InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Rijst en pasta uit de magnetron

Rijst en pasta uit de magnetron

Risotto uit de magnetron is een verrassing, zelfs voor de meest ervaren koks. Het is voldoende slechts twee keer door de risotto te roeren om een perfect resultaat te behalen.
Het opwarmen van gerechten op basis van pasta of rijst is gemakkelijk en het resultaat is verzekerd: dek hen af en wacht enkele ogenblikken zodat u een gerecht op tafel kunt zetten dat net klaargemaakt lijkt.

Nuttige wenken:

  • Gebruik altijd schalen die voldoende groot zijn om de ingrediënten en het kookvocht gemakkelijk te kunnen bevatten.
  • De vloeistoffen die toegevoegd worden aan rijst of pasta voordat het koken met microgolven begonnen wordt, moeten altijd heet zijn en het dubbele van de hoeveelheid rijst of paste.
  • Voor het afmaken van rijst of pastagerechten moet altijd een korte rusttijd worden voorzien.

Lasagna

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 200 gram lasagna
  • 1 eetlepel olie
  • 100 gram kaas, bijvoorbeeld mozzerella of fontina
  • zout
  • 20 gram boter
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • béchamelsaus
  • sauce bolognaise

Bereiding:

  1. De béchamelsaus en de sauce bolognaise maken zoals beschreven in mijn artikel "Sauzen uit de magnetron".
  2. De lasagna koken, enkele bladen per keer, in kokend water met zout waaraan een eetlepel olie is toegevoegd om te vermijden dat ze aan elkaar vast blijven plakken. Afgieten en op een vochtige theedoek leggen.
  3. Op de bodem van een schaal 2 eetlepels sauce bolognaise uitspreiden, er een laag lasagna overheen leggen met daarop weer sauce bolognaise, béchamelsaus, kaas in blokjes en geraspte kaas.
  4. Doorgaan met het vormen van deze lagen totdat alle ingrediënten op zijn. Over de laatste laag veel geraspte kaas en een paar flinters boter strooien.
  5. De schaal op het draaiplateau zetten en de lasagna met de combinatie grill en microgolven koken op 350 W gedurende 15-18 minuten.

Tip: U kunt de sauce bolognaise vervangen met een mengsel van béchamelsaus en pesto, en de lagen verder samenstellen volgens recept.



Hooi en gras (gele en groene eierpasta)

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1/2 fijngehakte ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 handje fijngehakte peterselie
  • een klont boter
  • 350 gram groene en gele eierpasta
  • 1/4 vloeibare keukenroom
  • een handje erwten
  • een handje gedroogde paddestoelen
  • geraspte parmezaanse kaas
  • zout en peper naar smaak

Bereiding:

Kook de pasta
Fruit de ui, de peterselie en de boter 2 minuten lang op 350 W in een voldoende grote ovenschaal (waar later ook de pasta in kan)
De erwten toevoegen en in de magnetron laten fruiten gedurende 2 minuten op 350 W.
De paddestoelen toevoegen en al roerende 2 minuten fruiten.
De vloeibare room erbij gieten, doorroeren en 2 minuten in de magnetron laten indikken.
De pasta zal in de tussentijd "al dente" gekookt zijn: goed afgieten en aan de saus toevoegen doorroeren en bestrooien met geraspte parmezaanse kaas.
Zout en peper toevoegen. In de magnetron op smaak laten komen gedurende 1-2 minuten.



Pastataartje

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 100 gram pasta of overgebleven pasta met saus.
  • 4 eieren
  • 6 eetlepels geraspte kaas
  • 4 eetlepels melk of vloeibare keukenroom
  • 40 gram boter
  • zout en peper
  • geraspte nootmuskaat

Bereiding:

  1. De eieren loskloppen in een schaal met een beetje zout, peper en nootmuskaat.
  2. Er 3 eetlepels geraspte kaas doorheen scheppen en vier eetlepels melk of room.
  3. De gekookte pasta in een beboterde ovenschaal doen.
  4. Bedekken met het mengsel van eieren en melk.
  5. De gerapte kaas over de taart strooien.
  6. In de magnetron zetten op 350 W gedurende 10-12 minuten met de combinatiefunctie grill+microgolven, totdat het oppervlak goudbruin is.

Tip: Bij punt 2; U kunt stukjes ham of erwten uit blik toevoegen.



Risotto met paddestoelen en saffraan

Voor 4 personen.

