Churros, de Spaanse donut
Iedereen kent ze wel, de lekkere zoete frietjes van op de kermis. Ondergedompeld in lekkere Nutella, een ware lekkernij! Churros is een ideale snack als voorgerecht of dessert.
Wat is Churros?
Ontbijten met churros is een traditie die teruggaat tot het begin van de 19e eeuw. Churros wordt soms ook wel de Spaanse donut genoemd. Het is een gefrituurde snack ontstaan in Spanje die origineel gemaakt werd met aardappelpasta. Hedendaags is het tussendoortje wereldwijd bekend. We kennen twee varianten; de dunne die we hier kennen, en de Spaanse dikke lange versie. In Spanje worden ze vaak gegeten als ontbijt, waarbij de churros gedipt worden in chocolade.
Zelf bereiden
Churros moeten net zo lang gefrituurd worden tot ze lekker knapperig zijn, daarna moeten ze besprenkeld worden met suiker. De vorm van een churros moet niet per definitie stervormig zijn, dat is volledig afhankelijk van het toestel dat je gebruikt. Onze bereiding gaat uit van vier porties.
Ingrediënten
- 100 gram bloem
- 0,75 liter water
- 1/2 koffielepel zout
- 2 eieren
- suiker
- kaneelpoeder
- 50 gram boter
- frituurvet
Tip
- Om het geheel een eigen toets te geven kan het leuk en lekker zijn als je pijnboompitten, pistachenootjes of gehakte amandelen mengt onder het beslag. Let er dan wel op dat het gerecht niet langer geschikt is voor mensen met een notenallergie!
- Churros heeft niet per definitie water nodig, wanneer het beslag mislukt kan je proberen om zonnebloemolie of meer eieren en minder water toe te voegen aan het beslag.
Bereiding
- Meng het water met de boter en het zout en breng het geheel aan de kook.
- Voeg de bloem toe aan het kokende geheel.
- Neem en spatel en blijf roeren tot het deeg de pan loslaat.
- Neem de pan van het vuur.
- Meng de eieren door het deeg.
- Doe het deeg in een spuitzak of molen.
- Verhit het frituurvet op 180°C.
- Spuit met de spuitzak churros van zo'n 15 centimeter en leg ze in het vet.
- Laat de churros 5 minuten garen.
- Na het bakken besprenkelen met suiker en kaneelpoeder.
Allergene informatie
- Geschikt voor notenallergie
- Geschikt voor kleurstoffenallergie
- Geschikt voor nachtschade-allergie
- NIET geschikt voor glutenallergie
- NIET geschikt voor koemelkallergie