InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bereiding > Koken voor studenten; simpele feitjes

Koken voor studenten; simpele feitjes

Weet jij ook nooit hoe lang de boontjes moeten koken of hoe lang het duurt voordat de aardappelen gaar zijn? Zie hieronder wat kookfeitjes op een rijtje en je weet het! Lees ook hoe simpel het eigenlijk is om stamppotten te maken.

Groentes koken

Andijvie

Kooktijd: 15 tot 20 minuten

Asperges (witte)

Kooktijd: 20 tot 30 minuten

bloemkool

Kooktijd: 10 tot 20 minuten
Even prikken met je vork om te kijken hoe zacht de bloemkool is

Broccoli

Kooktijd: 10 tot 20 minuten

Boerenkool

Kooktijd: 25 tot 30 minuten
Tip: leg de boerenkool bovenop de aardappelen en kook het tegelijk. Je hoeft daarna alleen nog maar het water af te gieten en het door elkaar te stampen. Ook de worst, als je die bij de boerenkool eet, kan er bovenop. Haal wel eerst het zakje van de worst af

Doperwten

Kooktijd: 5 tot 15 minuten

Groene kool

Kooktijd: 15 tot 20 minuten

Maiskolf

Kooktijd: 10 tot 30 minuten; ligt eraan hoe vers de mais is. Hoe ouder de maiskolf is, hoe langer hij moet koken

Prei

Kooktijd: 15 minuten

Rode bieten

Kooktijd: 30 tot 60 minuten

Rode kool

Kooktijd: 15 tot 20 minuten

Snijbonen

Kooktijd: 10 tot 15 minuten

Sperziebonen

Kooktijd: 15 minuten

Spinazie

Kooktijd: 10 - 15 minuten

Spruitjes

Kooktijd: 5 tot 15 minuten

Witlof

Kooktijd: 20 minuten

Wortels

Kooktijd: 10 tot 20 minuten

Diversen koken

Aardappelen

Kooktijd: 20 tot 25 minuten
Even doorprikken om te kijken of ze echt gaaf zijn. Kom je er met je vork makkelijk doorheen? Dan zijn ze gaar.

Rijst

Doe wat water in een pannetje en brengen het aan de kook
Voeg de gewenste hoeveelheid rijst toe aan het water en kook het gedurende de aantal minuten dat op het pak aangegeven staat
Giet het water van de rijst af en klaar!

Simpele stamppotten maken

Rauwe andijvie stamppot met spekjes

  • Schil de aardappelen, was ze en gooi ze in een grote pan en vul de pan met water totdat de aardappelen ietsje onder water staan
  • Breng het water met de aardappelen erin aan de kook en laat de aardappelen 20 tot 25 minuten koken
  • Bak in de laatste tien minuten dat de aardappele koken de spekjes in een koekenpan
  • Als de aardappelen gaar zijn giet je het water af (laat nog een klein beetje water in de pan zitten)
  • Doe de rauwe andijvie in de pan op de aardappelen en stamp alles fijn met een stamper
  • Gooi de spekjes erbovenop en roer ze door de stamppot heen met een pollepel. Je kunt de spekjes ook later over de stamppot strooien als het op je bord ligt

Zuurkoolstamppot met spekjes en worst

  • Schil de aardappelen , was ze en gooi ze in een grote pan en vul de pan met water totdat de aardappelen ietsje onder water staan
  • Doe de zuurkook bovenop de aardappelen en breng alles aan de kook. Ook de worst kun je bovenop de zuurkool mee laten warmen
  • Bak in de laatste tien minuten dat de stamppot kookt de spekjes
  • Als het 20 tot 25 minuten heeft gekookt giet je wat water af. Zorg dat er nog een beetje water in de pan overblijft
  • Haal de worst er even vanaf en stamp de aardappelen en zuurkool door elkaar
  • Gooi de spekjes erbovenop en roer ze met een pollepel door de stamppot heen

Boerenkoolstamppot met worst

  • Schil de aardappelen, was ze en gooi ze in een grote pan en vul de pan met water totdat de aardappelen ietsje onder water staan
  • Doe de boerenkool bovenop de aardappelen en breng alles aan de kook. Ook de worst kun je bovenop de boerenkool leggen om mee te kunnen warmen
  • Als het 20 tot 25 minuten heeft gekookt giet je wat water af. Zorg dat er nog een beetje water in de pan overblijft
  • Haal de worst eraf en stamp alles door elkaar

Stamppot-tip

Doe voordat je gaat stampen een klontje boter in de pan zodat de stamppot wat smeuïger wordt

