Gevarieerde brood-recepten

Gevarieerde brood-recepten De geur van versgebakken brood is iets waar je s'morgens je bed wel voor wilt uitkomen. Vooral als het brood nog warm is. En als je dan wat speciaals wil bakken kun je inspiratie opdoen met wat variatie recepten.

Tips voor het brood bakken

  • Rek het deeg tijdens het kneden regelmatig uit. Zo wordt het brood luchtig en veerkrachtig.
  • Leg het deeg dat moet rijzen op een warme plek, zo ongeveer 27 - 30 graden. Zo gaat het deeg sneller rijzen. Laat je het deeg op kamertemperatuur rijzen, dus 20 tot 25 graden, dan duurt dit wat langer.
  • Laat brood na het bakken op een rooster afkoelen in plaats van op het aanrecht of een ander soort massief oppervlak. Dit soort oppervlakken houden namelijk vocht vast, waardoor de bodem van je bakproduct zacht wordt, terwijl je juist wil dat het lekker krokant is.
  • Als het deeg teveel plakt aan je handen, bestrijk dan zowel het deeg als je handen met een beetje bloem. Niet teveel bloem gebruiken omdat dit het deeg weer teveel uitdroogt.

Breekbrood met tuinkruiden

Dit breekbrood is het lekkerst om te eten in combinatie met soep, of als snack met wat knoflook-olie of pesto.

Dit heb je nodig:

  • 1 pak witbrood mix
  • 300 ml. lauw water (mengt nl. beter dan koud water)
  • 25 gram boter of margarine op kamertemperatuur
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • 50 gram verse groene kruiden, zoals peterselie, bieslook, tuinkers, oregano, etc.)
  • 1 mespuntje paprika poeder

Zo maak je het brood

Meng de broodmix, het water en de boter en kneed alles tot een soepel deeg. Laat het deeg hierna op een warme plek rijzen gedurende zo'n 10 minuten. Meng nu de knoflook met het sjalotje, de kruiden en het paprikapoeder door elkaar. Kneed vervolgens het kruidenmengsel door het deeg en laat het deeg hierna nog 15 minuten rijzen. Vet ondertussen de bakplaat in en verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel het deeg nu in 12 bolletjes en leg deze op de bakplaat met een tussenafstand van zo'n 1 cm. Dek vervolgens de bakplaat met de bolletjes af met een theedoek (liefst vochtig) en laat de bolletjes nu nog 10 minuten rijzen. Nu kan het brood gebakken worden! Zet het rooster in het midden van de oven en bak de bolletjes tot ze goudbruin zijn, zo'n 20 tot 25 minuten.

Walnoten-dadelbrood

Dit brood duurt iets langer om te maken, maar is de moeite waard en erg lekker.

Dit heb je nodig

  • 1 losgeklopt ei
  • 50 ml. zonnebloem-olie
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 150 ml. lauw water
  • 25 gram boter of margarine
  • 1 pak bruinbroodmix
  • 125 gram grofgehakte walnoten (gedeelte gaat in het brood en gedeelte eroverheen)
  • 75 gram gedroogde dadels, in stukjes gesneden
  • 1 eierdooier
  • 1 eetlepel melk
  • Eventueel:1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • Eventueel: 100 ml. verse sinaasappelsap
Vet ondertussen ook de cake/broodvorm in

Zo maak je de walnoten-dadelbrood

Meng het losgeklopt ei met de olie, suiker, de evt. sinaasappelsap en rasp en de kaneelpoeder. Kneed dit mengsel tezamen met het water en de boter door de broodmix tot een soepel deeg. Laat het deeg nu, afgedekt, even rusten/rijzen voor zo'n 15 minuten, bij voorkeur op een warme plek. Voeg na het rijzen 75 gram van de walnoten toe aan het deeg en kneed deze er goed doorheen. Dit moet goed gebeuren omdat anders de walnoten naar de bodem zouden zakken. Vorm nu het deeg tot een brood en leg deze met de "deegnaad" aan de onderkant op de bakplaat. Vervolgens het brood nog even afdekken en 20 minuten laten rusten/rijzen. Nu doe je het deeg in de cake/broodvorm en leg deze op het rooster in het midden van de oven. Bak het brood nu in 25 - 30 minuten gaar. Na het bakken bestrijk je het brood met het mengsel van de eierdooier en melk, en vervolgens strooi je hier het restant walnoten overheen. Als laatste zet je het brood nog 3 tot 4 minuten in de hete oven.

Tip: Je zou de gedroogde dadels ook kunnen vervangen door ander gedroogde vruchten naar smaak.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roerei op verschillende manierenRoerei is lekker maar het is altijd zo snel op, en smaakt altijd zo standaard. Ben je dit nou ook zo zat, probeer dan ee…
De lekkerste belegde broodjes; eenvoudig te makenDe lekkerste belegde broodjes; eenvoudig te makenBelegde broodjes doen het altijd goed; tijdens het ontbijt, voor bij de lunch of als bijgerecht voor de avondmaaltijd. I…
Alles over walnotenAlles over walnotenWalnoten zijn heerlijke noten om zo te eten, maar je kan ze ook prima verwerken in recepten en ze zijn bovendien nog gez…
Recepten wrap met kip op verschillende manierenRecepten wrap met kip op verschillende manierenDe wrap wordt steeds populairder en er verschijnen steeds meer varianten. Gezond en lekker en bovendien snel klaar te ma…

Hét recept voor een eenvoudige taart: De bokkenpootjestaartHét recept voor een eenvoudige taart: De bokkenpootjestaartEen verjaardag houden is een hoop geregel. Echter vindt u het vaak ook gezellig om bij een ander op de verjaardag te kom…
Soep: groentesoep, vissoep, uiensoep, venkel- & maaltijdsoepSoep: groentesoep, vissoep, uiensoep, venkel- & maaltijdsoepElke soep heeft een basis van bouillon. Die kan men trekken van rundvlees, van beentjes, van wild of gevogelte, van vis…
Bronnen en referenties
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.