Herfstgerechten met zoete aardappel, kastanjes en gember

Herfstgerechten met zoete aardappel, kastanjes en gember Na de slaatjes in de zomer en de ijsjes als dessert vraagt het veranderende weer om nieuwe recepten. Herfstgerechten smaken lekker en helpen je het ongure weer vergeten. Welke ingrediënten zijn er zoal geschikt om iets lekker mee te maken in de tussenseizoen?

Zoete aardappel

Deze Zuid-Amerikaanse lekkernij wordt ook wel een bataat of een yam genoemd. In Noord-Amerika wordt deze oranje aardappel traditioneel gegeten bij Thanksgiving maar ook in België en Nederland zie je ze steeds meer verschijnen in de groentenrekken. Laat je vooral niet afschrikken door de grillige vorm of kleur. Het is een zeer makkelijk ingrediënt met een zachte smaak en veel mogelijkheden.

Ovenschotel met zoete aardappels en wortel

Voor ongeveer vier personen heb je nodig:
  • 400g gehakt
  • 2 grote zoete aardappels
  • 8 kleine gewone aardappels
  • 4 middelgrote wortels
  • melk
  • geraspte kaas
  • kruiden naar smaak

Schil de wortels en snij ze in fijne plakjes. Schil ook de aardappels en kook ze.De zoete aardappel mag gewoon meegekookt worden. Zorg dat de wortels niet te plat zijn na het koken. Bak het gehakt aan in een pan maar voeg niet teveel boter toe zodat het niet te vet wordt. Bedek met het gehakt de onderkant van een ovenschotel. Leg hierover de gekookte worteltjes zodat je het gehakt niet meer ziet. Plet nu de aardappels met een scheutje melk erdoorheen. Wie graag stukje heeft kan met een gewone pletter de aardappels fijner maken maar mixen kan ook. Wie wil kan naar smaak boter of kruiden toevoegen. De aardappels zullen nu een mooie oranje kleur krijgen en wat zoeter smaken. Bedek de wortels met de aardappelpuree en werk af met de geraspte kaas. Zet de schotel ongeveer 20 minuten onder de grill. Smakelijk!

Met deze ingrediënten kan je ook een lekkere stoemp maken. Vervang het gehakt door spekblokjes en snij de wortels in blokjes. Wie graag minder afwast kan de aardappels koken met de wortels. Bak de spekblokjes (ongeveer 400g voor vier personen) en meng ze door de wortel-aardappelpuree. Een snel en lekker herfstgerecht!

Kastanjes

Tamme kastanjes kan je kopen in de winkel maar je kan ze ook gaan rapen. Maak er een gezellige boswandeling van en probeer de stekels te ontwijken. Met tamme kastanjes kan je verschillende kanten uit.

Gepofte kastanjes

De klassieker op de Franse marktjes is niet moeilijk te maken. Probeer de iets grotere kastanjes te kiezen voor dit gerechtje. Was allereerst de kastanjes en kijk na of er geen ongewilde gasten tussen zitten. Snij met een scherp met in de platte kant van de kastanje een kruis. Neem een diepe pan en verhit een laagje olie. Als deze gloeiend heet is leg je de kastanjes erin. Kastanjes hebben wel wat kooktijd nodig dus laat ze zeker 35 minuten in de pan "poffen". Hou wel in de gaten dat ze niet zwart worden. Na 35-40 minuten zijn de kastanjes zacht en warm. Leuk om aan kinderen te geven als beloning voor het trotseren van de bolster!

Gekookte kastanjes

Je kan kastanjes ook perfect koken. Verwijder de schil en het witte vlies en laat ze minstens 45 minuten koken. Kijk eerst na of ze zacht genoeg zijn voor je ze afgiet. Je kan de gekookte kastanjes nu in een stoofschotel verwerken, mengen onder een sla met wilde zwammen, in een rijstgerecht verwerken of zelfs uit het vuistje eten.

Herfstdrank met gember

Wie 's avonds graag lekker warm onder de dekens in slaap valt drinkt best geen koffie. Wel kan je deze lekkere herfstdrank maken die ook nog heilzaam is bij verkoudheden en keelpijn.

Nodig voor een halve liter:
  • Verse gember, ongeveer 3 cm
  • Een halve, grote citroen
  • Honing

Rasp de gember en voeg ook een beetje geraspte citroenschil toe. Breng dit mengsel in een halve liter water aan de kook met het sap van de citroen. Laat tien minuten doorkoken en zeef het drankje. Voeg naar smaak honing toe en klaar! De drank heeft een verrassend pittige smaak door de gember en de citroen maar wordt verzacht door de honing. Wie nog tijd over heeft kan een lekker nagerechtje maken dat goed smaakt in alle seizoenen. Je kan de drank ook goed meenemen op een herfstwandeling in een thermos. Zo kan je jezelf van binnenuit verwarmen!
© 2010 - 2024 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zoete aardappel, veelzijdig en gezondDe zoete aardappel, veelzijdig en gezondDe zoete aardappel rukt op, want we zien deze vergeten knol – want dat is het eigenlijk – weer steeds vaker in allerlei…
De lekkere en gezonde zoete aardappelDe lekkere en gezonde zoete aardappelHoewel de naam anders doet vermoeden, is de zoete aardappel geen echte aardappel. De zoete aardappel behoort tot de groe…
Gehakt in de ovenGehakt in de ovenGehakt is een geliefd vleesproduct. Het is lekker, goedkoop en je kan er vele kanten mee uit! In de winter is het heerli…
De zoete aardappel of bataatDe zoete aardappel is in de verste verte geen familie van de gewone aardappel. Ook smaakt hij heel anders. De verschille…

5 keer vegetarisch etenZonder vlees eten is voor velen een uitdaging. Vegetarisch eten wordt snel geassocieerd met niet lekker of niet vullend,…
Basis stamppot receptenDe R zit weer in de maand. De temperaturen dalen, binnen brand de kachel weer. Het is dus weer tijd voor de stamppotten.…
Slls1984 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 19-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.