Voorgerechten met aardappel
Lekkere en gemakkelijke voorgerechten, wie wil dat niet. Heerlijke recepten om een makkelijk voorgerecht te bereiden, bijvoorbeeld als u visite krijgt. Zo kunt u een heerlijk 3 of 5 gangen menu neerzetten.
Aardappel soep met koriander
Ingrediënten
- 1 bosje verse koriander
- 2 uien, gehakt
- 2 tenen knoflook, gesnipperd
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kg aardappelen, geschild en in blokjes
- 1,5 liter kippen- of groentenbouillon
- zout en peper
Bereiding
Pluk de koriandeblaadjes van de stelen. Hak de blaadjes fijn en leg ze apart. Bind de stelen tot een bundeltje. Bak de ui en knoflook op een laag vuur in de olie zonder ze te bruinen. Roer er de aardappelen en korianderstelen door en laat de soep afgedekt 5 minuten stoven op een laag vuur. Voeg de bouillon toe en zout en peper naar smaak. Breng het geheel aan de kook en sudder de aardappelen gaar, zodanig dat zij uiteen vallen. Gooi de korianderstelen weg en passeer de aardappelen door een groentemolen of pureer ze zeer kort in een blender; wrijf ze daarna door een zeef. Voeg ze dan weer aan de pan toe, voeg het korianderblad toe en warm de soep op; de soep mag echter niet meer koken.
Wortel-aardappel cremesoep
Ingrediënten
- 2 el boter
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 6 grote wortels
- 2 aardappelen
- 1 1/2 ltr. kippebouillon
- 2/3 tl dille (gedroogde)
- peper en zout
- 1 theekopje slagroom
Bereiding
Ui fijnsnijden, knoflook uitknijpen, wortelen schillen en in schijfjes snijden, aardappelen schillen, en in blokjes snijden. In de boter de ui fruiten tot die glazig ziet, dan de knoflook, de aardappelen en de wortels. Voeg de kippenbouillon toe (van bouillonblokken) en de dille. Deksel op de pan en laat het ongeveer 25 minuten zachtjes pruttelen. Als alles gaar is de soep door de blender en daarna terug in de pan. De slagroom toevoegen, en alles nog even goed doorverwarmen, zonder dat het kookt.
Gevulde Aardappel
Ingrediënten
- 400 g gepelde grijze garnalen
- 150 g zachte Belgische kaas
- 1,5 dl wit bier of 1 dl witte wijn
- 12 middelgrote, vastkokende aardappelen
- 2 sjalotjes
- 2 dl room
- peper en zout
Bereiding
De sjalotjes pellen en fijnsnijden. De zachte kaas ontkorsten en in blokjes snijden. De sjalotjes met het bier of de wijn inkoken tot bijna al het vocht is opgeslorpt. De room toevoegen, even laten doorkoken en het vuur af de blokjes kaas toevoegen. Kruiden met peper en zout en tenslotte de garnalen toevoegen. De aardappelen zorgvuldig wassen, de schil inprikken met een vork, op keukenpapier in de microgolf plaatsen op de hoogste stand, na 8 minuten zijn ze gaar (halverwege de gaartijd de aardappelen omdraaien). De aardappelen uit de oven halen. Een kapje van de aardappelen snijden en de vruchten half uithollen met een lepeltje. De aardappelen vullen met het garnalenmengsel en afdekken met het kapje. Nog 5 minuten onder de grill plaatsen. De bodem van vier verwarmde borden bestrooien met grof zeezout als versiering. Op elk bord drie aardappelen schikken