InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Frisse lentesalades: vol vitamines en goed voor de lijn

Frisse lentesalades: vol vitamines en goed voor de lijn

Frisse lentesalades: vol vitamines en goed voor de lijn Wanneer de eerste zonnestralen doorbreken, willen we zo snel mogelijk van die zware winterkost af. We krijgen weer zin in een lekker frisse lentesalade. Met zonovergoten tomaten, knapperig frisse sla, asperges, maïs, komkommers, avocado's en boontjes. Een kleurenexplosie boordevol vitamines en bovendien goed voor de lijn! Een paar gezonde recepten met eenvoudige ingrediënten en lichte sausjes er bij. Heerlijk voor bij de barbecue of zo maar, als maaltijd.

Eenvoudige lentesalade met een gezond sausje

Ingrediënten voor de sla

  • tomaten
  • komkommers
  • sla
  • princessenboontjes (vers of uit blik)
  • asperges (vers of uit blik)
  • rode bieten
  • maïskorreltjes
  • wortelen
  • selder (vers of uit blik)
  • erwtjes

Bereiding

Snij de tomaten en de komkommers in blokjes of in schijfjes naar keuze. Spoel de sla en zwier hem uit. Snij de rode bietjes in blokjes of schijfjes. Schil de wortelen en rasp ze. Schik nu je bord volgens kleur. Leg eerst wat sla over het hele bord. Schik daarop de tomaten, daarnaast de komkommers, dan de worteltjes, dan de princessenboontjes, de maïs, de asperges, de erwtjes, de rode bieten en de selder. Zo krijg je een mooi kleurenpalet. Een lekker fris slaatje met een stukje brood, frietjes, kroketjes of met warme aardappelen.

Ingrediënten voor de saus

  • 1 liter vloeibare yoghourt
  • 2 soeplepels mayonaise
  • peper
  • zout
  • verse bieslook

Bereiding

Meng de mayonaise en de yoghourt. Voeg peper, zout en in stukjes gesneden bieslook toe. Roeren en nog eenpaar uurtjes in de koelkast zetten. Deze saus wordt lekkerder wanneer de smaak van de verschillende ingrediënten in mekaar zijn getrokken.

Deze vegetarische sla kan voor de liefhebbers ook aangevuld worden met tonijn in eigen nat, hardgekookte eitjes of in stukken gesneden worstjes.

Ham en aspergeslaatje

Ingrediënten

  • 200 gram gekookte ham
  • 500 gram asperges (vers of uit blik)
  • waterkers
  • tomaten
  • 4 eieren

Bereiding

Bereid de verse asperges of haal de asperges uit het blik. Snij ze in stukjes van zo'n 2 cm. Snij de ham in reepjes, zo'n 2 cm lang en 0,5 cm breed. Kook de eitjes hard, pel ze en snij ze in vier partjes. Snij de tomaat in fijne partjes. Snij de waterkers af. Schik de waterkers over het bord. Strooi de aspergestukjes over de waterkers, daarna de reepjes ham. Versier de rand van het bord met afwisselend een partje tomaat en een partje ei. Lekker met een stukje stokbrood, met frietjes of met warme aardappelen.

Kaas-, avocado- en pompelmoesslaatje

Ingrediënten

  • blok jonge kaas
  • 2 avocado's
  • 2 pompelmoezen
  • blok gekookte ham
  • sla

Bereiding

Snij de pompelmoezen in twee en hol ze uit. Snij het vruchtvlees in blokjes. Vang het sap op. Snij de kaas in kleine blokjes. Snij de gekookte ham in kleine blokjes. Schil de avocado's, snij ze in twee, haal de pit er uit en snij het vruchtvlees in blokjes. Meng de blokjes avocado's, de blokjes kaas, de blokjes ham en het vruchtvlees. Bekleed de uitgeholde pompelmoezen met blaadjes sla en doe er daarna het mengsel in. Lekker met een vinaigrette met daarin het sap van de pompelmoezen en een stukje stokbrood.

Tonijn - perziksla

Ingrediënten

  • 1 blik perziken uit de ijskast
  • 2 blikken tonijn in eigen nat uit de ijskast
  • sla
  • waterkers
  • 1 soeplepel mayonaise
  • 0,5 liter vloeibare yoghourt
  • zout en peper

Bereiding

Giet het sap van de perziken weg en laat de perziken uitlekken. Meng de yoghourt met de mayonaise. Breng op smaak met peper en zout. Meng dit met de uitgelekte tonijn tot een smeuïg geheel. Doe het mengsel in de halve perziken. Leg op elk bord een paar blaadjes sla in reepjes gesneden en schik hierop de halve perziken met de tonijnmousse. Leg hierop een blaadje waterkers ter versiering. Lekker fris en heerlijk met frietjes of een stukje stokbrood.

Eet smakelijk!

Lees verder

© 2011 - 2019 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor koude soepenRecepten voor koude soepenIn de zomer zijn we geneigd om minder snel soep te nemen. Het gevoel is dat je je al snel warmer gaat voelen met het nut…
Eenvoudige manieren om je lichaam te ontgiftenEenvoudige manieren om je lichaam te ontgiftenGezond leven in een goed functionerend lichaam? Wie wil dat nou niet? Het is daarom belangrijk om het lichaam van tijd t…
Gezonde en lekkere sushi, alternatieve sushireceptenGezonde en lekkere sushi, alternatieve sushireceptenVeel mensen denken dat sushi gezond is, maar dat hoeft niet altijd waar te zijn. Veel sushi wordt namelijk ongezond gema…
Maaltijdsalades: Gezond en lekkerMaaltijdsalades: Gezond en lekkerBonensalade, witlofsalade en doperwtensalade zijn gezond, lekker, eenvoudig te maken en snel klaar. Ze vullen de maag go…
Frisse salades, eenvoudig te bereidenFrisse salades, eenvoudig te bereidenEen frisse salade gaat er het hele jaar door wel in en kan ook in de winter een welkome afwisseling zijn van de voedzame…

Reageer op het artikel "Frisse lentesalades: vol vitamines en goed voor de lijn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 23-03-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Lente
Schrijf mee!