Recepten voor oliebollen en appelflappen
Het nieuwe jaar staat weer voor de deur en is het dus weer oliebollen en appelflappen tijd. Maar goed, hoe maak je nu een lekkere oliebol of appelflappen? hier wat ideeën voor de heerlijkste oliebollen en appelflappen. Nog een kleine tip voor u aan de slag gaat: de olie moet niet warmer worden dan 180 graden en probeer altijd zonnebloem olie te gebruiken als u gaat bakken.
Recept voor oliebollen
- 500 ml melk
- 500 gr bloem
- 1 ei
- 1 zakje gedroogde gist
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- zonnebloem olie voor in de frituur
- poedersuiker
Vulling (dit zou u natuurlijk ook kunnen weglaten, afhankelijk van uw voorkeur)
- 2 goudreinetten, geschild en in blokjes
- 100 gram rozijnen (dag van te voren even in de rum of een lekkere likeur laten wellen)
- 50 gram krenten
- 50 gram sukadestukjes
- halve citroen
Zorg er voor dat de ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vervolgens gaat u de bloem, suiker, gist, zout en kaneel mengen in een grote kom. Doe vervolgens een losgeklopte ei in het beslag en voeg de melk toe. Roer het beslag mooi glad. Vervolgens perst u een halve citroen uit boven de appelblokjes en mengt u deze met de rozijnen, krenten, sukade en een klein beetje bloem.Doe vervolgens de vulling door het beslag en doe het beslag in een grote bak en dek deze goed af. Laat het beslag nu rijzen tot het verdubbeld is in volume.
Zet de frituurpan aan en wacht tot de olie 180 graden heeft bereikt. Nu kunt u de oliebollen gaan bakken, zorg er wel voor dat u een uitlek bakje met wat keukenpapier in de buurt heeft staan zodat u de oliebollen daar in kunt doen. Het best om het beslag te scheppen is om hiervoor een ijstang te gebruiken. Vervolgens wacht u twee minuten en dan draait u de bollen in het vet om. Na ongeveer 5 minuten heeft u een paar mooie oliebollen.
Nadat de oliebollen uitgelekt zijn kunt u de poedersuiker er over doen.
Recept voor appelflappen
- 4 plakjes bladerdeeg (vriezer)
- 1 appel
- handje krenten / rozijnen
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel kaneel
- 2 eetlepels melk
Ontdooi de plakjes bladerdeeg op een ovenschaal met bakpapier er onder. Doe de krenten en rozijnen en een bakje warm water en laat ze even staan. Schil de appel en snij deze in kleine blokjes, doe de suiker, kaneel, melk en de krenten en rozijnen er bij en meng dit geheel goed. Doe het mengsel op het bladerdeeg en vouw deze goed dicht. Strijk over het bladerdeeg wat ijgeel en strooi er wat suiker overheen. Doe de bakplaat in een oven die op 180 graden staan en laat ze ongeveer 15 à 20 minuten er instaan tot ze mooi goudgeel zijn geworden.
Oliebollen met mals eendenvlees of kippenvlees met kerrie en basilicum
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 1 ei
- 24 gram verse gist
- 4,5 dl melk
- Dessertlepel kerrie
- 200 gram vulling (eenden- of kippenvlees)
- Handje versie basilicum
- frituurvet of frituurolie
Zorg dat u het eendenvlees of kippenvlees goed gaar heb. Vervolgens snijd u het vlees in kleine stukjes. Doe de bloem, gist, melk, ei, zout, kerrie en de basilicum in een grote kom en maak hier een goed beslag van. Doe de stukjes vlees er bij en laat het beslag een uur staan zodat de kerrie er goed in kan trekken. Doe de frituur aan en zorg dat de olie op maximaal 180 graden is. Bak de oliebollen ongeveer 2 minuten en draai de bollen dan om en wacht tot ze mooi bruin zijn.