Sauzen uit de magnetron
Sauzen verrijken veel gerechten, groenten en desserts. In de magnetron kunnen sauzen snel en eenvoudig worden bereid, en u loopt bovendien geen risico dat ze gaan klonteren of aanbranden.
De sauzen hoeven maar een paar keer te worden doorgeroerd gedurende de bereiding. Alle sauzen, behalve die op basis van fruit, moeten zonder deksel worden bereid. Klaargemaakte sauzen dienen in de koelkast te worden bewaard en kunnen in de magnetron worden opgewarmd alvorens hen te serveren.
Nuttige wenken:
- Gebruik een hogere schaal dan gewoonlijk om overkoken te vermijden, in het bijzonder als het om sauzen gaat die met melk worden bereid.
- Kook sauzen op eierbasis op het laagste vermogen.
- Verwarm de sauzen in een aparte schaal, bij voorkeur hoog en nauw, die u maximaal voor 2/3 vult.
Béchamelsaus
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 2 eetlepels boter
- 3 eetlepels bloem
- 4 dl melk
- zout
- nootmuskaat
Bereiding:
- De boeter in een schaal doen, deze afdekken en hem gedurende een minuut op 750 W verwarmen.
- Al roerende de bloem toevoegen totdat het goed met de boter vermengd is, de melk erbij gieten en opnieuw doorroeren.
- Onafgedekt laten koken op 750 W gedurende 4-7 minuten.
- Zout en nootmuskaat toevoegen en de saus krachtig kloppen met een garde of mixer totdat de gewenste dikte is bereikt.
Tip: De melk kan worden vervangen door groentebouillon, of vlees of visjus om sauzen te bereiden die worden geserveerd bij vlees of visgerechten. U kunt ook twee eetlepels slagroom aan de saus toevoegen.
Tomatensaus
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 50 gram boter
- 1 middelgrote ui, in dunne schijven gesneden
- 1 grote teen knoflook
- 400 gram gepelde tomaten
- 75 gram gepureerde tomaat
- 1 theelepel aromatische kruiden
- zout en peper
Bereiding:
- De boter, de ui en de knoflook in een schaal doen en gedurende 2-3 minuten op 750 W fruiten.
- Alle andere ingrediënten toevoegen, al roerende, de schaal afdekken met keukenfolie en er gaatjes inprikken.
- Laten koken gedurende 4-5 minuten op 750 W.
- Het keukenfolie verwijderen, de saus doorroeren en zonder deksel verder laten koken gedurende 5 minuten op 750 W.
Tip: Als u de daus gebruikt voor pastagerechten kunt u er verse basilicum en geraspte kaas aan toevoegen.
Sauce Hollandaise
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 150 gram boter
- 3 eierdooiers
- 1 eetlepel witte wijn of water
- 1 eetlepel citroensap of azijn
- zout en peper
Bereiding:
- De boter laten smelten in een afgedekte schaal gedurende 3 minuten op 500 W.
- Intussen de eierdooiers loskloppen met de witte wijn of het water.
- De gesmolten boter toevoegen terwijl u goed blijft kloppen.
- Het mengsel zonder deksel koken op 500 W. gedurende 1 minuut en krachtig doorroeren.
- De saus nog een minuut verder koken en opnieuw doorroeren.
- Maak de saus naar smaak af met zout en peper.
Citroensaus
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 1,5 eetlepel bloem
- 3 dl water
- citroenschil in stukjes en citroensap
- 75 gram boter
Bereiding:
- De bloem in een schaal doen met wat water, en mixen totdat er een gladde substantie ontstaat. De rest van het water de in kleine stukjes gesneden citroenschil en het citroensap geleidelijk toevoegen.
- De saus 2 minuten verwarmen op het hoogste vermogen
- Doorroeren en nogmaals 2 minuten laten koken op het hoogste vermogen.
- De boter klein snijden en bij de saus voegen, blijven roeren totdat de boter helemaal gesmolten is.
- Onmiddelijk serveren.
Broccolisaus
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 500 gram broccoli
- 5 anjovisfilets
- 2dl vloeibare keukenroom+melk
- 80 gram geraspte kaas
- gearomatiseerd zout
- zwarte peper
Bereiding:
- De broccoli in stronkjes snijden. In een afgedekte schaal koken gedurende circa 6 minuten op 750 W.
- De broccoli met de anjovisfilets fijnsnijden.
- Met de vloeibare keukenroom mengen en in een schaal doen.
- De saus afgedekt 6 minuten koken op 750 W.
- De geraspte kaas, het zout, de peper toevoegen en de saus doorroeren.
Tip: Serveer de saus met gekookte aardappelen of worstjes. U kunt de broccolisaus ook door de pasta doen.
Sauce Bolognese
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 300 gram gehakt
- 1 fijn gehakte ui
- 2 eetlepels olie
- 400 gram tomaten (gepeld)
- 1/2 bouillonblok
- zout
Bereiding:
- De ui pellen en fijnhakken.
- De uien en de olie in een schaal doen, deze afdekken en de uien 2 minuten op 500 W fruiten.
- Het gehakt toevoegen, doorroeren en nog 2 minuten op 750 W smaak laten krijgen.
- De kleingesneden gepelde tomaten toevoegen met de helft van hun vocht, het bouillonblok en het zout. Doorroeren, afdekken en 6-8 minuten laten koken op 500 W.
- Zo nu en dan doorroeren tijdens het koken. Als de saus aan het einde van de ingestelde tijd te vloeibaar is, haal dan het deksel van de schaal en laat de saus koken totdat de gewenste dikte bereikt is.
Tip: U kunt aan de saus ook een mengsel van fijngesneden wortel, selderij en ui toevoegen, en de benodigde bereidingstijd verlengen als dat nodig is.