Enkele Friese recepten
Iedere Nederlandse provincie heeft zo zijn eigen karakter, gewoontes, tradities en niet te vergeten gerechten en lekkernijen. Hier volgen een paar Friese keukengeheimen:
Dockumer koffie
Dockumer koffie is de Friese variant op de wereldberoemde Irish Coffee. Net als bij de Irish Coffee het geval is, wordt ook Dockumer koffie uit een speciaal glas gedronken. het belangrijkste in het drankje is de Berenburg of zoals de Friezen het zeggen: us nasionale slokje.
Ingredienten:
voor 4 glazen:
- 8 theelepels bruine basterdsuiker
- 4 borrelglaasjes Berenburg
- 5 deciliter verse, hete koffie
- 1 1/2 deciliter slagroom
- 2 theelepels suiker
- fijn bruin kandijgruis
Bereiding:
- Doe de bruine basterdsuiker in de glazen en schenk er de Berenburg bij.
- Giet vervolgens de hete koffie erop en roer alles goed door elkaar.
- Klop de slagroom met de suiker halfstijf en laat de slagroom over de bolle kant van een lepel op de koffie lopen.
- Op de koffie komt circa 1 1/2 cm slagroom, waarop wat kandijgruis wordt gestrooid.
- Dockumer koffie mag niet meer worden geroerd als de slagroom erop is gedaan. De hete koffie moet onder de room worden weggedronken.
Friese duimpjes
Dumkes zijn in Friesland vrijwel bij iedere bakker te koop, maar de duimgrote koekjes met de typische anijssmaak kunnen natuurlijk ook zelf gebakken worden.
Ingredienten:
- 150 gram boter
- 150 gram bruine basterdsuiker
- 2 eieren
- 250 gram bloem
- 1 mespunt zout
- 100 gram hazelnoten
- 1 theelepel anijszaad
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel kaneel
Bereiding:
- Roer de boter zacht in een kom en maak er met de suiker en de eieren een smeuiige massa van.
- Zeef dan - in gedeelten - de bloem met het zout boven de kom en kneed alles tot een mooi deeg.
- Hak de hazelnoten fijn en voeg ze met het anijszaad, de gemberpoeder en de kaneel bij het deeg en kneed alles nogmaals goed door.
- Rol het deeg op een met bloem bestrooid aanrecht uit tot een lap van 1 cm dik.
- Snijd reepjes van 4 cm lang en 2 cm breed uit de deeglap.
- Beboter de bakplaat en de koekjes erop.
- Bak de dumkes in een voorverwarmde matig warme oven (150 graden Celcius) in 25 minuten gaar.
- Laata de Friese duimpjes op de bakplaat afkoelen, maar druk eerst met de duim de warme koekje aan een kant even in.
Oranjekoek
Ingredienten:
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 225 gram basterdsuiker
- 25 gram boter
- 1 ei
- 1/2 deciliter water
- 1 mespunt zout
- 1 theelepel nootmuskaat
- 2 theelepels gemalen anijszaad
- 1 sinaasappelschil, geraspt
- 75 gram oranjesnippers
voor het glazuur:
- 100 gram poedersuiker
- 1 theelepel water of likeur
Bereiding:
- Doe het bakmeel, de basterdsuiker, de boter, het ei, het water en het zout in een kom en kneed alles met koele hand tot een soepel deeg. Voeg dan de nootmuskaat, het anijszaad, de geraspte sinaasappelschil en de fijn gesneden oranjesnippers bij het deeg en kneed alles nog een keer goed door elkaar.
- Beboter een bakplaat en rol daar het deeg op uit tot een ronde lap van 1 cm dik.
- Plaats de bakplaat in het midden van een voorververwarmde warme oven (200 graden Celcius) en bak de koek in 30 minuten gaar.
- Maak intussen het glazuur. Zeef de poedersuiker boven een kommetje en voeg druppelsgewijs goed roerend zoveel vocht toe dat het glazuur glimt en dik vloeibaar is. Laat de gebakken koek op de bakplaat afkoelen en bestrijk de oranjekoek met het glazuur. Laat het glazuur 1 uur drogen en geef de koek bijvoorbeeld bij een mok koffie.
- De oranjekoek kan eventueel ook gevuld worden met amandelspijs.
Suikerbrood
Ingredienten:
- 75 gram boter
- 500 gram bloem
- 1 mespunt zout
- 1 1/2 deciliter melk
- 25 gram gist
- 3 eetlepels gembernat
- 2 eieren
- 1 theelepel kaneel
- 100 gram kandijsuiker
- suiker
Bereiding:
- Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en laat vervolgens afkoelen.
- Zeef de bloem met het zout boven een kom.
- Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk.
- Maak een kuiltje in de bloem en giet er de gistoplossing in.
- Doe de afgekoelde gesmolten boter, het gembernat en de eieren erbij en kneed alles tot een mooi soepel deeg.
- Laat het deeg - afagedekt met een vochtige doek - 1 uur op een warm plekje rijzen.
- Kneed er dan de kaneel en kandijsuiker door.
- Vet een broodblik dik in met boter en bestrooi met suiker.
- Doet het deeg er in en laat het 15 minuten narijzen.
- Bestrooi dan de bovenkant van het deeg met suiker en bak het suikerbrood in een voorverwarmde oven ( 200 graden Celcius) in 30 minuten gaar en bruin.
- Stort het brood uit op een rooster en laat de sukerbolle afkoelen.