InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Pastinaaksoep met kerrie

Pastinaaksoep met kerrie

De pastinaak of pinksternakel is een minder bekende groente in onze contreien. Toch blijkt die geschikt om lekkere gerechten mee te bereiden. Een pastinaaksoep bijvoorbeeld is bijzonder smaakvol en niet moeilijk om klaar te maken.

Hoezo, pastinaak?

Als je de pastinaak bekijkt zou je denken dat het een kruising is tussen een gewone wortel en een suikerbiet. Het is een witte wortel van ongeveer 20 cm lang. Hij is minder zoet dan een gewone oranje wortel en heeft een anijsachtige smaak. Sommigen vinden hem eerder als knolselder smaken. Hij is vooral rijk aan mineralen.

Nadat de pastinaak is geoogst wordt hij snel zacht. Daarom is het raadzaam hem niet te lang te houden. Het beste bewaar je hem in een zak met gaatjes, niet langer dan een dag of drie-vier.

Oorsprong

Deze groente heeft een lange geschiedenis achter zich. Oorspronkelijk werd hij enkel gevonden in de landen aan de Middellandse Zee en was zodoende bekend bij de Romeinen en de oude Grieken. Tijdens hun veroveringstochten doorheen Europa importeerden de Romeinen de pastinaak bij ons. De plant die ongeveer de grootte had van een klassieke wortel, bleek plotseling langer te worden als hij hier, in een kouder klimaat, geteeld werd. Deze witte wortel was vrij geliefd in de lage landen en fungeerde in de Middeleeuwen als voorloper van de aardappel.

De pastinaak kan je heel goed gebruiken in de keuken, zowel rauw als gestoofd als gebakken. Hij wordt vaak gebruikt als ingrediënt in een hutsepot of je kan er puree van maken. Sommigen gebruiken hem als smaakmaker in een soep, maar nog beter is de wortel te gebruiken als hoofdingrediënt. Een pastinaaksoep met kerrie bijvoorbeeld.

Ingrediënten

Wat heb je zoal nodig om een pastinaaksoep met kerrie te maken?

  • 5 pastinaken met een totaalgewicht van een halve kilo
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 el kerriepoeder
  • 1,5 l groentebouillon
  • 200 ml room
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

Schil vier pastinaken, verwijder het binnenste harde deel en snij ze in kleine stukjes. Maak de prei schoon en snij hem in dunne ringen. Doe wat olie in de kookpot en fruit de fijngesneden ui. Voeg de groenten toe en laat even stoven. Bestrooi met het kerriepoeder en roer terwijl je de groenten verder laat stoven. Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Laat het geheel een twintigtal minuten zachtjes sudderen tot de groenten gaar zijn. Vooraleer de soep te mixen kan je eventueel een fijngesneden appel toevoegen. Dat geeft een frisse smaak. Daarna mix je de soep.

Nu schil je de laatste pastinaak. Je verwijdert het binnenste harde deel en snijdt hem in hele dunne schijfjes. Die frituur je zodat je lichtgebruinde chips krijgt. Je laat ze uitlekken op keukenpapier. Eventueel kan je wat zout toevoegen. Je doet de room nu bij de soep en warmt die goed op zonder dat ze gaat koken. Voeg peper en zout naar smaak toe. De knapperige pastinaakchips gebruik je als versiering voor de soep.

De el

Ook in de keuken wordt de maat ‘el‘ gebruikt zoals uit bovenstaand gerecht blijkt. Afhankelijk van het product dat je nodig hebt varieert de hoeveelheid. Hieronder kort een overzicht:

1 el komt overeen met een afgestreken eetlepel

Verder:
  • maïzena = 10 gram
  • boter = 15 gram
  • olie = 10 gram
  • zout = 15 gram
  • suiker = 15 gram
  • mayonaise = 15 gram
  • ketchup = 15 gram
  • paneermeel = 6 tot 8 gram
  • gemalen koffie = 10 gram
© 2013 - 2019 Vosje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vergeten groenten: recepten met pastinaak en zoete aardappelVergeten groenten: recepten met pastinaak en zoete aardappelVergeten groenten zijn terug in. Lange tijd werden deze groenten niet meer gegeten, verdrongen door geïmporteerde en nie…
Pastinaak: pastinaak is goed voor diabeticiPastinaak is een groente die niet veel mensen eten, maar die zijn kwaliteit echt wel bewezen heeft. Het bijzondere van p…
Pastinaak, de witte wortelHet gebeurt niet zelden dat een populaire voedselplant plaats moet ruimen voor een ander, doorgaans gemakkelijker te tel…
De geneeskracht van pastinaakDe geneeskracht van pastinaakToen er nog geen aardappelen in Europa waren aten de mensen veel pastinaak. Dit is een grote gelig witte wortel. De Rome…
Vergeten groente: smaak bereidingswijze en enkele receptenVergeten groente: smaak bereidingswijze en enkele receptenIn de loop der jaren zijn veel groenten langzaam uit beeld verdwenen en werden nauwelijks meer te koop aangeboden. Heel…

Reageer op het artikel "Pastinaaksoep met kerrie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vosje
Gepubliceerd: 04-01-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!