Shakriyah, een typisch Bedoeïenen-gerecht
Een zeer traditioneel gerecht in Syrië, wat op het eerste gezicht misschien vreemd lijkt door de yoghurt-saus, maar bijzonder lekker is. Ook kinderen zijn er dol op.
Ingrediënten:
- 3 glazen rijst
- 1 kg lamsvlees (rundvlees kan ook) in dobbelstenen van zo'n twee cm.
- 2 liter yoghurt, liefst iets van Bulgaarse yoghurt, niet te zuur en dik, zeker geen magere of halfvolle!
- 2 eieren
- 2 bouillonblokjes
- zout
Bereiding:
Kook het vlees met zout naar smaak in een snelkookpan in een uur gaar. Het moet echt flink gaar zijn. Breng intussen de yoghurt met de eieren er doorheen geklutst en de bouillonblokjes aan de kook. Als het kookt kun je het gas uitdraaien. Voeg het gare vlees aan de saus toe.
Gebruik het vocht van het vlees om de rijst in gaar te koken, voor drie glazen rijst zijn er vierenhalf glas bouillon nodig. Voeg zout naar smaak toe, laat aan de kook komen en draai dan het gas zo laag mogelijk en laat de rijst droog en gaar koken.
Serveer de rijst met de yoghurt-saus en eventueel een groene salade erbij.
Smakelijk!