Frisse lentesalades: vol vitamines en goed voor de lijn
Wanneer de eerste zonnestralen doorbreken, willen we zo snel mogelijk van die zware winterkost af. We krijgen weer zin in een lekker frisse lentesalade. Met zonovergoten tomaten, knapperig frisse sla, asperges, maïs, komkommers, avocado's en boontjes. Een kleurenexplosie boordevol vitamines en bovendien goed voor de lijn! Een paar gezonde recepten met eenvoudige ingrediënten en lichte sausjes er bij. Heerlijk voor bij de barbecue of zo maar, als maaltijd.
Eenvoudige lentesalade met een gezond sausje
Ingrediënten voor de sla
- tomaten
- komkommers
- sla
- princessenboontjes (vers of uit blik)
- asperges (vers of uit blik)
- rode bieten
- maïskorreltjes
- wortelen
- selder (vers of uit blik)
- erwtjes
Bereiding
Snij de tomaten en de komkommers in blokjes of in schijfjes naar keuze. Spoel de sla en zwier hem uit. Snij de rode bietjes in blokjes of schijfjes. Schil de wortelen en rasp ze. Schik nu je bord volgens kleur. Leg eerst wat sla over het hele bord. Schik daarop de tomaten, daarnaast de komkommers, dan de worteltjes, dan de princessenboontjes, de maïs, de asperges, de erwtjes, de rode bieten en de selder. Zo krijg je een mooi kleurenpalet. Een lekker fris slaatje met een stukje brood, frietjes, kroketjes of met warme aardappelen.
Ingrediënten voor de saus
- 1 liter vloeibare yoghourt
- 2 soeplepels mayonaise
- peper
- zout
- verse bieslook
Bereiding
Meng de mayonaise en de yoghourt. Voeg peper, zout en in stukjes gesneden bieslook toe. Roeren en nog eenpaar uurtjes in de koelkast zetten. Deze saus wordt lekkerder wanneer de smaak van de verschillende ingrediënten in mekaar zijn getrokken.
Deze vegetarische sla kan voor de liefhebbers ook aangevuld worden met tonijn in eigen nat, hardgekookte eitjes of in stukken gesneden worstjes.
Ham en aspergeslaatje
Ingrediënten
- 200 gram gekookte ham
- 500 gram asperges (vers of uit blik)
- waterkers
- tomaten
- 4 eieren
Bereiding
Bereid de verse asperges of haal de asperges uit het blik. Snij ze in stukjes van zo'n 2 cm. Snij de ham in reepjes, zo'n 2 cm lang en 0,5 cm breed. Kook de eitjes hard, pel ze en snij ze in vier partjes. Snij de tomaat in fijne partjes. Snij de waterkers af. Schik de waterkers over het bord. Strooi de aspergestukjes over de waterkers, daarna de reepjes ham. Versier de rand van het bord met afwisselend een partje tomaat en een partje ei. Lekker met een stukje stokbrood, met frietjes of met warme aardappelen.
Kaas-, avocado- en pompelmoesslaatje
Ingrediënten
- blok jonge kaas
- 2 avocado's
- 2 pompelmoezen
- blok gekookte ham
- sla
Bereiding
Snij de pompelmoezen in twee en hol ze uit. Snij het vruchtvlees in blokjes. Vang het sap op. Snij de kaas in kleine blokjes. Snij de gekookte ham in kleine blokjes. Schil de avocado's, snij ze in twee, haal de pit er uit en snij het vruchtvlees in blokjes. Meng de blokjes avocado's, de blokjes kaas, de blokjes ham en het vruchtvlees. Bekleed de uitgeholde pompelmoezen met blaadjes sla en doe er daarna het mengsel in. Lekker met een vinaigrette met daarin het sap van de pompelmoezen en een stukje stokbrood.
Tonijn - perziksla
Ingrediënten
- 1 blik perziken uit de ijskast
- 2 blikken tonijn in eigen nat uit de ijskast
- sla
- waterkers
- 1 soeplepel mayonaise
- 0,5 liter vloeibare yoghourt
- zout en peper
Bereiding
Giet het sap van de perziken weg en laat de perziken uitlekken. Meng de yoghourt met de mayonaise. Breng op smaak met peper en zout. Meng dit met de uitgelekte tonijn tot een smeuïg geheel. Doe het mengsel in de halve perziken. Leg op elk bord een paar blaadjes sla in reepjes gesneden en schik hierop de halve perziken met de tonijnmousse. Leg hierop een blaadje waterkers ter versiering. Lekker fris en heerlijk met frietjes of een stukje stokbrood.
Eet smakelijk!