Lekkere Belgische frieten maken
Kan u ook zo genieten van een lekkere Belgische friet en wil u zelf aan de slag om bij u thuis dit gouden gerecht op uw bord te toveren? Volg dan enkele eenvoudige tips en de klus is zo geklaard.
Werkwijze
Stap 1: voorbereiding
- Kies een goede frietaardappel. Het bintje is hiervoor het best geschikt.
- Schil de aardappelen en snij ze in frietjes van gelijke afmetingen zodat ze gelijk gaar worden bij het bakken. 1 cm dikte is aan te raden. Uiteraard kan je beroep doen op een frietsnijmachine, maar met de hand lukt het ook wel.
- Was de frietjes in koud water zodat het zetmeel er afspoelt en droog ze goed af met een handdoek of keukenpapier.
Stap 2: eerste maal bakken
- Bak de frieten 6 à 7 minuten op 160 à 170 graden. Het is niet de bedoeling dat de frieten nu al echt gaan verkleuren. Het aantal minuten dat er moet gebakken worden, hangt af van de dikte en het soort aardappel.
- Schud de frietjes geregeld op, zodat ze niet te veel aan elkaar gaan plakken.
- Haal de frietjes uit het vet en laat ze een halfuurtje rusten in een kom met keukenpapier
Stap 3: tweede maal bakken
- Verhit het vet tot 190 graden en laat de frietjes hierin nog 4 minuten bakken of tot je vindt dat ze donker genoeg zijn. De frietjes zijn klaar als ze beginnen "zingen".
- Je verkrijgt nu goudkleurige frietjes met een krokant korstje en malse binnenkant.
Tip
Bak niet teveel frietjes ineens. Het vet koelt dan teveel af.
Smakelijk!