Shakriyah, een typisch Bedoeïenen-gerecht

Een zeer traditioneel gerecht in Syrië, wat op het eerste gezicht misschien vreemd lijkt door de yoghurt-saus, maar bijzonder lekker is. Ook kinderen zijn er dol op.

Ingrediënten:

  • 3 glazen rijst
  • 1 kg lamsvlees (rundvlees kan ook) in dobbelstenen van zo'n twee cm.
  • 2 liter yoghurt, liefst iets van Bulgaarse yoghurt, niet te zuur en dik, zeker geen magere of halfvolle!
  • 2 eieren
  • 2 bouillonblokjes
  • zout

Bereiding:

Kook het vlees met zout naar smaak in een snelkookpan in een uur gaar. Het moet echt flink gaar zijn. Breng intussen de yoghurt met de eieren er doorheen geklutst en de bouillonblokjes aan de kook. Als het kookt kun je het gas uitdraaien. Voeg het gare vlees aan de saus toe.

Gebruik het vocht van het vlees om de rijst in gaar te koken, voor drie glazen rijst zijn er vierenhalf glas bouillon nodig. Voeg zout naar smaak toe, laat aan de kook komen en draai dan het gas zo laag mogelijk en laat de rijst droog en gaar koken.

Serveer de rijst met de yoghurt-saus en eventueel een groene salade erbij.

Smakelijk!
© 2007 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetcultuur: IranEeuwenlang lag Iran of Perzië op het kruispunt van diverse culturen, religies en handelswegen. Dat is de reden dat het l…
Eetcultuur: Libanon & SyriëLibanezen en Syriërs zijn dol op eten, het is een dankbaar onderwerp van gesprek en de keukens blinken uit door verse, g…
Zelf yoghurt makenYoghurt is heerlijk als ontbijt en nagerecht, maar het kan ook worden gebruikt bij de bereiding van verschillende gerech…
Lekkere rijstreceptenLekkere rijstreceptenRijst is licht verteerbaar en prima voor een heerlijke voorjaar- of zomeravond. Enkele lekkere recepten als maaltijd of…

Voorgerechten uit de magnetronMet uw magnetron kunt u gemakkelijk orginele hapjes bedenken en wordt het klaarmaken van voorgerechten eenvoudig en plez…
Vegetarische gehaktballetjes voor beginnersVegetarische gehaktballetjes voor beginnersIn plaats van vlees kunnen gehaktballetjes ook prima van gekruide tofu worden gemaakt. Met het juiste recept en de juist…
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 15-04-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.