Pompoencake en oranje puree

Pompoencake en oranje puree In de herfst en de winter is er niets lekkerder dan lekkere, gezellige avondjes met eten waar je het warm van krijgt. Als je dan seizoensproducten gebruikt creëer je onmiddellijk de juiste, warme sfeer. Maar waarom zou je groenten zoals de pompoen niet op een originele manier verwerken?

Pompoencake

Dit recept is een variant van de pompoencupcakes van Jamie Oliver. Een uiterst makkelijk recept waarbij alles bijna onmiddellijk na het afwegen gewoon gemengd kan worden!

Nodig:

  • 200 gram butternut squash of flespompoen
  • 75 gram rietsuiker
  • 100 gram witte suiker
  • 2 eieren
  • 150 gram gewone bloem met 1 theelepel bakpoeder of ongeveer 175 gram patisseriebloem
  • 85 ml olijfolie
  • kaneel
  • zeezout

Werkwijze:

Was de pompoen en snij (met schil!) in kleine blokjes. Mix de pompoen tot je een soort moes krijgt. Zorg ervoor dat er niet teveel grote stukken meer inzitten. Doe alle ingrediënten in een grote kom en mix of meng alles door elkaar tot je een lopende massa hebt. Voeg zelf naar smaak kaneel toe. Voeg ook een klein beetje zeezout toe en roer dit onder het mengsel. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het mengsel erin. Zet ongeveer 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. De cake is klaar als je er een mes insteekt en er niets aan blijft plakken. Let op: door de olijfolie blijft deze cake eerder nat!

Variaties en extra's:

  • Met deze hoeveelheden maak je ongeveer 20 muffins
  • Je kan de flespompoen ook vervangen door gewone pompoen of wortels
  • Je kan er ook een paar handje gehakte walnoten en rozijnen aan toevoegen
  • Liefhebbers van zoet voegen een zakje vanillesuiker toe

Oranje puree

Vaak heb je van één flespompoen nog een stuk over als je bovenstaand recept maakt. In dit pureerecept kan je de restjes verwerken!

Nodig:

  • flespompoen, hoeveelheid is van geen belang
  • 2 middelgrote zoete aardappelen
  • bakboter

Werkwijze:

Snij de pompoen in kleine stukje maar laat de schil eraan. Schil de zoete aardappelen en snij in blokjes. Breng de pompoen en de zoete aardappel samen aan de kook en laat zo'n 20 minuten doorkoken. Als zowel de pompoen als de aardappel uit elkaar vallen als je erin prikt kan je alles afgieten. Plet daarna met de stamper alles tot je één puree hebt. Wie van extra fijn houdt kan ook de mixer gebruiken. Voeg een paar klontjes boter toe om de zoete smaak te verzachten en kruid af met peper en zout naar smaak.

Variaties en extra's

  • Heel lekker bij worst of hamburger
  • Met gebakken spekjes wordt dit een originele hutsepot
  • Om meer puree te hebben kan je aanvullen met gewone aardappel tot de gewenste hoeveelheid. Let wel: de smaak wordt dan ook zachter!
  • Kan ook met gewone pompoen
  • Je kan ook stukjes wortel meekoken en verwerken in de puree. Ideaal voor restjes!
  • Makkelijk in te vriezen

Lees verder

© 2010 - 2024 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De lekkerste cheesecake, een Engelse lekkernijEen zeer populair recept in de Engelse keuken is toch wel de cheesecake. Een cake die erg makkelijk en snel te maken is.…
Jamie Oliver: Recepten, Filosofie, Kookboeken en RestaurantJamie Oliver's filosofie van puur en lekker koken met biologische producten past uitstekend in deze tijd, waarin mensen…
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Pompoensoep recept: de ideale herfstsoep!Pompoensoep recept: de ideale herfstsoep!Het is herfst! De tijden van kou, wind en regen staat weer voor de deur. Hoog tijd voor een heerlijke herfstachtig recep…
Lekkere kersthapjes voor tussendoorLekkere kersthapjes voor tussendoorKerst staat doorgaans garant voor gezelligheid, lekker eten en samen zijn. En daar hoort eten en drinken in overvloed bi…
Slls1984 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.