Oudejaarsavond lekkernijen: zoetigheid
Zie je meestal bij de borrel allerlei hartige en pittige hapjes, zo niet op oudejaarsavond. Op deze avond hoort zoetigheid erbij en is het niet aan te slepen. We kennen allemaal de appelflap met verschillende varianten en natuur de oliebol, die flink in de poedersuiker ondergedompeld mag worden. En daar is niets mis mee, maar je kunt ook wat meer variatie aanbrengen in de zoete hapjes.
Fruitflap
Begin bij de aloude appelflap voor verschillende (fruit-) versies. Maak er kleine hapjes, zodat men ook verschillende fruitflapjes kan proberen. Bovendien het ziet er wel zo feestelijk uit. Ga bij deze aantallen uit van 16 tot 20 kleine flapjes.
Ingrediënten
- bladerdeeg
- bloem
- 1 zoete appel, 1 rijpe peer, 1 abrikoos, 1 banaan, enkele grote aardbeien
- 100 gram rozijnen
- 100 gram bruine suiker
- 2 eieren
- poedersuiker
- kaneel
Bereiding
De flap begin je met wat bloem op een vlakke schone ondergrond te strooien. Rol vervolgens het bladerdeeg uit en snijd er vierkantjes van 6 x 6 cm van. Dan het fruit aanpakken en dat wil zeggen schoonmaken, klokhuis/pitten verwijderen en in kleine stukjes snijden. Je kunt er voor kiezen om alle vruchten in een grote bak te mengen en doe er dan de bruine suiker en een snufje kaneel bij. Je kunt er ook voor kiezen om de vruchten apart te verwerken in de mini flapjes. De kaneel is m.n. lekker bij de appel.
Doe nu wat van het mengsel op de kleine stukjes bladerdeeg en maak de randen nat. Zo kun je de flapjes dichtvouwen en blijft het goed plakken. Goed dichtdrukken! Klop vervolgens de eieren los en smeer hier de flapjes mee in. Zet de plaat met de hapjes in de oven en laat deze zo’n 15 tot 18 minuten staan (uitgaande van zo'n 200 graden). Maar volg het bakproces goed, want als je kleine flapjes hebt, kunnen ze net iets eerder klaar zijn. Maak het af door een klein beetje poedersuiker over de flapjes te strooien.
Fruit- of chocogebakjes
Fruitgebakjes maak je eenvoudig en kan je ruim variëren met fruit en andere lekker zoetigheid.
Ingrediënten
- bladerdeeg
- bloem
- fruit … wat je maar wil
- melkchocolade
- amandelen
- honing
- rozijnen
- vanillesuiker
- poedersuiker
Bereiding
Strooi wat bloem op een vlakke schone ondergrond. Rol vervolgens het bladerdeeg uit en snijd er ovaaltjes en rondjes uit (andere vormen mag natuurlijk ook). Qua grootte kan je het zelf bepalen, maar het moeten eenhaps hapjes worden. Neem rondom 2 cm extra ruimte voor een opstaand randje. Gebruik deze extra centimeters door heel voorzichtig het kleine opstaande randje te maken. Maak het een beetje nat om het goed te laten plakken, zodat je binnen het opstaande randje zometeen de zoetigheid kunt leggen. Laat het enkele minuten in de oven bakken (op 200 graden).
Vervolgens het fruit naar keuze schoonmaken en maak het schone fruit daarna klein. Meng bijvoorbeeld appel, met wat rozijnen, wat banaan en wat plakjes aardbei. Heel klein beetje vanillesuiker er doorheen en vul daar de rondjes en ovaaltjes mee. Maar wat stukjes banaan dakpansgewijs neerleggen en wat schijftjes aardbei rondom ziet er ook leuk uit en is erg lekker. Iets meer zurig zijn de kleine rode besjes die je vervolgens desgewenst met wat poedersuiker weer iets zoetiger kunt maken. En vergeet de kiwi niet met wat schijfjes sinaasappel. Voldoende mogelijkheden in smaak en kleur (het oog wil immers ook wat!).
Maar je kunt ook wat chocolade vloeibaar maken en in het bakje gieten. Strooi er wat geschaafde amandelen overheen en zet in de warme chocolade een verse aardbei en wacht tot de chocolade gestold is. Wat poedersuiker er overheen laat het er feestelijk uitzien. Abrikoos is weer een lekkere combinatie met rozijnen en honing. Maar ook hier kan je variëren naar smaak.
Vul de bakjes als ze nog warm zijn en voor het serveren eerst even uit de koeling halen om ze op kamertemperatuur te laten komen.
Tot slot
Serveer deze mini varianten met een gepoederde oliebol en zet er ter garnering een paar lekkere Belgische bonbons tussen. De zoetliefhebber kan de combinatie van fruit met een goed stukje chocolade zeker waarderen.