Zelf pizza maken

Brood met een vulling of beleg van vlees, vis of groente: pizza's, sandwiches en hamburgers zijn lekker, gemakkelijk te bereiden en bevatten bovendien veel minder vet dan kant-en-klare snacks. Beleg de pizza's met wat extra groenten, vlees of fruit. Zo maakt u overheerlijke, gezonde en eenvoudige pizza's die zowel bij kinderen als bij volwassenen erg in de smaak zullen vallen.

Pizza Quattro stagioni

Voor 4 personen
Voorbereiding 30 min, lus 1 uur rijzen
Bereiding 25 - 30 min


Deze vierseizoenenpizza is zo gevarieerd belegd dat er voor iedereen wel een aantrekkelijk stuk bij zit. Hij bevat minder vet en zout dan kant-en-klare pizza's, maar is beslist niet minder lekker. laat u niet afschrikken door de lange lijst van benodigdheden: een pizza bakken is leuk en heel gemakkelijk.

Ingrediënten:

Pizzadeeg:
  • 350 g bloem
  • 1 zakje instantgist (ca. 6 g)
  • 1/4 theelepel zout
  • 2eetlepels olijfolie
  • ca. 2 dl lauwwarm water

Beleg:
  • 150 g jonge preitjes, in ringen
  • 125 g champignons, in plakjes
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 2 geroosterde paprika's (pot) uitgelekt, in brede repen
  • 100 g artisjokken uit blik, uitgelekt
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 1/2 dl gezeefde tomaten (passata)
  • 1 eetlepel olijventapenade met ansjovis
  • 50 g parmaham, in dunne plakjes
  • 25 g ontpitte zwarte olijven, in plakjes
  • 50 g zongedrogde tomaatjes, in kleine stukjes
  • 50 g mozzarella, in smalle repen

  1. Vermeng in een grote kom de bloem met de gist en het zout. Maak een kluitje in het midden en giet er de olijfolie in. Roer vanuit het kuiltje precies zoveel lauwwarm water door de bloem dat u een glad deeg krijgt. Kneed dit op een licht met bloem bestoven werkvlak 5 minuten door, tot het glad en elastisch is. Spoel de kom af, vet hem licht in met olijfolie en leg de deegbal erin. Laat hem afgedekt met plasticfolie op een warme plaats in ca. 1 uur tot zijn dubbele volume rijzen.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en bereid het beleg voor. Doe de prei met de champignons en wijnazijn in een pannetje en laat dit afgedekt 3 - 4 minuten pruttelen op hoog vuur; roer regelmatig door. Vermeng de paprika's met de artisjokken. Roer de knoflook door de gezeefde tomaten.
  3. Leg het deeg weer op een met bloem bestoven werkvlak en sla het terug. Kneed het nog eens door en rek het met behulp van uw knokkels op tot een ronde lap van 30 - 32 cm doorsnede. Leg deze bodem op een licht ingevette pizzaplaat of vorm.
  4. Bestrijk de pizza gelijkmatig met de gezeefde tomaten. beleg één kwart met de prei en champignons, een ander kwart met de paprika's en artisjokken, de volgende met tapenade en de plakjes ham en de laatste met de olijven en zongedroogde tomaatjes. Verdeel de kaas over de hele pizza.
  5. Bak de pizza 25 - 30 minuten. In de oven tot de randen en het beleg licht kleuren. Strooi de oregano erover. Snijd de pizza in punten en serveer ze warm.

Pizza met aardappelschijfjes, kip en rucola

Voor 4 personen ( 2 stuks)
voorbereiding 30 minuten
Bereiding 15 minuten


Deze heerlijke pizza met een beleg van flinterdunne aardappelschijfjes, pancetta, stukjes kip en pittige rucola is bijzonder lekker en bevat vrij weinig vet. Bovendien is hij snel klaar dankzij de kant-en-klare pizzabodems. Serveer er een salade van kerstomaatjes bij.

Ingrediënten:

  • 500g krielaardappeltjes, schoongeboend
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 rode uien, in heel dunne halve ringen
  • 100 g pancetta of spek, in dobbelsteentjes
  • 175 g kleine champignons, in plakjes
  • 1eetlepel verse rozemarijnnaaldjes
  • 2 kant-en-klare pizzabodems van elk ca. 22 cm doorsnee
  • 6 eetlepels halfvolle melk

  1. Snijd de aardappeltjes in flinterdunne schijfjes: gebruik hiervoor een zogeheten mandoline, de metalen schijf van uw keukenmachine of een zeer scherp mes. Kook de aardappelschijfjes 1-2 minuten in een pan met lichtgezouten kokend water, giet ze af en laat ze goed uitlekken. verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de uienringen met de pancetta 2-3 minuten op matig vuur. Voeg de champignons toe en bak alles nog 2 minuten. Doe ook de aardappelschijfjes en rozemarijn erbij, maal er wat peper over en schep de aardappelschijfjes voorzichtig om.
  3. Leg de pizzabodems op 2 licht ingevette bakplaten en verdeel het aardappelmengsel er gelijkmatig over. Sprenkel de melk erover. Bak de pizza;s 15 minuten tot de aardappelschijfjes goudbruin zijn.
  4. Neem de pizza's uit de oven, snijd ze in vieren en lag op elk bord 2 kwarten. Verdeel de stukjes kip over de pizza's en strooi de rucola erover. Schaaf met een dunschiller wat krullen parmezaanse kaas over elke pizza.
© 2011 - 2024 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Hoe kan ik een heerlijke pizzabodem maken? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Een pizza bereiden is niet moeil…
Pizza maar dan andersPizza maar dan andersPizza is zo’n gerecht wat altijd kan en de een is tevreden met een pizza die uit het koelvak van de supermarkt zo thuis…
Zelf pizza maken: Maak zelf lekkere verse pizza's!Zelf pizza maken: Maak zelf lekkere verse pizza's!Zelf pizza maken is veel lekkerder dan een pizza uit het vriesvak. Bij zelfgemaakte pizza kan je immers zelf bepalen wat…
Makkelijke en gezonde pizza: bodem kopen en zelf beleggenMakkelijke en gezonde pizza: bodem kopen en zelf beleggenPizza is wereldwijd bekend en geliefd. Maar kant-en-klare gekochte pizza is enorm vet, meestal dik belegd met kaas. Maar…

Zelf Pitabroodjes makenZelf Pitabroodjes makenIedereen lust ze wel; een heerlijk pitabroodje met kipfilet of shoarma. Voor weinig geld kun je ze kant en klaar kopen,…
Meerdere traditionele Spaanse tapasMeerdere traditionele Spaanse tapas‘Tapas’ zijn van origine Spaanse hapjes, die in sommige streken van dat land (Madrid en omgeving en delen van Andalusië)…
Bronnen en referenties
  • http://www.okokorecepten.nl/recept/pizza/pizza/ http://kookjij.nl/recepten/00011040/Hoofdgerechten_-_Pizza_s.html
Ray14125 (60 artikelen)
Gepubliceerd: 09-01-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.