Verrassende eenpansgerechten met fruit
Veel mensen zullen niet snel fruit toevoegen aan een warm gerecht. Toch is er veel voor te zeggen om dat juist wel te doen. Fruit zit vol vitaminen en mineralen en is gemakkelijk te verwerken. Ook opgewarmd geeft fruit een frisse en zoete smaak aan een gerecht, waardoor dit net even anders wordt. Omdat vruchten doorgaans alleen gesneden hoeven te worden voor je ze al kunt gebruiken, zijn ze erg geschikt om toe te voegen aan een eenpansmaaltijd. Hieronder staan drie recepten voor eenpansgerechten waar ananas en/of appel in voorkomt. Het zijn allemaal gemakkelijke gerechten om te bereiden.Inhoud
- Shoarmabroodjes gevuld met kerriegehakt en ananas
- Vegetarisch recept van bruine bonen met ananas en appel
- Kapucijnerschotel met appel
Onderstaande recepten zijn hoofdgerechten. Men kan ze naar eigen keus aanvullen met een voorgerecht, een salade, appelmoes en/of een nagerecht. Tenzij anders vermeld.
Shoarmabroodjes gevuld met kerriegehakt en ananas
- Personen: 4
- Indicatie calorieën: gemiddeld
- Bereiding: gemakkelijk en snel
- NB: serveren met extra uitgebreide salade
Ingrediënten:
- ± 400 gr. rundergehakt
- 2 uien
- 6 schijven ananas
- 2 eetlepels ananassap
- 1 bekertje crème fraîche
- 2 eetlepels kerrie
- zout en peper
- ± 1 eetlepel vloeibare boter
- 8 shoarmabroodjes
Oven
Verwarm de oven voor conform de aanwijzingen op de verpakking van de shoarmabroodjes.
Voorbereiding
- Snij de ananas in stukjes.
- Snipper de uien en bak ze zachtjes met de boter en het kerriepoeder gedurende ca. 3 minuten in een braadpan of hapjespan.
Bereiding
- Het gehakt aan de ui toevoegen en rulbakken.
- Schep de ananas door het gehakt en verwarm deze ongeveer 5 minuten mee.
- Schep 2 eetlepels ananassap en de crème fraîche door de schotel gehakt.
- Breng het geel op smaak met zout en peper.
Ondertussen de shoarmabroodjes in de oven opwarmen en de salade maken.
Vegetarisch recept van bruine bonen met ananas en appel
- Personen: 2
- Indicatie calorieën: laag
- Bereiding: duur en moeilijkheidsgraad gemiddeld
- Extra benodigdheden: ovenvaste pan
Ingrediënten:
- pot of blik bruine bonen of rode kidneybonen voor 2 personen
- 1 paprika
- 1 prei
- 4 schijven ananas of 1 blikje ananasstukjes of een gelijke hoeveelheid verse ananas
- 1 appel
- 150 gr. geraspte kaas
- zout en peper
- olijfolie
Oven
Verwarm de oven tijdig voor op 175 graden.
Voorbereiding
- Maak de paprika schoon en snij deze in stukjes. Maak de prei schoon en snij deze in ringen.
- Smoor de paprika en de prei samen in de olijfolie op laag vuur in ongeveer 10 minuten gaar.
- Snij de ananas indien nodig in stukjes. Schil de appel en snij deze in stukjes.
- Laat de bonen uitlekken en spoel ze af.
Bereiding
- Voeg de bonen samen met de helft van de kaas toe aan de groenten in de pan. Laat dit onder af en toe roeren warm worden op laag vuur.
- Voeg naar smaak zout en peper toe aan de schotel.
- Voeg hierna de ananas en de appel toe en laat dit nog een paar minuten doorsudderen op laag vuur.
- Strooi de overgebleven kaas over de schotel.
- Zet de pan zonder deksel voor ± 10 minuten in de oven.
Kapucijnerschotel met appel
- Personen: 4
- Indicatie calorieën: gemiddeld
- Bereiding: duur en moeilijkheidsgraad gemiddeld
Ingrediënten:
- pot of blik kapucijners of veldertjes (uitlekgewicht ± 500 gr)
- 400 gr. gemengde groente (zakje)
- 2 appels
- ± 300 gr. (mager) rundergehakt
- ± 150 gr. magere spekjes
- 1 bekertje crème fraîche
- ± 1 eetlepel kerrie
- peper, zout.
- (vloeibare) boter
Voorbereiding
- Laat de kapucijners uitlekken en spoel ze af.
- Schil de appels en snij ze in stukken.
Bereiding
- Bak de spekjes op halfhoog vuur uit in een grote braadpan of hapjespan met een klein beetje boter.
- Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
- Voeg de gemengde groente toe en laat deze een minuut of 7 meebakken op laag vuur.
- Voeg hierna de kapucijners of veldertjes toe. Laat het geheel onder regelmatig roeren een minuut of 10 opwarmen.
- Breng de schotel op smaak met de kerrie, peper en nog wat zout. Ben wel voorzichtig met het zout, omdat de spekjes ook al zout hebben toegevoegd.
- Voeg nu de appel toe en laat het geheel nog een minuut of 5 doorsudderen.
- Meng de crème fraîche door de schotel en verwarm deze nog 2 minuten mee.