Feestelijke puree van knolselderij, pompoen of groene kool

Verrassende purees van knolselderij, pompoen-aardappel of groene kool, die als bijgerecht niet mogen missen, bij een feestelijk (kerst) diner.

Knolselderij puree

Bijgerecht voor 4 personen

Wat heb je nodig:

  • 0,50 liter groentebouillon
  • 2 kleine knollen selderij ( of 1 grote) geschild en in blokjes
  • 1 stengel bleekselderij, in blokjes + het blad fijn gesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • pepe
  • zout

Bereiding:

Kook de bouillon in een pan met dikke bodem. Voeg vervolgens de blokjes knolselderij bij de bouillon, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat de knolselderij in ± 50 minuten gaar stomen. Verhit op het laatste moment de olijolie in een koekenpan en roerbak hierin de fijn gesnipperde ui en de blokjes bleekselderij met een beetje peper en zout, op een midden hoog vuurtje, ± 5 minuten. Maak vervolgens een puree van de gare knolselderij blokijes en schep de ui en bleekselderij erdoor. Garneer de knolselderij puree feestelijk met wat fijn gesneden selderijgroen.

Pompoen - aardappel puree

Bijgerecht voor 5 of 6 personen

Wat heb je nodig:

  • 1 deciliter volle melk
  • 1 pakje slagroom
  • 700 gram pompoenvlees
  • 300 gram aardappelen, geschild in blokjes
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram kaas, geraspt
  • nootmuskaat
  • zout
  • ovenvaste schaal

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 250 graden en vet met een klonte boter de ovenschaal in. Doe het pompoenvlees in blokjes in een pan met een klein beetje water en breng het al roerend aan de kook. Kook ondertussen de aardappel blokjes met een beetje water en zout, gaar in een andere pan, ­± 30 minuten. Giet vervolgens de aardappelen af en maak er een smeuïge puree van samen met de melk, het slagroom en 30 gram roomboter. Stamp vervolgens de gekookte pompoen en schep dit luchtig door de aardappelpuree. Maak de puree op smaak met nootmuskaat en zout en schep het dan in de ovenschaal. Leg kleine klontjes boter op de pompoen-aardappel puree en garneer deze met de geraspte kaas. Schuif vervolgens de pompoen-aardappel puree in het midden van de oven en laat er een mooi bruin korstje op komen in ± 5 minuten.

Groene kool puree

Bijgerecht voor 4 personen

Wat heb je nodig:

  • ± 0,30 liter groentebouillon
  • 750 gram groene kool, gewassen in reepjes
  • 2 stronken prei, in ringen
  • 1 pakje ontbijtspek, vleeswaren, in stukjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel verse kruiden, van basilicum en oregano
  • zout
  • peper

Bereiding:

Neem een(grote) pan met dikke bodem en kook hierin de bouillon. Verhit ondertussen een koekenpan en bak hierin de stukjes spek uit. Haal vervolgens het uitgebakken spek uit de pan en voeg aan het spekvet de olijfolie toe.Verhit de koekenpan op een hoog vuur en voeg de prei, zout en peper en de reepjes groene kool toe. Roerbak de groenten ±5 minuten en voeg ze dan toe aan de hete bouillon. Roer alles goed door elkaar, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat de groenten in ± 20 minuten goed gaar worden. Maak vervolgens een puree van de groenten, dit gaat heel gemakkelijk met een staafmixer of keukenmachine. Roer vervolgens de kruiden en de helft van het uitgebakken spek door de groene kool puree. Garneer de puree met de rest van de stukjes spek.
© 2010 - 2024 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Pompoencake en oranje pureePompoencake en oranje pureeIn de herfst en de winter is er niets lekkerder dan lekkere, gezellige avondjes met eten waar je het warm van krijgt. Al…
Mayo, Mayonaise dieetMayo, Mayonaise dieetDit dieet is waarschijnlijk door een specialist op gebied van diëten ontwikkeld die werkzaam is in de beroemde Mayo klin…

December hapjes! Chocolademelk, speculaas en kruidnootjesDecember hapjes! Chocolademelk, speculaas en kruidnootjesDecember staat bij uitstek voor warmte, gezelligheid, en natuurlijk lekkere hapjes! Deze lekkere hapjes, als warme choco…
Quiches allerlei: hartig en gezond!Quiches allerlei: hartig en gezond!Geen zin om uitgebreid te koken? Toch trek in een hartige hap? Maak dan eens een quiche. Niet veel werk en toch een voll…
Anhi (47 artikelen)
Gepubliceerd: 29-11-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.