Churros, de Spaanse donut

Churros, de Spaanse donut Iedereen kent ze wel, de lekkere zoete frietjes van op de kermis. Ondergedompeld in lekkere Nutella, een ware lekkernij! Churros is een ideale snack als voorgerecht of dessert.

Wat is Churros?

Ontbijten met churros is een traditie die teruggaat tot het begin van de 19e eeuw. Churros wordt soms ook wel de Spaanse donut genoemd. Het is een gefrituurde snack ontstaan in Spanje die origineel gemaakt werd met aardappelpasta. Hedendaags is het tussendoortje wereldwijd bekend. We kennen twee varianten; de dunne die we hier kennen, en de Spaanse dikke lange versie. In Spanje worden ze vaak gegeten als ontbijt, waarbij de churros gedipt worden in chocolade.

Zelf bereiden

Churros moeten net zo lang gefrituurd worden tot ze lekker knapperig zijn, daarna moeten ze besprenkeld worden met suiker. De vorm van een churros moet niet per definitie stervormig zijn, dat is volledig afhankelijk van het toestel dat je gebruikt. Onze bereiding gaat uit van vier porties.

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 0,75 liter water
  • 1/2 koffielepel zout
  • 2 eieren
  • suiker
  • kaneelpoeder
  • 50 gram boter
  • frituurvet

Tip

  • Om het geheel een eigen toets te geven kan het leuk en lekker zijn als je pijnboompitten, pistachenootjes of gehakte amandelen mengt onder het beslag. Let er dan wel op dat het gerecht niet langer geschikt is voor mensen met een notenallergie!
  • Churros heeft niet per definitie water nodig, wanneer het beslag mislukt kan je proberen om zonnebloemolie of meer eieren en minder water toe te voegen aan het beslag.

Bereiding

  • Meng het water met de boter en het zout en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de bloem toe aan het kokende geheel.
  • Neem en spatel en blijf roeren tot het deeg de pan loslaat.
  • Neem de pan van het vuur.
  • Meng de eieren door het deeg.
  • Doe het deeg in een spuitzak of molen.
  • Verhit het frituurvet op 180°C.
  • Spuit met de spuitzak churros van zo'n 15 centimeter en leg ze in het vet.
  • Laat de churros 5 minuten garen.
  • Na het bakken besprenkelen met suiker en kaneelpoeder.

Allergene informatie

  • Geschikt voor notenallergie
  • Geschikt voor kleurstoffenallergie
  • Geschikt voor nachtschade-allergie
  • NIET geschikt voor glutenallergie
  • NIET geschikt voor koemelkallergie
© 2010 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan je allemaal doen met Nutella?Wat kan je allemaal doen met Nutella?Nutella is meer dan alleen broodbeleg. Je kan Nutella ook op je pannenkoek (voor volwassenen eventueel met een scheutje…
Zoet fruit dessertsZoet fruit dessertsFruit is bij uitstek lekker om de maaltijd mee af te sluiten. Zoet, gezocht en heerlijk zijn de kernwoorden voor een des…
Brunch, dessertsBrunch, dessertsWat is een mooiere afsluiting van een brunch dan een dessert? U leest hier een paar recepten van desserts, voor 8 person…
Franse Klassiekers: Crêpe NormandeFranse Klassiekers: Crêpe NormandeHet Normandische flensje is een wereldwijd gekend en vermaard klassiek Frans dessert. Gewonnen uit de rijke bodem van No…

Oudejaarsavond lekkernijen: zoetigheidOudejaarsavond lekkernijen: zoetigheidZie je meestal bij de borrel allerlei hartige en pittige hapjes, zo niet op oudejaarsavond. Op deze avond hoort zoetighe…
Recepten voor oliebollen en appelflappenRecepten voor oliebollen en appelflappenHet nieuwe jaar staat weer voor de deur en is het dus weer oliebollen en appelflappen tijd. Maar goed, hoe maak je nu ee…
Bronnen en referenties
Harrys (177 artikelen)
Laatste update: 05-01-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.