Zelf pasta maken: gnocchi
Zelf pasta maken is niet zo moeilijk, maar gaat toch nog wel vaker fout. Gnocchi is een heel ander soort pasta; namelijk op basis van aardappel. Het is een erg smakelijke afwisseling op gewone pasta en heel makkelijk zelf te maken. Ook handig is dat je gemaakte gnocchi kunt invriezen. In dit artikel vertel ik stap voor stap hoe je gnocchi moet maken. Vervolgens geef ik een recept voor een tomatensaus waar gnocchi traditioneel mee wordt geserveerd. Veel kook- en eetplezier!
Hoe maak je gnocchi?
Ingrediënten:
- 1 kg bloemige aardappelen
- 250-300 gram bloem
- 1 ei
- zout
De eerste stap is het koken van de aardappelen in licht gezouten water. Schil de aardappelen niet en snijdt ze niet doormidden. Als je de aardappelen schilt nemen ze te veel water op en mislukt je gnocchi. Dit betekent dus ook dat je niet in je aardappel moet prikken om te kijken of het gaar is. Reken voor een grote aardappel op ongeveer 35 minuten kooktijd, een medium aardappel 25 minuten, en een kleine aardappel 15 minuten. Mocht de aardappel toch niet helemaal gaar blijken na het afgieten, dan kun je de aardappel nagaren in de magnetron.
De volgende stap is om je aardappel te schillen en te pureren. Pak een schone theedoek en houd daarmee de aardappel vast. Zo voorkom je dat je je verbrand. Pureer de aardappels met een pureerstamper of een draaizeef. Het laatste geeft een beter resultaat, omdat er dan lucht in de puree wordt gedrukt. Zo krijg je een luchtigere gnocchi. Maar met een pureestamper gaat ook prima.
Roer vervolgens het ei door de puree, maar doe dit snel. Door de hitte van de aardappel kan het ei gaan garen; met snel roeren voorkom je dit. Voeg ook een snuf zout toe. Voeg hierna een flinke hand bloem toe en roer tot een glad mengsel.
Bebloem nu een werkvlak goed en stort daar het deeg op. Voeg bloem toe terwijl je kneed. Het kneden mag niet langer duren dan ongeveer 1 minuut, want anders wordt de gnocchi droog. Het deeg moet vochtig zijn, maar niet meer plakken aan je handen. Afhankelijk van het soort aardappel moet je meer of minder bloem toevoegen.
Pak een handvol van het deeg en rol het uit tot een streng van 1,5 cm dikte. Snij er stukjes af van 2-3 cm. Maak kleine inkepingen aan de zijkant met een vork. Zo blijft de saus er straks beter aan kleven. Werk snel; het beste resultaat wordt verkregen als het deeg nog warm is.
Zet een pan water op en voeg de gnocchi toe als het water kookt. Voeg niet te veel gnocchi in een keer toe. Ze zijn gaar als ze naar boven komen drijven. Dit duurt ongeveer 2-4 minuten, afhankelijk van de grootte.
Serveer de gnocchi met een saus naar keuze. Traditioneel is dit een tomatensaus met mozzarella.
Recept: Tomatensaus
Ingrediënten
- 1 aubergine, in blokjes gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, gehakt of uit de pers
- 1 blikje tomatenpuree
- 2 blikken tomaat
- 1 bol mozzarella, in stukjes gesneden
- 40 g boter
- flinke hand gehakte basilicumblaadjes
- olijfolie
- peper, zout
Bereiding
Verhit een beetje olijfolie in een pan. Voeg de ui toe en bak deze glazig. Voeg op het laatst de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Voeg de aubergine toe en bak tot deze licht is verkleurd. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak ongeveer 2 minuten mee. Voeg de blikken tomaat toe en breng aan de kook. Voeg dan de boter toe en basilicumblaadjes. Laat 30 minuten op laag vuur sudderen. Voeg de mozzarella toe en peper en zout naar smaak.
Lees verder