Ingrediënten:

  • 1 kleine fijngehakte ui
  • 1 teentje uitgeperste knoflook
  • 25 gram boter
  • 30 gram gedraagde paddestoelen
  • 1 zakje saffraan
  • 350 gram rijst
  • 1 dl drage witte wijn
  • 50 gram geraspte kaas
  • 7 dl bouillon
  • zout

Bereiding:

  1. De paddestoelen zacht laten worden in lauw water, klein snijden en samen met de fijngehakte ui en de boter in een magnetronschaal doen, de schaal afdekken en de paddestoelen 4 minuten lang koken op 750 W, en een keer doorroeren tijdens het koken.
  2. De rijst en de wijn toevoegen, alles goed vermengen en het vocht laten verdampen gedurende 3 minuten op 750 W.
  3. De hete bouillon en de saffraan erbij gieten. Alles goed mengen, de schaal afdekken en het geheel 6-7 minuten koken op 750 W.
  4. De bereiding voortzetten met een deksel op de schaal op 750W gedurende 7-8 minuten. De risotto uit de magnetron halen, de geraspte kaas toevoegen en alles goed door elkaar roeren, zout naar wens toevoegen en de risotto enkele minuten laten staan alvorens te serveren.



Polenta

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 2 liter water
  • 400 gram maismeel
  • 2 lepeltjes zout
  • een klein beetje olie

Bereiding:

  1. Het water in een ruime schaal doen, de olie toevoegen en het water tot koken brengenin 12-15 minuten op het hoogste vermogen.
  2. Het zout en de bloem toevoegen terwijl u zorgvuldig blijft roeren.
  3. De schaal afdekken en het mengsel 5 minuten op 750 W koken. Het vermogen terugbrengen naar 500 W en het mengsel nog 15-18 minuten laten koken.
  4. De schaal uit de magnetron halen, het mengsel krachtig kloppen met een garde en de consistentie controleren. Als het geheel te vloeibaar is, dient het nog verder te koken totdat de gewenste dikte wordt bereikt.

Tip: De polenta laten afkoelen. Vervolgens in rechthoeken van 2 cm hoog snijden en op een beboterde schaal leggen. De polenta met sauce bolognaise bedekken, geraspte kaas en een paar flinters boter erover strooien. De schaal op het draaiplateau zetten en de polenta met de gecombineerde grill microgolvenfunctie bakken gedurende 7-8 minuten op 350 W, totdat het oppervlak goudbruin en krokant is.



Gnocchi van tarwegries

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 250 gram tarwegries
  • 100 gram boter
  • 8 eetlepels geraspte kaas
  • 3 eierdooiers
  • 1 liter melk
  • 2 eetlepels paneermeel
  • geraspte nootmuskaat
  • peper, zout

Bereiding:

  1. De tarwegries en een snufje zout in een voor de magnetron geschikte schaal doen.
  2. De melk in een voor de magnetron geschikte schaal gieten en 8-10 minuten laten koken op 750 W. De warme melk op de tarwegries gieten terwijl u krachtig blijft kloppen, erop lettend dat er geen klontjes vormen.
  3. Het mengsel zonder deksel gedurende 4-5 minuten op 750 W koken. Een paar keer doorroeren.
  4. Wanneer de tarwegries gaar is, 30 gram boter, twee eetlepels geraspte kaas, drie eierdooiers, een snufje zout, peper en nootmuskaat toevoegen.
  5. De tarwegries op een beboterd blad, en strijk het uit met een spatel tot ongeveer 1 cm dik is, laten afkoelen.
  6. Snijd rondjes met een diameter van circa 3 cm uit de afgekoelde tarwegries
  7. Een ovenschaal beboteren.
  8. Leg de gnocchi erop, voeg een paar flinters boter toe en strooi er geraspte kaas overheen.
  9. Leg de gnocchi in lagen op elkaar, in de vorm van een pyramide, en voeg boter en kaas toe op elke laag.
  10. Bestrooi het geheel met geraspte kaas en paneermeel, zet het in de magnetron en bak het met de gecombineerde grill-microgolvenfunctie nog 12-14 minuten, totdat het oppervlak goudbruin is.
© 2007 - 2019 Biancab, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Risotto; diverse receptenRisotto, het Italiaanse rijstgerecht bij uitstek. Daar waar vaak gezegd wordt dat risotto moeilijk te bereiden is volgt…
Recepten van gerechten zonder suiker en gistRecepten van gerechten zonder suiker en gistEen aantal gerechten die je makkelijk kunt maken zonder gist en suiker. Ideaal voor dieten zonder gist en suiker. Het zi…
De Lagostina Risotteria: de ideale pan voor risottoDe Lagostina Risotteria: de ideale pan voor risottoVoor wie regelmatig risotto maakt kent het wel: je wil een pan met een dikke bodem, die egaal warm wordt. Ook graag een…
Wat is het geheim van een goede risotto?Het begint met de keuze van de juiste rijst. Immers niet iedere rijst is geschikt om er risotto van te maken. Een goede…
Arancini SicilianiEen heerlijke machitge snack die vooral op Sicilië is te vinden is de Arancini. Een bal ter grootte van een sinaasappel,…

Reageer op het artikel "Rijst en pasta uit de magnetron"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Biancab
Gepubliceerd: 29-06-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!