Recepten met oud brood
Oud brood wordt meestal geroosterd of belandt in de GFT-bak. In dit artikel eenvoudige recepten om oud brood om te toveren tot lekkernijen met ingedriënten die je meestal in huis hebt.
Verloren brood: basisrecept
Verloren brood (of gewonnen brood of wentelteefjes) is een eenvoudige manier om oud brood op te werken. Dit kan met alle broodsoorten. Je hebt enkel brood, eieren en vetstof (boter of olie) nodig.
bereiding:
- Klop de eieren los in een diep bord.
- Kruid eventueel bij met peper en zout.
- Wentel de sneetjes brood in het ei.
- Bak het brood goudbruin in wat boter of olie.
tip:
In Vlaanderen eet men vaak verloren brood met bruine suiker.
Verloren brood op zijn Turks
Voor dit gerecht heb je naast brood eieren, (feta)kaas, vetstof en eventueel peterselie of bieslook nodig.
bereiding:
- Klop de eieren los in een diep bord.
- Verkruimel / snij de (feta)kaas en voeg deze toe aan de eieren.
- Snipper de peterselie of bieslook zeer fijn en voeg toe aan de eieren.
- Kruid eventueel bij met peper en zout.
- Wentel de sneetjes brood in het mengsel.
- Bak het brood goudbruin in wat boter of olie.
Pizza fantasie
Dit is een ideale manier om restjes vlees (salami of ander beleg), kaas (pastakaas of jonge kaas of mozzarella) of groenten (paprika of palmharten bijvoorbeeld) op te werken. Alle broodsoorten zijn geschikt voor dit recept. Platte broodsoorten zoals Turks brood (pide) en Marokkaans brood zijn ook zeer lekker als pizzabodem.
bereiding:
- Rooster het brood kort tot het juist hard is (lichtbruin).
- Besmeer het brood met tomatenpurree of bolognaisesaus.
- Beleg het brood met kaas, vlees en groenten.
- Leg het even onder de grill tot het kaas gesmolten is.
Tost
Dit is een zeer geliefd gerecht in Turkije en is een variant op de gekende croque monsieurs. Het wordt meestal gemaakt met sucuk (pikante Turkse worst) of salam (Turkse "boterhamworst"). Je hebt hiervoor brood, tomatenpurree, vlees en eventueel kaas nodig.
bereiding:
- Rooster het brood lichtjes.
- Besmeer het brood met tomatenpurree en beleg met vlees en kaas.
- Leg er nog een geroosterde sneetje op.
- Bak de tost in de oven of in een croque monsieurmachine.
Croutons
Croutons zijn lekker in soep of in een slaatje. Je hebt enkel brood, vetstof en eventueel kruiden nodig.
bereiding:
- Snij het brood in blokjes.
- Verwarm olie of boter in een pan.
- Bak de blokjes en bestrooi ze eventueel met kruiden tijdens het bakken.
Broodpudding: basisrecept
Broodpudding kan je zo ingewikkeld maken als je wilt. Voor het basisrecept heb je brood, melk, suiker, eieren, vetstof en rozijnen nodig. Hiernaast kan je er ook noten, gedroogd fruit, kaneel of andere kruiden, honing, rijststroop of andere ingedriënten die het extra smaak geven indoen.
bereiding:
- Verkruimel het brood.
- Strooi er suiker op (afhankelijk van je smaak en de hoeveelheid brood dat je hebt).
- Giet er melk op en laat het brood even wachten.
- Voeg het ei en de andere ingedriënten aan toe.
- Meng alles goed met een vork.
- Doe het deeg in een ingevette vorm.
- Zet de pudding een tiental minuten in een voorverwarmde oven op relatief hoge temperatuur (op 200° bijvoorbeeld).
- Verlaag de temperatuur en laat de pudding rustig bakken tot de binnenkant ook gaar is (de bovenkant biedt wat weerstand als de binnenkant gaar is).
tip:
Dit gerecht is ook lekker met kokosvet.