InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Ovenschotels met ananas voor zomer en winter

Ovenschotels met ananas voor zomer en winter

Ovenschotels met ananas voor zomer en winter De ananas is een vrucht die goed past in zowel warme als koude gerechten en deze een frisse en zoete smaak meegeeft. Veel mensen, waaronder veel kinderen, eten graag ananas. Alle reden dus om het te verwerken in het avondeten. Omdat ananas goed te combineren is met geraspte kaas, is het een geschikt ingrediënt voor lekkere ovenschotels die net even anders zijn. Hieronder staan drie recepten, geschikt voor zomer, winter of allebei. Artikelindeling (interne links)

Ananas

De ananas is een tropische plant en fruitsoort die behoort tot de soort van de 'bromelia's'. Oorspronkelijk groeide hij in Brazilië, Bolivia en Paraguay. Het woord 'ananas' komt uit de taal van de Tupi-indianen en betekend 'uitmuntende vrucht'.
Tegenwoordig wordt ananas op tal van plaatsen over de hele wereld verbouwd, waaronder Hawaï. Daarmee wordt het fruit tegenwoordig vaak geassocieerd, omdat het onderdeel is gaan uitmaken van veel Hawaïaanse gerechten.

De vrucht is rijk aan vitaminen en mineralen, namelijk:
  • vitaminen: bètacaroteen en vitamine E
  • mineralen: kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium

Dat de ananas vaak wordt ingeblikt komt omdat de vrucht, in tegenstelling tot veel andere vruchten, niet meer rijpt nadat hij is geoogst. Inblikken heeft wel enig verlies van vitaminen en mineralen tot gevolg. Sinds een tijdje is de verse ananas dan ook in opkomst.

Ananas in recepten

Zowel verse als ingeblikte ananas kan goed worden gebruikt in allerlei recepten, zowel warm als koud. De vrucht heeft een eigenzinnige, frisse, zoete smaak, die er echt uitspringt tussen andere ingrediënten.
Het enige waar men een beetje mee op moet passen is de combinatie ananas en zuivel als yoghurt of kwark. Deze kun je namelijk niet lang bewaren. Als de zuivel blijft staan met ananas erin, bederft deze vrij snel.

NB: Onderstaande recepten zijn allemaal hoofdgerechten. Men kan ze naar eigen keus aanvullen met een voorgerecht, een salade, appelmoes en/of een nagerecht.

Vegetarische ovenschotel met aardappel, ananas en geraspte kaas

Personen: 4
Indicatie caloriën: gemiddeld
Bereiding: bewerkelijk

Ingrediënten:
  • ± 750 gr. vastkokende aardappelen of voorgekookte aardappelschijfjes
  • 250 gr. champignons
  • 2 dikke of 3 dunne preien
  • 1 rode paprika
  • 6 schijfjes ananas of een vergelijkbare hoeveelheid verse ananas
  • ± 300 gr. geraspte kaas
  • 2 eieren
  • ± ¼ liter melk
  • kruiden: zout, peper en paprika
  • (vloeibare) boter

Voorbereiding aardappelen

  • Bij verse aardappelen: schil de aardappelen, kook ze met wat zout voor 12-15 minuten (zodat ze niet helemaal gaar zijn). Snij ze, nadat ze zijn afgekoeld, in schijfjes.
  • Bij voorgekookte aardappelschijfjes: bak deze voor gebruik een minuut of 5 op halfhoog vuur aan in een koekenpan.

Oven

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Voorbereiding groente

  • Maak de prei schoon en snij deze in ringen. Bak de prei vervolgens in een braadpan op laag vuur.
  • Snij de paprika in stukjes en voeg deze toe aan de prei.
  • Maak de champignons schoon en snij ze in schijfjes. Voeg deze ook toe aan de groenten in de pan.
  • Laat het geheel even gaar sudderen en voeg daarna kruiden naar smaak toe.
  • Snij de ananas in stukjes en voeg deze toe.

Overige voorbereiding

  • Klop de eieren los met de melk, zout, peper en paprika.
  • Vet een grote ovenschaal in met (vloeibare) boter.

Ovenschotel maken

Leg de ingrediënten in de volgende lagen in de ovenschaal:
  • de helft van de aardappelschijfjes
  • de groente
  • ongeveer 1/3 deel van de geraspte kaas
  • de andere helft van de aardappelschijfjes
  • de rest van de geraspte kaas
  • het opgeklopte ei

Zet de schotel 25 minuten in de voorverwarmde oven.

