December hapjes! Chocolademelk, speculaas en kruidnootjes

December hapjes! Chocolademelk, speculaas en kruidnootjes December staat bij uitstek voor warmte, gezelligheid, en natuurlijk lekkere hapjes! Deze lekkere hapjes, als warme chocomel, kruidnootjes en gevulde speculaas, zijn in iedere supermarkt te vinden. Maar het is leuker en lekkerder wanneer je het zelf maakt. Dit hoeft niet lastig te zijn. Haal de juiste ingrediënten in huis en bakken maar. Het is bijvoorbeeld erg leuk om dit thuis met de kinderen te doen. Zij kunnen prima voor hulp kok spelen bij het draaien van de kruidnootjes of het mixen van ingrediënten.

Warme Chocolademelk

Wat heb je nodig:

  • 2 liter melk
  • 50 gram cacao
  • 100 gram suiker
  • 2,5 dl slagroom

Hoe te bereiden?

Breng de 2 liter melk aan de kook. Terwijl je dit doet kun de cacao in een kommetje doen, en vermengen met de suiker. Voeg hier een scheutje melk aan toe, en meng vervolgens tot je een soort papje krijgt. Dit mengsel kun je toevoegen aan het pannetje met melk. Vervolgens zet je het gas laag, en laat het geheel zachtjes koken. Voor de slagroom kun je natuurlijk een spuitbus kopen in de winkel, maar lekkerder is om een bekertje slagroom te kopen die je zelf nog op moet kloppen.

Je chocolademelk is klaar! Schenk het in een leuke mok, of groot glas, en garneer het met lekker veel slagroom. Natuurlijk kun je het naar wenst nog versieren met wat cacao poeder bovenop de slagroom, of een scheut rum in de chocolademelk.

Gevulde speculaas

Wat heb je nodig:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels speculaaskruiden
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 150 gram boter
  • 2 eetlepels melk
  • 300 gram amandelspijs
  • 50 gram amandelen
  • 1 eidooier

Hoe te bereiden?

Verwarm de over voor op 150 graden.

Doe het zelfrijzende bakmeel met een snufje zout, de speculaaskruiden, en de basterdsuiker in een kom, en snijd de boter in de kom. Voeg de melk toe, en kneed dit goedje tot deeg. Vervolgens druk je de helft van het deeg uit op een bakplaat, ingesmeerd met boter. Doe dit in de vorm waarin je de gevulde speculaas uiteindelijk wilt. Vervolgens spreid je de amandelspijs over deze vorm uit, tot ongeveer 1 cm van de rand. leg nu de tweede deeghelft hier bovenop. Je kunt dan beginnen met her 'versieren' van de gevulde speculaas, door de amandelen erop te doen, en de bovenkant vervolgens te besmeren met de geklopte eidooier.

Schuif de bakplaat iets onder het midden van de oven. Bak de gevulde speculaas in ongeveer een half uur a 3 kwartier goudbruin. Laat daarna de speculaas vlakliggend afkoelen.

Kruidnootjes

Wat heb je nodig:

  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram bruine suiker
  • 35 gram boter
  • 1 theelepel stroop
  • 1/2 theelepel speculaas kruiden
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eetlepels melk

Hoe te bereiden?

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Doe alle bovenstaande ingrediënten in een beslagkom, en kneed alles door elkaar. Dit is het makkelijkst wanneer je eerst je handen even onder de kraan houdt, zo blijft niet alles aan je handen plakken. Kneed het geheel tot een mooie deegbal. Maak van dit deeg kleine balletjes. Je kunt ze beter te klein doen dan te groot, aangezien ze nog gaan rijzen in de oven.

Je kunt de kruidnootjes het best bakken in een bakblik. Vet het bakblik eerst in met boter, en leg vervolgens alle kruidnootjes er in. Bak ze in ongeveer 20 minuten in de oven bruin. Laat vervolgens de kruidnootjes even afkoelen, en klaar!

Een leuke tip is overigens om de kruidnootjes (na het pakken) te bestrijken met gesmolten chocolade. Zo bak je zelf de lekkerste chocoladekruidnootjes!
© 2010 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De heerlijkste warme chocolademelk zelfgemaaktAls de temperatuur buiten aan de lage kant is, is er niks heerlijker dan bij thuiskomst een warme chocolademelk te drink…
De lekkerste warme chocolademelkDe dagen worden korter, het weer is guur, nat en koud, je bent verkouden, kortom het is weer najaar. En dat is maar goed…
Drie recepten voor chocoladedrankenEen lekkere traktatie voor een koude winteravond of na een lekkere maaltijd. Geniet van je zelfgemaakte: chocolade-eierp…

Boerenkool maar dan andersMet boerenkool kun je zo lekker variëren en het is nog super gezond ook. Bovendien kunt u boerenkool wel twee weken bewa…
Feestelijke puree van knolselderij, pompoen of groene koolVerrassende purees van knolselderij, pompoen-aardappel of groene kool, die als bijgerecht niet mogen missen, bij een fee…
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 02-03-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.