Iedereen kent ze wel, de lekkere zoete frietjes van op de kermis. Ondergedompeld in lekkere Nutella, een ware lekkernij! Churros is een ideale snack als voorgerecht of dessert.
Wat is Churros?
Ontbijten met churros is een traditie die teruggaat tot het begin van de 19e eeuw. Churros wordt soms ook wel de Spaanse donut genoemd. Het is een gefrituurde snack ontstaan in Spanje die origineel gemaakt werd met aardappelpasta. Hedendaags is het tussendoortje wereldwijd bekend. We kennen twee varianten; de dunne die we hier kennen, en de Spaanse dikke lange versie. In Spanje worden ze vaak gegeten als ontbijt, waarbij de churros gedipt worden in chocolade.
Zelf bereiden
Churros moeten net zo lang gefrituurd worden tot ze lekker knapperig zijn, daarna moeten ze besprenkeld worden met suiker. De vorm van een churros moet niet per definitie stervormig zijn, dat is volledig afhankelijk van het toestel dat je gebruikt. Onze bereiding gaat uit van vier porties.
Ingrediënten
100 gram bloem
0,75 liter water
1/2 koffielepel zout
2 eieren
suiker
kaneelpoeder
50 gram boter
frituurvet
Tip
Om het geheel een eigen toets te geven kan het leuk en lekker zijn als je pijnboompitten, pistachenootjes of gehakte amandelen mengt onder het beslag. Let er dan wel op dat het gerecht niet langer geschikt is voor mensen met een notenallergie!
Churros heeft niet per definitie water nodig, wanneer het beslag mislukt kan je proberen om zonnebloemolie of meer eieren en minder water toe te voegen aan het beslag.
Bereiding
Meng het water met de boter en het zout en breng het geheel aan de kook.
Voeg de bloem toe aan het kokende geheel.
Neem en spatel en blijf roeren tot het deeg de pan loslaat.
Neem de pan van het vuur.
Meng de eieren door het deeg.
Doe het deeg in een spuitzak of molen.
Verhit het frituurvet op 180°C.
Spuit met de spuitzak churros van zo'n 15 centimeter en leg ze in het vet.
Laat de churros 5 minuten garen.
Na het bakken besprenkelen met suiker en kaneelpoeder.
Wat kan je allemaal doen met Nutella?Nutella is meer dan alleen broodbeleg. Je kan Nutella ook op je pannenkoek (voor volwassenen eventueel met een scheutje cognac doo…
Zoet fruit dessertsFruit is bij uitstek lekker om de maaltijd mee af te sluiten. Zoet, gezocht en heerlijk zijn de kernwoorden voor een dessert met f…
Brunch, dessertsWat is een mooiere afsluiting van een brunch dan een dessert? U leest hier een paar recepten van desserts, voor 8 personen.
Franse Klassiekers: Crêpe NormandeHet Normandische flensje is een wereldwijd gekend en vermaard klassiek Frans dessert. Gewonnen uit de rijke bodem van Normandië,…
Oudejaarsavond lekkernijen: zoetigheidZie je meestal bij de borrel allerlei hartige en pittige hapjes, zo niet op oudejaarsavond. Op deze avond hoort zoetigheid erbij e…
Recepten voor oliebollen en appelflappenHet nieuwe jaar staat weer voor de deur en is het dus weer oliebollen en appelflappen tijd. Maar goed, hoe maak je nu een lekkere…