Groenten snijden

Er zijn mensen die niet weten hoe ze bepaalde groenten moeten snijden en om die reden deze groenten niet in huis halen. Dat is vanaf nu voorbij. Koop de groenten die je wilt en bekijk hieronder hoe je ze snijdt:

Prei

Prei uit een zakje is makkelijk, maar ook wat duurder dan een verse prei die je nog even moet snijden. Het snijden doe je als volgt:
  • leg de prei op een snijplank en snij het harde witte kontje eraf aan het uiteinde
  • kijk naar het groene uiteinde en haal de rotte delen er alvast af mochten die eraan zitten
  • snij de prei door de lengte één keer door
  • snij vervolgende de prei in de breedte een aantal keer door en je hebt allemaal halve ringetjes

Witlof

  • Snij het harde onderste stukje van de witlof eraf
  • Snij de witlof twee of drie keer in de lengte door
  • Snij de witlof daarna in de breedte een aantal keer door en je hebt kleine stukjes

Spruitjes

  • snij het harde kontje van het spruitje af
  • haal de eerste (vaak wat bruine) blaadjes van het spruitje af

Bloemkool

  • verwijder (met de hand of met een mesje) de groene bladeren van de bloemkool
  • snij de roosjes van de kern van de bloemkool af (questie van mesje tussen de stronkjes duwen en snijden)

Ui

  • haal de schil van de ui eraf
  • snij de ui één keer door door de lengte
  • leg een halve ui plat op de snijplan
  • snij de ui in de lengte in meerdere reepjes en houdt deze met je vingers goed bij elkaar
  • snij de ui vervolgens in de breedte een aantal keer door en je hebt allemaal kleine stukjes

TIP

Maak voordat je de ui gaan snijden je mes even nat. De enzymen die omhoog stijgen vanuit de ui bereiken dan niet je ogen (waardoor je normaal gesproken gaat huilen) maar reageren al met het water op je mesje waardoor de tranen weg blijven (of in ieder geval een stuk minder zijn)

Kookse en eet smakelijk!
© 2009 - 2019 Wuppie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonGroente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonAls u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u…
Sous Vide koken, de kooktabel met kooktijdenBij Sous vide koken komt de temperatuur en de kooktijd heel precies. Voor de ideale smaak en textuur van de eindproducte…
Basis stamppot receptenDe R zit weer in de maand. De temperaturen dalen, binnen brand de kachel weer. Het is dus weer tijd voor de stamppotten.…
Winterkost; recept voor stamppotWinterkost; recept voor stamppotHeerlijk toch dat Nederlandse weer. Met zijn vier jaargetijden, waarin de natuur en de temperatuur steeds weer verandere…
Een recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snertEen recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snertWat is er heerlijker in de koude wintermaanden dan erwtensoep, ook wel snert genoemd. Het is belangrijk om te weten dat…

Reageer op het artikel "Koken voor studenten; simpele feitjes"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Anne, 27-10-2014 17:13 #5
Als je alles zo lang kookt, dan zijn de groenten net snot en zijn de meeste vitamines en mineralen eruit. Sperziebonen een kwartier?! Meer zeven minuten, zodat ze nog mooi groen zijn.

Frank, 04-08-2014 16:28 #4
Prei. Jullie zijn iets belangrijks vergeten te vermelden. Om de prei goed en simpel te wassen is het ook belangrijk om alleen de buitenste bladeren te verwijderen alvorens inderdaad de prei doormidden te snijden (lengte) en dan voor dat je gaat snijden nu de prei onder stromend water te wassen, vooral tussen de groene bladeren kan zand zitten.

William, 29-01-2012 18:39 #3
Spinazie 10 minuten? Welke a-culinairfe GEK heeft dat geschgreven?
Een groente die uitstekend rauw jan worden gegeten maak je kapot door het te koken.
Remedie: water aan de kook brengen en de gewassen spinazie erin en eruit!
Proef het verschil!

Edwin, 28-09-2011 12:07 #2
Asperges… zorg dat de koppen naar boven drijven, die zijn het zachts, dus hoeven minst langst te koken. Ik kook asperges max 10 minuten. Goed geschild (het houterige moet er af zijn, en ik snijd altijd 1 cm van de onderkant af. Kook je schillen en eindjes mee, dan kun je het kooknat heel goed gebruiken als basis voor een aspergesoep

Anneke van Reenen, 19-08-2011 20:48 #1
Waarom zo veel water bij de aardappels? ze hoeven echt niet onder water te staan. zo kook je alle vitamines eruit

Infoteur: Wuppie
Gepubliceerd: 04-11-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Reacties: 5
Schrijf mee!