Wild en gevogelte uit de magnetron
Kip, kalkoen, eend en gevogelte kunnen op alle mogelijke manieren in de magnetron worden bereid (gekookt, gebraden, gestoofd, enz..) met zeer goede resultaten.
- Gebraden kip wordt optimaal bereid in de functie microgolven + hetelucht.
- Gevogelte kan worden ontdooid in de magnetron.
- Om kip mooi goudbruin te laten worden, bakt u hem met de functie microgolven + grill.
Nuttige wenken:
- Als u een hele kip bereidt, zorg er dan voor dat de vleugels zo dicht mogelijk tegen het lichaam aan blijven zitten. U kunt hiervoor een lange prikker gebruiken en deze van de ene naar de andere door de kip steken.
- Om te vermijden dat de vleugels te zeer uitdrogen, wikkelt u hen in aluminiumfolie, die halverwege de bereidingstijd moet worden verwijderd. Let erop dat het aluminiumfolie niet tegen de wanden van de magnetron komt.
- Prik met een vork in het vel van de kip voordat u hem gaat bakken.
- Om gevulde kip perfect gaar te laten worden moet de bereidingstijd met ongeveer 4 minuten worden verlengd.
- Als u kip in stukken bakt, legt u dan de kleinste of dunste stukken in het midden van de plaat, waar ze als laatste worden verwarmd.
Gegrillde Kip
Ingrediënten:
- 1 kip van 1.2 kilo
- zout, peper
- aromatische kruiden (rozemarijn, thijm, salie)
- 2 eetlepels olie
- De kip wassen, afdrogen en in twee stukken snijden.
- Een sausje maken van de olie, het zout, de peper, de aromatische kruiden en bestrijk er het oppervlak van de kip mee.
- De kip in een ondiepe schaal leggen, met het vel naar beneden gericht.
- Met de combinatiefunctie grill en microgolven op 350 W gedurende 12 minuten koken.
- De kip omdraaien en opnieuw bestrijken. Braad hem nog 12- 14 minuten, steeds met de combinatie grill+ microgolven.
- Controleer of het vlees gaar is door een prikker in de dikste delen te steken. Het kookvocht moet helder zijn.
Kippenborst met kappertjes
Ingrediënten:
- 4 kippenborsten, 600- 800 gram
- 30 gram boter
- fijngesneden kappertjes in het zout
- 1 glas lauwe melk (2 dl)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- peper
Bereiding:
De kippenborsten snijden en open klappen. Sla hen plat, als dat nodig is, om dunne, homogene lapjes te krijgen.
De boter in een minuut laten smelten op 750 W. De kippenborsten toevoegen en afgedekt 6 minuten laten bakken op 750 W. Halverwege de bereidingstijd omdraaien.
De kippenborstjes bestrooien met fijngehakte kappertjes. De melk en de tomatenpuree toevoegen.
Afdekken en 5 - 6 minuten laten bakken op 750 W Halverwege de bereidingstijd omdraaien.
Controleren of de kip gaar is door een prikker in de dikste delen te steken, het kookvocht moet helder zijn.
Kalkoenfilets met walnoten
Ingrediënten:
- 4 lapjes Kalkoenfilet
- 50 gram fijngehakte walnoten
- 2 teentjes geperste knoflook
- 30 gram boter
- 1 eetlepel olie
- 1 kleine ui
- 1 eetlepel azijn
- zout, peper
Bereiding:
- De walnoten fijnhakken en de ui in dunne schijfjes snijden.
- De olie en de boter in een ovenschaal doen en 2 minuten verwarmen op 350 W.
- De ui en knoflook toevoegen, de bereiding 2 minuten voortzetten en een paar keer doorroeren.
- De kalkoenfilets toevoegen en 4-6 minuten bakken op 750 W met de functie microgolven, terwijl u er van tijd tot tijd door roert.
- De azijn, een beetje zout en peper toevoegen en de bereiding nog een minuut voortzetten.
- De walnoten toevoegen en nog 5 - 6 minuten laten bakken op 750 W.
- Warm serveren.
Tip:
Samen met de walnoten kunt u ook 15 cl jus d'orange of grapefruitsap toevoegen.
Kip uit Kreta
Ingrediënten:
- 1 kip van circa 1,2 kg
- zout,peper
- aromatische kruiden (rozemarijn, thijm, salie)
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel zoete paprikapoeder
- 1 aardewerk schaal met deksel
Bereiding:
- De aardewerk schaal minstens 10 minuten in water onderdompelen. De kip wassen, afdrogen en in 4 stukken snijden.
- De olie met de paprikapoeder mengen en de kip met dit mengsel bestrijken. De kip vervolgens in de aardewerk schaal leggen, met het vel naar beneden. Bestrooien met zout en aromatische kruiden.
- De schaal afdekken en de kip 8 minuten bakken op 750 W. Draai de stukken kip om en laat hen nog10 minuten afgedekt bakken op 500 W.
- Controleer of het vlees gaar is door een prikkertje in de dikste delen te steken: de kip is gaar wanneer de vloeistof die naar buiten komt geen bloed meer bevat; is dat niet het geval, zet de bereiding dan nog enkele minuten voort.
- Afgedekt enkele minuten laten rusten, alvorens te serveren.
Canard de Orange
Ingrediënten:
- een eend (circa 1 kg)
- boter
- 5 sinaasappels
- 1 glas witte wijn
- zout
Bereiding:
- De eend in kleine stukken sniojden.
- De boter in een afgedekte schaal laten smelten gedurende 2-3 minuten op 350 W de eend in de schaal leggen. Afdekken en 14 - 16 minuten lang laten bakken op 500 W met de combinatie microgolven en grill, en de stukken halverwege de bereidingstijd omdraaien.
- De witte wijn er tegen het einde van de bereidingstijd bij gieten. Controleren of de eend goed gaar is door een prikkertje in de dikste delen te steken.
- Een sinaasappel schillen en de schil in dunne reepjes snijden, die u in in heel heet water gedurende 1-2 minuten kookt op 750 W.
- Twee sinaasappelen uitpersen, de jus van de eend ontvetten en zeven en er het sap van de sinaasappel en de schil in reepjes aan toevoegen.
- De saus verwarmen met de functie microgolven gedurende 1-2 minuten en de eend hiermee begieten wanneer u deze opdient.
- De eend met dunne schijven sinaasappel garneren.
Kip in wijnsaus
Ingrediënten:
- 1 kip van cá 1 kg
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel zoete paprikapoeder of sojasaus
- 3-4 blaadjes basilicum
- 1 1/2 dl droge witte wijn
Voor de saus:
- 1 dl vloeibare keukenroom
- 1 afgestreken eetlepel maizena
- een snufje zout
- 1/2 amandel
Voor de garnering:
- 200 gram blauwe of witte druiven
- 20 gram gesnipperde amandelen
Bereiding:
- De kip wassen en afdrogen, in stukken snijden en het vette deel verwijderen.
- De boter laten smelten in een afgedekte schaal op 500 W gedurende een minuut, de zoete paprikapoeder of de soja er doorheen mengen en de kip met dit mengsel bestrijken, in een schaal leggen en de basilicum en de wijn toevoegen.
- Afdekken en koken op 750 W gedurende 12 minuten.
- De vloeibare keukenroom met de maizena mengen en over de kip gieten. De kip steeds afgedekt op 750 W braden gedurende 2-3 minuten, indien nodig zout toevoegen, en de gesnipperde amandel.
- De druiven halveren pitjes verwijderen, de gesnipperde amandelen roosteren.
- De kip op een serveerschaal leggen en garneren met de druiven en de amendelen.