Feestelijke puree van knolselderij, pompoen of groene kool
Verrassende purees van knolselderij, pompoen-aardappel of groene kool, die als bijgerecht niet mogen missen, bij een feestelijk (kerst) diner.
Knolselderij puree
Bijgerecht voor 4 personen
Wat heb je nodig:
- 0,50 liter groentebouillon
- 2 kleine knollen selderij ( of 1 grote) geschild en in blokjes
- 1 stengel bleekselderij, in blokjes + het blad fijn gesneden
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 ui, fijn gesnipperd
- pepe
- zout
Bereiding:
Kook de bouillon in een pan met dikke bodem. Voeg vervolgens de blokjes knolselderij bij de bouillon, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat de knolselderij in ± 50 minuten gaar stomen. Verhit op het laatste moment de olijolie in een koekenpan en roerbak hierin de fijn gesnipperde ui en de blokjes bleekselderij met een beetje peper en zout, op een midden hoog vuurtje, ± 5 minuten. Maak vervolgens een puree van de gare knolselderij blokijes en schep de ui en bleekselderij erdoor. Garneer de knolselderij puree feestelijk met wat fijn gesneden selderijgroen.
Pompoen - aardappel puree
Bijgerecht voor 5 of 6 personen
Wat heb je nodig:
- 1 deciliter volle melk
- 1 pakje slagroom
- 700 gram pompoenvlees
- 300 gram aardappelen, geschild in blokjes
- 50 gram roomboter
- 50 gram kaas, geraspt
- nootmuskaat
- zout
- ovenvaste schaal
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 250 graden en vet met een klonte boter de ovenschaal in. Doe het pompoenvlees in blokjes in een pan met een klein beetje water en breng het al roerend aan de kook. Kook ondertussen de aardappel blokjes met een beetje water en zout, gaar in een andere pan, ± 30 minuten. Giet vervolgens de aardappelen af en maak er een smeuïge puree van samen met de melk, het slagroom en 30 gram roomboter. Stamp vervolgens de gekookte pompoen en schep dit luchtig door de aardappelpuree. Maak de puree op smaak met nootmuskaat en zout en schep het dan in de ovenschaal. Leg kleine klontjes boter op de pompoen-aardappel puree en garneer deze met de geraspte kaas. Schuif vervolgens de pompoen-aardappel puree in het midden van de oven en laat er een mooi bruin korstje op komen in ± 5 minuten.
Groene kool puree
Bijgerecht voor 4 personen
Wat heb je nodig:
- ± 0,30 liter groentebouillon
- 750 gram groene kool, gewassen in reepjes
- 2 stronken prei, in ringen
- 1 pakje ontbijtspek, vleeswaren, in stukjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel verse kruiden, van basilicum en oregano
- zout
- peper
Bereiding:
Neem een(grote) pan met dikke bodem en kook hierin de bouillon. Verhit ondertussen een koekenpan en bak hierin de stukjes spek uit. Haal vervolgens het uitgebakken spek uit de pan en voeg aan het spekvet de olijfolie toe.Verhit de koekenpan op een hoog vuur en voeg de prei, zout en peper en de reepjes groene kool toe. Roerbak de groenten ±5 minuten en voeg ze dan toe aan de hete bouillon. Roer alles goed door elkaar, zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat de groenten in ± 20 minuten goed gaar worden. Maak vervolgens een puree van de groenten, dit gaat heel gemakkelijk met een staafmixer of keukenmachine. Roer vervolgens de kruiden en de helft van het uitgebakken spek door de groene kool puree. Garneer de puree met de rest van de stukjes spek.