Streekproducten Fan Fryske Grûn

Streekproducten Fan Fryske Grûn
Het boek beschrijft de rijke historie en het hedendaagse gebruik van streekproducten met gerechten van ruim 30 Friese koks. Het boek is geschreven door diverse tekstschrijvers. De foto’s zijn gemaakt door zes fotografen en de opmaak is in handen van drie professionals. De hoofdredactie bestaat uit:- Harrie Ernst;
- Simon van der Let.

Seizoenen
Het boek is ingedeeld naar de vier seizoenen. Er wordt verteld over- de historie;
- de producten;
- de leveranciers;
- de gerechten.
Friesland Post
De aanleiding om het boek te schrijven is een serie artikelen over Friese streekproducten dat in het tijdschrift Friesland Post werd gepubliceerd. De uitgever kreeg veel reacties op de artikelen en daaruit ontstond het idee om er een boek van samen te stellen. In het boek staan naast historische informatie en ruim 40 hedendaagse streekproducten beschreven. Ook oude recepten zijn opgeschreven om nooit te worden vergeten.Presentatie
Het boek over de Friese streekproducten werd op 14 december 2012 gepresenteerd in de Stenden Hogeschool te Leeuwarden. Toenmalig Commissaris van de Koningin John Jorritsma mocht het eerste exemplaar in ontvangst nemen.
Amelander mosterd
Tijdens de presentatie vond er tevens een minibeurs plaats, waar chef-koks hun gerechten van streekproducten presenteerden. Toonaangevende Friese restaurants gaven acte de présence. Ameland was er aanwezig met een pan mosterdsoep van Amelander mosterd.
Om je vingers bij af te likken
Frieslân is een provincie om je vingers bij af te likken, schrijft de Commissaris van de Koningin in het voorwoord. Zonder probleem kun je elke dag een recept van Fryske grûn opdienen, zoveel keus is er in de heerlijkste ingrediënten en de fijnste producten. Jorritsma herinnert zich nog heel goed de stip uit Bolsward en de tromkoek. Dit boek maakt duidelijk waar de gerechten vandaan komen, geografisch en historisch. Friese koks borduren voort op het rijke verleden, zegt Jorritsma.Foto’s
Het boek heeft een groot aantal foto’s, waarvan een aantal uit het begin van de vorige eeuw. De foto’s illustreren de producten, gebruiken en seizoenen en maken het boek naast een handboek over streekproducten een prachtig kijkboek over Friesland.
Gerechten
Een aantal gerechten uit dit boek:- Roueaux en bitterballen van scharreleieren;
- Schapenspiesjes;
- Schapenkaas;
- Friese paling;
- Laakumerbotjes;
- Riperkrite Tsiis
- Cranberry Tiramisu met Fryske dûmkes en koffiestroop;
- Fries roggebrood;
- Gebakken haring;
- Kokkels;
- Friese Wadgarnalen;
- Sûkerbôle wentelteefjes met Boerenijs;
- Hete bliksem 2013;
- Terschellinger Kooieend;
- Gestoofde kalfskoontjes;
- Huzarensalade van Friese Wâldgieltsjes;
- Witlofroomsoep;
- Parfait van Berkoper Brinkbrokken;
- Fryscân Blue;
- Koudumer Beantsjes;
- Gegratineerde tortilla met vulling van reade krobbe, tomaat en paprika;
- Bier;
- Whisky;
- Zoet Frysk famke.

Amelands goud
Ameland is vertegenwoordigd in het boek met honing en mosterd: Amelands goud. Sinds 2004 maalt molen De Verwachting in Hollum en een van de producten is mosterdhoning. Met twee pagina's en een grote foto staat de mosterd en de honing in het boek. Mosterdmaker Jan Pattje komt aan het woord, al laat hij niet het achterste van zijn zien. De recepten voor de verschillende smaken mosterd verraadt de mosterdmaker niet.Gegevens
- Fan Fryske Grûn
- De Friese eetcultuur met streekproducten
- Heerenveen, 2013
- 276 pagina’s
- € 29,95
- ISBN: 978-90-806742-0-2
- Uitgever: Friesland Post
- Van der Let & Partners
- Herenwal 137
- 8441 BE Heerenveen
- Telefoon: 0513-654445
- Website: www.fanfryskegrun.nl