Oma’s recepten - roerei, eierstruif en hapjes met ei
Steeds meer voedingsdeskundigen zijn er van overtuigd dat het eten van eieren gezond is. Een aantal diëten zijn zelfs gebaseerd op het dagelijks eten van eieren! Eieren zijn gemakkelijk te bereiden en je kunt er oneindig mee variëren. Eieren vormen een goed ontbijt of een volwaardige lunch, eenvoudige hapjes voor op feestjes of gewoon een lekker tussendoortje!
Het dagelijks eten van een ei hoeft geen straf te zijn. Er zijn ontzettend veel hapjes te bedenken die als basis eieren hebben. Hieronder vindt je al een aantal ideeën. We beginnen voor alle zekerheid eenvoudig, want hoe lang moet een ei nou eigenlijk koken? Maar hoe verder je kijkt, hoe leuker en creatiever de recepten worden. Veel plezier met bereiden en eet smakelijk!
Gekookt ei
Houd voor een
zachtgekookt ei een kooktijd van 4 minuten aan, doe het ei pas in het water als het water ook echt kookt. Houd voor een
hardgekookt ei een kooktijd van 8 tot 10 minuten aan. Je kunt het ei meteen in het water doen (dus niet pas als het kookt).
Tip van oma: als de schaal van de eieren broos is kun je een scheutje azijn in het water doen.
Roerei
Benodigdheden
- 6 eieren
- 6 eetlepels melk
- 30 gram boter
- Peper en zout
- Klop de eieren met de melk, de peper en het zout.
- Smelt boter in een pan en giet de eieren erin.
- Roer voortdurend met een houten lepel. Doe dit tot het ei een beetje opstijf, maar nog niet uitgedroogd is.
- Je kunt eventueel nog kaas, peterselie, bieslook, tomaten of andere ingrediënten naar keuze toevoegen.
- Serveer met brood of met spinazie.
Gevulde eieren – algemene bereidingswijze
- Snij de hardgekookte eieren in de lengte door.
- Haal het eigeel uit de eieren.
- Prak het eigeel.
- Meng het eigeel met de vulling.
- Verdeel de vulling vervolgens over de eieren.
- Leg elk ei op een slablad.
Gevulde eieren met garnalen
Benodigdheden (per ei)
- 1 hardgekookt ei
- 25 gram garnalen
- 1 eetlepel mayonaise
- Gehakte peterselie
- Volg de algemene bereidingswijze. Meng daartoe de mayonaise en garnalen met het eigeel.
- Bestrooi de eieren met peterselie.
Gevulde eieren met champignons
Benodigdheden (per ei)
- 1 hardgekookt ei
- 4 a 5 in blokjes gesneden champignons
- Een halve eetlepel mayonaise
- Gehakte peterselie
- Kook de champignons of wok ze even.
- Volg de algemene bereidingswijze, meng daartoe het geprakte eigeel met de stukjes champignons en de mayonaise.
- Bestrooi de gevulde eieren met peterselie.
Paddenstoelen van eieren en tomaten
Benodigdheden
- 6 eieren, hardgekookt
- 6 tomaten
- 6 blaadjes sla
- 50 gram zalm, garnalen of ham
- Mayonaise
- Peterselie
- Pel de hardgekookte eieren.
- Snij het topje van ieder ei en haal de eierdooiers eruit.
- Snij eventueel ook een deel van de onderkant af, zodat de eieren goed rechtop kunnen staan.
- Prak de dooiers fijn.
- Meng de dooiers met een aantal eetlepels mayonaise, peterselie en met de ham, zalm of garnalen.
- Leg op 6 borden een blaadje sla. Zet op elk blaadje sla een ei.
- Vul ieder ei met het mayonaisemengsel.
- Snij het kopje van elke tomaat.
- Hol de tomaten uit.
- Zet op elk ei een uitgeholde tomaat.
- Verkruimel de topjes van de eieren en verstrooi over de tomaten.
- Je hebt nu op elk bord een kleurige paddenstoel!
Eierstruif – algemene bereidingswijze
Benodigdheden
- 1 ei
- 1 eetlepel melk
- peper en zout
- 25 gram boter
- Klop het ei met de melk, de peper en het zout in een kommetje.
- Smelt de boter in een pan.
- Bak het eimengsel op matig vuur tot het ei aan beide kanten gestold is.
- Rol het ei op of vouw het toe en serveer.
Eierstruif met ham of spek
- Benodigdheden
- Zie algemene bereidingswijze
- Een hoeveelheid spek of ham naar smaak
- Bak eerst de spek of ham in een pan, tot het bruin en krokant is.
- Giet er het eimengsel bij, gemaakt zoals aangegeven in de algemene bereidingswijze.
- Bereid op dezelfde manier als in de algemene bereidingswijze staat aangegeven.
Eierstruif met kaas of garnalen
Benodigdheden
- Zie algemene bereidingswijze
- 1 eetlepel geraspte kaas of 1 eetlepel garnalen
- Maak de eierstruif zoals in de algemene bereidingswijze staat aangegeven.
- Als de struif in de pan ligt voeg je de lepel kaas of garnalen in het midden toe.