Ma'loubeh oftewel omgekeerd
Dit is een traditioneel gerecht uit de Levant. Het kost wat tijd doordat het nodig is de aubergines te frituren, maar het geeft wel de authentieke smaak van een familie-etentje in Jordanië of Syrië.
Ingrediënten
- 2 glazen rijst
- kippenbouten of dobbelstenen rund- of lamsvlees van zo'n 2cm
- 1 kg aubergines
- 2 bouillonblokjes
- 2 el tomatenpuree
- zout
- 1 tl kaneel
- halve tl zwarte peper
Bereiding
Schil de aubergines en snijd ze in plakken van zo'n halve cm. Strooi er wat zout op en laat een half uurtje staan. Bak vervolgens de plakken gaar en bruin in olijfolie, voeg steeds olie toe, de aubergines nemen veel olie op. Leg ze op keukenpapier om uit te lekken. Kook intussen de kip of het vlees gaar (in een snelkookpan gaat dat snel, maar kan natuurlijk ook in een normale pan) met wat zout en peper.
Nu kunt het gerecht op twee manieren afmaken. De traditionele manier is om onder in een flinke pan het vlees of de kippenbouten te leggen, daarop de plakken aubergine en daarboven de rijst (wanneer alles dan gaar is, keert men de pan om op een schaal en voila, het gerecht 'omgekeerd' is klaar, vandaar de naam). Leg hierop een gewicht en voeg vervolgens tomatenpuree, bouillonblokjes, zout, peper en 4 glazen vocht van de kip of het vlees (als dat niet voldoende is gewoon wat water toevoegen) toe. Laat droog en gaar koken en keer de pan om op een flinke schaal. U hebt nu een gerecht met onderop rijst, vervolgens aubergine en bovenop het vlees of de kip.
Een eenvoudigere manier is om de rijst apart te koken, met tomatenpuree, rijst, zout, peper, bouillonblokjes. Voeg drie glazen kookvocht van het vlees of de kip toe en laat de rijst droog en gaar koken. Vervolgens neemt u een ondiepe pan, legt daarin eerst de kip of het vlees, dan de schijven aubergine en daarbovenop de gare rijst. Keer dit alles om op een schaal en u hebt nu dezelfde laagjes als in de bovengenoemde manier. Het verschil is dat de rijst minder de smaak van het vlees/kip en de aubergine heeft aangenomen. Voordeel is wel dat de aubergineschijven duidelijker zichtbaar zijn, op de traditionele manier worden ze een beetje 'weggekookt'. Beide manieren zijn echter lekker.
Traditioneel wordt hier dikke yoghurt bij geserveerd.
Eet smakelijk!