Pompoencake en oranje puree
In de herfst en de winter is er niets lekkerder dan lekkere, gezellige avondjes met eten waar je het warm van krijgt. Als je dan seizoensproducten gebruikt creëer je onmiddellijk de juiste, warme sfeer. Maar waarom zou je groenten zoals de pompoen niet op een originele manier verwerken?
Pompoencake
Dit recept is een variant van de pompoencupcakes van Jamie Oliver. Een uiterst makkelijk recept waarbij alles bijna onmiddellijk na het afwegen gewoon gemengd kan worden!
Nodig:
- 200 gram butternut squash of flespompoen
- 75 gram rietsuiker
- 100 gram witte suiker
- 2 eieren
- 150 gram gewone bloem met 1 theelepel bakpoeder of ongeveer 175 gram patisseriebloem
- 85 ml olijfolie
- kaneel
- zeezout
Werkwijze:
Was de
pompoen en snij (met schil!) in kleine blokjes. Mix de pompoen tot je een soort moes krijgt. Zorg ervoor dat er niet teveel grote stukken meer inzitten. Doe alle ingrediënten in een grote kom en mix of meng alles door elkaar tot je een lopende massa hebt. Voeg zelf naar smaak kaneel toe. Voeg ook een klein beetje zeezout toe en roer dit onder het mengsel. Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het mengsel erin. Zet ongeveer 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. De cake is klaar als je er een mes insteekt en er niets aan blijft plakken. Let op: door de olijfolie blijft deze cake eerder nat!
Variaties en extra's:
- Met deze hoeveelheden maak je ongeveer 20 muffins
- Je kan de flespompoen ook vervangen door gewone pompoen of wortels
- Je kan er ook een paar handje gehakte walnoten en rozijnen aan toevoegen
- Liefhebbers van zoet voegen een zakje vanillesuiker toe
Oranje puree
Vaak heb je van één flespompoen nog een stuk over als je bovenstaand recept maakt. In dit
pureerecept kan je de restjes verwerken!
Nodig:
- flespompoen, hoeveelheid is van geen belang
- 2 middelgrote zoete aardappelen
- bakboter
Werkwijze:
Snij de
pompoen in kleine stukje maar laat de schil eraan. Schil de
zoete aardappelen en snij in blokjes. Breng de pompoen en de zoete aardappel samen aan de kook en laat zo'n 20 minuten doorkoken. Als zowel de pompoen als de aardappel uit elkaar vallen als je erin prikt kan je alles afgieten. Plet daarna met de stamper alles tot je één puree hebt. Wie van extra fijn houdt kan ook de mixer gebruiken. Voeg een paar klontjes boter toe om de zoete smaak te verzachten en kruid af met peper en zout naar smaak.
Variaties en extra's
- Heel lekker bij worst of hamburger
- Met gebakken spekjes wordt dit een originele hutsepot
- Om meer puree te hebben kan je aanvullen met gewone aardappel tot de gewenste hoeveelheid. Let wel: de smaak wordt dan ook zachter!
- Kan ook met gewone pompoen
- Je kan ook stukjes wortel meekoken en verwerken in de puree. Ideaal voor restjes!
- Makkelijk in te vriezen
Lees verder