Recepten voor een bospicknick
Een bos tijdens het najaar leent zich uitstekend voor een lange wandeling. En de herfst is een goed seizoen om te picknicken. Warme gerechten om op temperatuur te blijven, een kleed om op te zitten en een klein vuurtje, volop genieten! Een aantal recepten voor een bospicknick vindt u hieronder.
Kerriesoep met pastinaak en appel
Benodigdheden
- 2 uien
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel milde kerriepasta
- 750 gr pastinaak (witte wortel)
- 1 liter kippenbouillon
- zout en peper
- 1 appel (Granny Smith)
Pel de uien en het knoflook en snijd ze grof. Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem en smoor de ui en knoflook op laag vuur, tot de ui glazig is. Voeg na een kwartier de kerriepasta toe en laat het 5 minuten meefruiten. Schil de pastinaak en snijd hem in blokjes, roer ze door de inhoud van de pan en smoor alles nog 20 minuten. Doe dan de bouillon erbij en laat de soep op laag vuur ongeveer 1 ½ uur sudderen. Pureer de soep met de staafmixer en breng hem op smaak met zout en peper. Schil en rasp de appel, roer hem door de soep en laat deze op laag vuur nog 5 minuten sudderen. (niet meer laten koken)
Kastanjetaart
Benodigdheden voor de vulling
- 2 ½ dl kastanjepuree (ongezoet)
- 2 dl crème fraîche
- 1 dl kwark
- 2 sjalotjes ragfijn gesneden
- 3 eieren losgeklopt
- 2 eetlepels gesmolten boter
- zout en witte peper
Benodigdheden voor pizzadeeg
- 175 gr bloem
- ¾ theelepel zout
- ½ zakje gedroogde gist
- ¾ -1 dl lauw water
Zeef voor het deeg de bloem met het zout in een kom. Voeg de gist toe en voeg dan langzaam lauw water toe totdat het een soepel deeg wordt. Kneed het deeg kort tot een elastisch geheel en rol het 3 millimeter dik uit. Bekleed een taartvorm, met een diameter van 26 centimeter, met het deeg. Verwarm de oven voor op 200˚C. Roer alle ingrediënten voor de vulling door elkaar tot alles goed is vermengd en giet het mengsel in de beklede taartvorm. Bak de taart 25-30 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en de vulling gerezen en gekleurd is.
Geroosterd brood & funghi porcini
Benodigdheden
- handvol gedroogde funghi porcini
- 1 ui
- 250 gr kastanjechampignons
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel bloem
- 3 eetlepels crème fraîche
- zout en peper
- bruin boerenbrood
- salieblaadjes voor de garnering
Week de funghi porcini gedurende een halfuur in warm water. Pel de ui en snijd hem ragfijn. Snijd de champignons in vieren. Giet de gekweekte paddenstoelen af, vang het vocht op en spoel de porcini af. Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem. Bak de champignons 7 minuten op hoog vuur zodat ze dichtschroeien. Draai het vuur laag, voeg een eetlepel boter, de gesneden ui en de porcini toe en laat dit ongeveer 20 minuten garen. Zeeg de paddenstoelen en vang het vocht op. Smelt de tweede lepel boter in een steelpan en roer de bloem erdoor. Laat dit mengsel al roerend in 5 minuten op laag vuur gaar worden. Roer het opgevangen weekvocht en paddenstoelenvocht erdoor tot dat een dikke saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper en roer de crème fraîche, de paddenstoelen en de gekozen kruiden erdoorheen. Serveer op geroosterd bruin boerenbrood en garneer het met salie.
Vijgen in beaujolais
Benodigdheden
- 1 fles beaujolais
- 150 gr suiker
- 10 gr kaneel of kaneelstokje
- 1 kruidnagel
- 2 schijven sinaasappel
- 2 schijven citroen
- 5 gr zwarte peper
- 1 grote of 3 kleine vijgen per persoon
- eventueel mascarpone en suiker
Doe alle ingrediënten, behalve de vijgen, in een pan en laat ze op matig vuur tot 1/3 van de hoeveelheid inkoken. Prik met een tandenstoker 3 gaatjes in de vijgen rondom de steelaanzet. Leg de vijgen in de zacht kokende siroop en laat ze met het deksel op de pan 5 minuten zachtjes koken. Schep de vijgen met een schuimspaan uit de pan en leg ze op en mooie, ruime schaal. Laat de siroop zover inkoken totdat een druppel, die van de lepel op een bord valt, niet meer uitloopt. Giet met een eetlepel een beetje van de siroop op iedere vijg, zodat ze mooi gaan glanzen.
Dit gerecht is lekker met gezoete mascarponeroom.
Tip
Een picknick is een kwestie van goed plannen. Van tevoren pakt u servies en glazen in. Borden knoopt u samen in een theedoek zodat ze niet gaan schuiven en breken, bestek bundelt u met een touwtje. Taart laat u in de bakvorm zitten en ook hier knoopt u ter bescherming een theedoek omheen. Vlak voor vertrek snijdt u het brood en giet u warme soep en glühwein in thermoskannen.
In de herfst kunnen kou en vocht uit de grond optrekken en dat zit niet lekker. Bij een dierenwinkel kunt u stro- of hooibalen kopen en die van te voren op de picknickplek klaarzetten. Met een plaid erover zit u lekker zacht en warm. Er zijn ook speciale plaids te koop met aan één zijde plastic die daardoor geen vocht doorlaten.