Ovenschotel Hawaï

Personen: 2 à 3
Indicatie caloriën: gemiddeld
Bereiding: snel en gemakkelijk

Ingrediënten

  • zakje (450 gr.) minikrieltjes (neem voor twee bescheiden eters wat minder krieltjes)
  • ± 150 gr. hamblokjes of een dikke plak ham
  • ½ blikje maïs
  • 4 schijven ananas, blikje ananasstukjes of vergelijkbare hoeveelheid verse ananas
  • 150 gr. geraspte kaas
  • (vloeibare) boter

Oven

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Voorbereiding

  • Bak de minikrieltjes in ongeveer 5 minuten op halfhoog vuur aan in een koekenpan.
  • Snij indien nodig de ham in blokjes.
  • Snij indien nodig de ananas in stukjes.
  • Laat de maïs uitlekken en spoel hem af.
  • Meng de ham, maïs en ananas door de krieltjes en laat nog een minuutje of twee op laag vuur sudderen.

Ovenschotel maken

  • Vet een middelgrote ovenschaal in met (vloeibare) boter.
  • Doe het mengsel uit de pan in de ovenschaal.
  • Strooi de geraspte kaas erover.

Zet de schotel 15 tot 20 minuten (tot de kaas goed is gesmolten en een donkergele kleur heeft) in de voorverwarmde oven.

Winterse ovenschotel met zuurkool en ananas

Personen: 2 à 3
Indicatie caloriën: hoog
Bereiding: bewerkelijk

Ingrediënten

  • zakje (450 gr.) minikrieltjes (neem voor twee bescheiden eters wat minder krieltjes)
  • ± 250 gr. zuurkool (klein zakje)
  • ± 200 gr. (mager) rundergehakt
  • ± 150 gr. magere spekjes
  • 4 schijven ananas, blikje ananasstukjes of vergelijkbare hoeveelheid verse ananas
  • eventueel 1 ui
  • 150 gr. geraspte kaas
  • peper
  • (vloeibare) boter

Oven

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Voorbereiden

  • Snipper indien van toepassing de ui.
  • Kook de zuurkool in een minuut of 10 (op laag vuur) bijna gaar.
  • Het gehakt rulbakken in een koekenpan, eventueel met de gesnipperde ui. Kruid dit met peper.
  • Bak ondertussen de spekjes uit (zonder boter).
  • Snij indien nodig de ananas in stukjes.
  • Meng de minikrieltjes met het gehakt en laat dit nog even op laag vuur sudderen.
  • Meng de ananas en de spekjes door de zuurkool

Ovenschotel maken

Vet een middelgrote tot grote ovenschaal in met boter.
Meng alle ingrediënten door elkaar in de pan en leg het zo in de ovenschaal. Doe er dan de geraspte kaas overheen.
Of: leg de ingrediënten in de volgende laagjes in de ovenschaal:
  • Het mengsel met de aardappeltjes en het gehakt.
  • De zuurkool met de spekjes en ananas
  • De geraspte kaas

Zet de schotel 15 tot 20 minuten (tot de kaas goed is gesmolten en een donkergele kleur heeft) in de voorverwarmde oven.

Lees verder

© 2011 - 2019 Varenna, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met ananas of ananassapAfvallen met ananas of ananassapTegenwoordig hoor je steeds vaker berichten over het afvallen met ananas of ananassap. Het is een gezonde vrucht waarvan…
Cocktails met BacardiHeerlijke recepten voor cocktails met Bacardi. Bacardi heeft verschillende producten op de markt gebracht, zoals Bacardi…
Drie lekkere recepten met kipfiletDrie lekkere recepten met kipfiletDrie heerlijke recepten met kipfilet. Het eerste recept is gemaakt met kipfilet, ui en champignons. Het tweede recept is…
Sappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsSappen en smoothies voor een mooie huid zonder rimpelsEen mooie huid zonder rimpels begint van binnenuit met een gezonde en gevarieerde voeding. De recepten voor smoothies en…
Natuurlijke borstvergroting met smoothies en sapNatuurlijke borstvergroting met smoothies en sapSap en smoothies zorgen voor een natuurlijke borstvergroting omdat ze je lichaam van de nodige voedingsstoffen voorzien.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • www.wikipedia.nl - 'ananas'

Reageer op het artikel "Ovenschotels met ananas voor zomer en winter"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Varenna
Gepubliceerd: 28-07-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!