Gevarieerde brood-recepten
De geur van versgebakken brood is iets waar je s'morgens je bed wel voor wilt uitkomen. Vooral als het brood nog warm is. En als je dan wat speciaals wil bakken kun je inspiratie opdoen met wat variatie recepten.
Tips voor het brood bakken
- Rek het deeg tijdens het kneden regelmatig uit. Zo wordt het brood luchtig en veerkrachtig.
- Leg het deeg dat moet rijzen op een warme plek, zo ongeveer 27 - 30 graden. Zo gaat het deeg sneller rijzen. Laat je het deeg op kamertemperatuur rijzen, dus 20 tot 25 graden, dan duurt dit wat langer.
- Laat brood na het bakken op een rooster afkoelen in plaats van op het aanrecht of een ander soort massief oppervlak. Dit soort oppervlakken houden namelijk vocht vast, waardoor de bodem van je bakproduct zacht wordt, terwijl je juist wil dat het lekker krokant is.
- Als het deeg teveel plakt aan je handen, bestrijk dan zowel het deeg als je handen met een beetje bloem. Niet teveel bloem gebruiken omdat dit het deeg weer teveel uitdroogt.
Breekbrood met tuinkruiden
Dit breekbrood is het lekkerst om te eten in combinatie met soep, of als snack met wat knoflook-olie of pesto.
Dit heb je nodig:
- 1 pak witbrood mix
- 300 ml. lauw water (mengt nl. beter dan koud water)
- 25 gram boter of margarine op kamertemperatuur
- 2 teentjes knoflook, uitgeperst
- 1 gesnipperd sjalotje
- 50 gram verse groene kruiden, zoals peterselie, bieslook, tuinkers, oregano, etc.)
- 1 mespuntje paprika poeder
Zo maak je het brood
Meng de broodmix, het water en de boter en kneed alles tot een soepel deeg. Laat het deeg hierna op een warme plek rijzen gedurende zo'n 10 minuten. Meng nu de knoflook met het sjalotje, de kruiden en het paprikapoeder door elkaar. Kneed vervolgens het kruidenmengsel door het deeg en laat het deeg hierna nog 15 minuten rijzen. Vet ondertussen de bakplaat in en verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel het deeg nu in 12 bolletjes en leg deze op de bakplaat met een tussenafstand van zo'n 1 cm. Dek vervolgens de bakplaat met de bolletjes af met een theedoek (liefst vochtig) en laat de bolletjes nu nog 10 minuten rijzen. Nu kan het brood gebakken worden! Zet het rooster in het midden van de oven en bak de bolletjes tot ze goudbruin zijn, zo'n 20 tot 25 minuten.
Walnoten-dadelbrood
Dit brood duurt iets langer om te maken, maar is de moeite waard en erg lekker.
Dit heb je nodig
- 1 losgeklopt ei
- 50 ml. zonnebloem-olie
- 100 gram donkerbruine basterdsuiker
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 150 ml. lauw water
- 25 gram boter of margarine
- 1 pak bruinbroodmix
- 125 gram grofgehakte walnoten (gedeelte gaat in het brood en gedeelte eroverheen)
- 75 gram gedroogde dadels, in stukjes gesneden
- 1 eierdooier
- 1 eetlepel melk
- Eventueel:1 theelepel geraspte sinaasappelschil
- Eventueel: 100 ml. verse sinaasappelsap
Vet ondertussen ook de cake/broodvorm in
Zo maak je de walnoten-dadelbrood
Meng het losgeklopt ei met de olie, suiker, de evt. sinaasappelsap en rasp en de kaneelpoeder. Kneed dit mengsel tezamen met het water en de boter door de broodmix tot een soepel deeg. Laat het deeg nu, afgedekt, even rusten/rijzen voor zo'n 15 minuten, bij voorkeur op een warme plek. Voeg na het rijzen 75 gram van de walnoten toe aan het deeg en kneed deze er goed doorheen. Dit moet goed gebeuren omdat anders de walnoten naar de bodem zouden zakken. Vorm nu het deeg tot een brood en leg deze met de "deegnaad" aan de onderkant op de bakplaat. Vervolgens het brood nog even afdekken en 20 minuten laten rusten/rijzen. Nu doe je het deeg in de cake/broodvorm en leg deze op het rooster in het midden van de oven. Bak het brood nu in 25 - 30 minuten gaar. Na het bakken bestrijk je het brood met het mengsel van de eierdooier en melk, en vervolgens strooi je hier het restant walnoten overheen. Als laatste zet je het brood nog 3 tot 4 minuten in de hete oven.
Tip: Je zou de gedroogde dadels ook kunnen vervangen door ander gedroogde vruchten naar smaak.