zich. Cider is inderdaad drank nummer één van deze Franse streek. Zij staan op één qua kweek van ciderappels en qua ciderproductie. Maar naast gewoon opdrinken kan men met deze cider natuurlijk ook lekkere gerechtjes klaarmaken. Denken we maar aan appeltaarten en appelcakes en niet te vergeten appelbeignets en pannenkoeken. Een ander typisch Normandisch nagerecht is de Teurgoule, een dessert op basis van rijst.
Cider
Cider is in Normandië drank nummer één. Er bestaan 4 verschillende soorten cider: de cidre doux, die veel suikers bevat en dus zoet is, de cidre demi-sec, de cidre brut en de cidre traditionnel. Meer info over cider vind je op:
Normandië: zoute recepten met cider.
Zoete recepten met cider
Pannenkoek met appel en cider
Maak een traditioneel pannenkoekenbeslag. Schil 1 appel per persoon en snijd hem in blokjes. Stoof de appels in boter, voeg 1 soeplepel suiker en 1/2 glas cider toe per appel. Bak de pannenkoeken. Vul de pannenkoek met de gestoofde appeltjes en dien onmiddellijk op.
Zoet Normandisch brood
Ingrediënten voor zes personen
- 250 g bloem
- 200 g gesmolten boter
- 50 g boter om de appeltjes te stoven
- 10 g bakkersgist
- 80 g lauwe cider
- 100 g geschilde appelen
- 25 g suiker of 10 g suiker en 15 g honing
- 3 eieren + 3 eigelen (waarvan één om het brood in te strijken)
- 5 g zout
Bereiding:
Doe de lauwe cider, de suiker, de gist en het zout in een kom. Goed roeren en daarna de eieren toevoegen. Nog eens goed roeren en dan de boter toevoegen. Roeren tot je een homogene deeg bekomt. De appels schillen en in blokjes snijden. Stoven met 50 g boter. Bij het deeg voegen. Een platte bol vormen met het deeg en in een vorm van ongeveer 20 cm doen. Insmeren met eigeel. Het deeg laten rijzen tot het volume 30 à 40% is toegenomen. Bakken in een oven op 180°C tot het brood goudbruin ziet. Uit de vorm halen en op een grill of een doek leggen om te laten afkoelen.
Flan met appels en cider
Ingrediënten voor zes personen:
- 1 kilo appels, geschild
- 1/2 liter cider
- een mespuntje kaneelpoeder
- een mespuntje nootmuskaat
- een mespuntje geraspte sinaasappelschil
- een mespuntje geraspte citroenschil
- 6 gelatineblaadjes
Bereiding:
Los de gelatine op in koud water. Snijd de appels in blokjes. Doe ze in een diepe pan en voeg kaneelpoeder en nootmuskaat toe. Stoof ze met de suiker en de cider. Zo weinig mogelijk roeren. Wanneer de appels doorzichtig worden, geraspte citroen-en sinaasappelschil toevoegen, alosook de gelatine waar het water is uitgeperst. Giet in een vorm en zet koud weg gedurende minstens drie uur. Om de flan uit de vorm te halen, ga je met een vlam onder de vorm of hou je hem even in lauw water. Omdraaien op een bord.
Oliebollen met cider
Ingrediënten voor zes personen:
- 400 g bloem
- 3 eieren
- 150 g suiker
- 3/4 liter cider
- 6 appels
- 5 g zout
- poedersuiker
Bereiding:
De bloem in een kom doen en in het midden een putje maken. Hierin de eieren, de suiker en het zout doen, alsook een deel van de cider. Mengen en opnieuw cider toevoegen tot men een dikke, lopende deeg bekomt. 30 minuten laten rusten. Schil de appels en haal het klokhuis er uit. Snijd de appels in schijfjes en leg de schijfjes op een handdoek. Haal ieder schijfje appel door het deeg. Let op dat alles goed bedekt is met deeg. Gooi in het hete frietvet (180°C) en frituur tot de appelbeignets goudbruin zien. Laten uitdruppen en opdienen met poedersuiker.
Appeltaart met cider
Ingrediënten voor zes personen:
- Blader-of zanddeeg
- zes à acht appels
- 1/2 liter cider
- bruine suiker
Bereiding:
Haal de blader- of zanddeeg uit de koelkast. Schil de appels en snijd in blokjes. Stoof de appels met de cider en de suiker in een pan. Leg de blader-of zanddeeg in een taartvorm. Doe de gestoofde appels in de vorm. Bakken in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 45 minuten.
Teurgoule
De Teurgoule is een klassiek Normandisch nagerecht. Niet echt een culinair hoogstandje, maar wel erg stevig. Het werd eeuwen geleden ontwikkeld omdat men niet goed wist wat aanvangen met een nieuw produkt dat uit verre oorden werd aangevoerd: rijst. Het is een traditioneel gerecht met een rijke geschiedenis, dat zeker niet in de vergeethoek mag raken! In het museum Le Four à Pain in La-Haye-de-Routot worden geregeld kookateliers gegeven en één van de gerechten die tijdens de ateliers worden klaargemaakt is de Teurgoule.
Ingrediënten voor acht personen:
- 200 g rijst met ronde korrel, niet voorgekookt
- 300 g suiker
- 1 g kaneel
- 5 g zout
- 1 vanillestokje
Bereiding:
Neem een ronde ovenschotel, liefst van steen. Doe hierin de rijst, de suiker, kaneel en zout. Goed roeren. Laat in een pot de melk koken met het gespleten vanillestokje. Giet de kokende melk in de ovenschotel en roer. Bak in een voorverwarmde oven op 150° C gedurende drie uur. Er moet zich een donkere korst vormen. De Teurgoule kan koud of warm gegeten worden.